Pratite li KONKAKAF Gold Kup?

Autor: Boban Filipović
sreda 08.07.2015.
21:25
Izvor: Sportske.net

Sinoć je počelo prvenstvo Severne i Srednje Amerike koje se održava u SAD-u, plus Toronto i trajaće do 27. jula.

BETA/AP Photo/LM Otero
BETA/AP Photo/LM Otero

Povezane vesti

Ovo takmičenje ne izaziva naročitu pažnju kod većine ljubitelja fudbala u Srbiji što zbog manjka velikih imena na njemu, što zbog termina oidgravanja utakmica, ali to nisu dovoljno jaki razlozi da ne ispratimo šta se tamo zbiva.

SAD i Meksiko su poslovično favoriti, ove dve reprezentacije su gotovo preplaćene na trofej u KONKAKAF Gold Kupu koji se održava od 1991. godine, mada je jedan osvojila i Kanada.

U ovom trenutku je zanimljivo ispratiti Kosta Riku koja je prošle godine igrala 1/4 finale Mondijala i bila najveće iznenađenje, Honduras, koji je ne tako davno uzeo sklap Srbiji i takođe bio učesnik planetarne smore najboljih lane u Brazilu, te Panamu kojoj je za dlaku izmaklo učešće na prethodnom Svetskom prvenstvu na uštrb Meksika.

Kao i na Kopa Americi, dešavalo se kroz 24-godišnju istoriju da na Konkakaf Gold Kupu učestvuju gosti iz Južne Amerike koje su mahom slale B timove, ali ovog leta to neće biti slučaj. Svih 12 reprezentacija koji se takmiče su članice Konkakaf zone.

Kao što rekosmo, sinoć je počelo, odigrane su prve dve utakmice u grupi A, Panama i Haiti su remizirali rezultatom 1:1, dok su Sjedinjene Američke države savladale Honduras sa 2:1. Taj duel obeležio je Klint Dempsi.





Večeras su na programu mečevi prvog kola grupe B, megdan dele Kosta Rika i Jamajka, koja je sa časnih 1:0 izgubila sve tri utakmice kao gost na nadavno završenom Kopa Amerika (od Urugvaja, Paragvaja i Argentine).

Nakon toga snage će odmeriti El Salvador i Kanada.

U grupi C se nalaze Kuba, Gvatemala, Meskiko i Trinidad i Tobago. Oni kreću prekosutra.

Prve dve reprezentacije iz svake grupe će obezbediti učešće u 1/4 finalu kao i dve najbolje trećeplarirane. Dakle, identično kao na Kopa Amerika.

Zanimljivost vezana za kvalifikacije za ovo takmičenje je da se one igraju po geografskom principu.

Prvu "zonu" čine Kanada, SAD i Meksiko i sve tri države imaju obezbeđeno direktno učešće, druga "zona" sastoji se od kopnenih država koje čine Srednju Ameriku između Meksika i Južne Amerike, dok je treća Karipska, a čine je ostrva, plus tri države sa tla Južne Amerike (Surinam, Francuska Gijana i Gvajana).

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke