Ovo je matematika, Juventus zaradio više od Barselone!

Autor: Vladimir Stojanović
subota 17.10.2015.
09:21
Izvor: Sportske.net

Katalonci dobili berlinsko finale, ali je na planu zarade Juventus apsolutni šampion. Kako su ostali italijanski klubovi radili u korist "Stare dame"?

BETA/AP Photo/Martin Meissner
BETA/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Juventus je iz prošlogodišnjeg izdanja Lige šampiona najviše novca odneo kući, naime oni su od prošle godine u evropskoj eliti inkasirali oko 90 miliona, to jest desetinu od ukupnih davanja UEFA učesnicima ovog takmičenja.

Šta se desilo?

Naravno, rezultat na terenu je plaćen sjajno, Italijani su stigli do finala, za samo učešće dobili su 9 miliona, još pet, računajući bodove i plasman u osminu finala, nagrada se povećavala kako su prolazili faze.

Kako rekosmo, izgubili su finale, ali je prava premija stigla od TV prava. Juventus je inkasirao 58 miliona od televizije i marketing pula, mnogo više nego ostali učesnici.

Razlog jednostavan, Romi je pripalo nešto više od 30 miliona, a Italija nije imala drugih predstavnika. Zbog toga godinama unazad, Juventus otkida lavovski deo kolača, jer vodeće zemlje dele unutar sebe prihod, a Španci, Nemci, Englezi imaju po 4 predstavnika, Serija A najčešće 2, jer treći retko prođe kvalifikacije poslednjih godina.

Ove sezone je slična situacija, opet su tu Juve i Roma, Lacio je ispao od Leverkuzena, pa je jasno gde će završiti veći deo novca. Čak, ako Juventus kome za sada ide odlično, ponovi prošlogodišnje uspehe i dokopa se kasnih faza, recimo polufinala, mogao bi još jednom da zaradi najviše od svih klubova učesnika.

To itekako ima posledice, klub je bio pozitivan prošle sezone, a uložili su preko 100 miliona evra u prelazni rok.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke