Pele daje deo svoje kolekcije za humanitarnu aukciju

Autor: Beta Beta
četvrtak 10.03.2016.
23:58
Izvor: Beta

Pele je ponovo pokazao svoju velikodušnost, deo svoje bogate kolekcije daće u humanitarne svrhe.

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth,File
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth,File

Povezane vesti

Brazilska legenda Pele stavio je više od 2.000 svojih predmeta na humanitarnu aukciju koja će se održati u junu, tako da će ljubitelji fudbala moći da kupe stvari medju kojima su i trofeji, saopštila je večeras američka aukcijska kuća Džulijen iz Los Andjelesa.

Prihodi od ove prodaje opisani su kao "bez presedana" i mogli bi da premaše milion dolara. Aukcija će se održati od 7. do 9. juna u Londonu i na njoj će se prodavati predmeti iz svih perioda Peleove karijere, počev od prvog ugovora sa Santosom 1956. godine.

Prema Džulijenu, među predmetima će se naći njegova replika trofeja Žila Rimea, koga je Pele osvojio na Svetskom prvenstvu 1958. godine i za koga se očekuje da će dostići cenu do 600.000 dolara.

Bogatiji ljubitelji fudbala moći će da kupe i loptu kojom je 1969. godine Pele postigao svoj 1.000. gol u karijeri, čija je početna cena 40.000 dolara, zatim medalje sa mundijala 1958, 1962. i 1970. godine (po 100.000 dolara svaka), zatim šorcevi i dresovi koje je nosio u Santosu, reprezentaciji Brazila i Njujork Kosmosu.

"Pošto sam značajni deo svoje kolekcije dao gradu Santosu, odlučio sam da dam navijačima i kolekcionarima pristup delu istorije"
, rekao je igrač koji je univerzalno prihvaćen kao najbolji igrač svih vremena.

Jedan deo prihoda namenjen je bolnici Pekenjo prinsipe, jednoj od najvećih dečijih bolnica u Brazilu.Pele je tokom karijere odigrao 1.363 meča i postigao je 1.281 gol, u karijeri koja je trajala od pedesetih do sedamdesetih.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke