Ovo je ključ Barsinog uspeha?!

Autor: Milovan Longinov
utorak 01.03.2016.
14:07
Izvor: Sportske.net

Ovaj podatak pokazuje da je sistem rotacije neophodan za rezultate u kontinuitetu u modernom fudbalu.

BETA/AP Photo/Manu Fernandez
BETA/AP Photo/Manu Fernandez

Povezane vesti

Da je Luis Enrike majstor za rotiranje dokazuje i sledeći podatak. Naime, u 46 zvaničnih utakmica ove sezone, koristio je 25 različitih odbrana i 17 različitih veznih redova.

Protiv Sevilje je nastupio potpuno nov vezni red (Buskets, Arda Turan, Roberto), prvi put ove sezone. Ipak, ovaj podatak toliko i ne čudi, s obzirom na broj kvalitetnih igrača koji konkuriše za svaku poziciju.

U poslednjoj liniji odbrane, u prvom planu je kvartet - Dani Alves, Pike, Maskerano, Alba, ali oni često odmaraju pa šansu dobiju Vidal, Matje, Vermalen, pa i Adrijano i Bartra.

U veznom redu, Luis Enrike ima svoj standardni trio - Buskets, Rakitić, Inijesta, međutim sve veću minutažu imaju i Arda Turan i Serhi Roberto što pomaže ekipi da zadrži svežinu i u top fizičkoj formi uđe u završnicu sezone.

U napadu je situacija ipak drugačija, pošto trio Mesi, Suarez i Nejmar uglavnom igra sve utakmice.

Da li je dobro organizovani sistem rotacije ključ uspeha u modernom fudbalu?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

38 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
JovicaDobrica
Wednesday, 02.03.2016
02:36

Pa da isto njegova prva sezona..dok je jos Anceloti bio u realu.U prvom dijelu sezone svi su mislili da je real smpion da moze nastaviti niz pobjeda.Onda se pade prijateljska sa Milanom i od tada povrede kljucnih igraca.Dok u Barsi niko..i tada je kljuc bila rotacija.

avatar
hadzimontagic
Tuesday, 01.03.2016
21:26

Ako je Gvardiola tvorac modernog napadackog fudbala, onda je Enrike tvorac rotacije u fudbalu, nije samo rotacija u pitanju, vrlo vazno je da su svi igraci zadovoljni, svako ima sansu da se dokaze. ALI STA VIDIMO OVDJE, SVE NESTO NOVO U FUDBALU DOLAZI IZ BARSELONE.

avatar
Galaktikos
Tuesday, 01.03.2016
22:18

Barselona kontra ekipa Senade,,Enrike igra samo na kontru :D

avatar
hadzimontagic
Tuesday, 01.03.2016
23:52

Sta je sa vama ljudi, Jedni Esad, drugi Senad. Ja sam Saban Hadzimontagic, selo Banbukovica, opstina Sumarak

avatar
ph4nt0m.11
Tuesday, 01.03.2016
17:00

Naravno da je kljuc uspeha rotacija. Dok su kljucni igraci u timu, pocev od zadnje linije, Mascherano, Busquets, Messi, iliti MSN uopste

avatar
bebel
Tuesday, 01.03.2016
15:51

Ključ Barcelonine dominacije je Messi. Da Messi igra u Villarealu, tad bi Villareal bio prvak. A može Enrigue rotirat kolko hoće. Uostalom, Messija nikad ne rotira, niti smije to napraviti.

avatar
MANUTD
Tuesday, 01.03.2016
16:16

Pa sto Argentina nije prvak J. Amerike i sveta ako je Mesi kljuc?

avatar
Johan Krojf
Thursday, 03.03.2016
13:42

Messi izvodi sve prekide ali Messi nije spic, koliko puta on primi loptu na centru, koliko puta asistira, ima vise asistencija i on Xavija i Inieste a i Anri i Ibra i Vilja su spicevi klasicni i opet je Messi davao duplo vise golova od njih, Fabregas je u Barsi bio ocajan, promjenio je nekoliko pozicija ali nije se nikako uklopio iz prostog razloga sto gnjavi loptu i nema blagovremen pas i pregled igre za Barsinu taktiku, Pike je uvijek bio i ostao rupa a to sto je bio u timu svijeta je nesto sasvim drugo, brak sa superstarom kakva je Sakira, reklame, medijski nastupi itd a i poslednji izbor tima svijeta dovoljno govori koliko je to vise marketing nego stvarni kvalitet a Pedra necu komentarisati jer on nije mogao izboriti mjesto u prvoj postavi pored Munira i Sandra a dolaskom Suareza nije tek imao sta da trazi, prosle sezone je imao 21 nastup i dao je svega 4 gola sto je smijesno, da je iole dobar ne bi ga prodali za 20 mil u vrijeme kada se prosjecan stoper placa 30-35 mil. Spanija dok je osvajala trofeje nije imala samo igrace Barse, bili su tu i Kasiljas i Ramos i Alonso i Torres(tada jos uvijek klasa) i Mata i Silva koji su top igraci. A ako ti ozbiljno dozivljavas komentare SIMKETA, Esada i ostalih 'strucnjaka' e onda ne znam sta bi komentarisao Bratu Sergiu i Eccentricu koji mrtvi ozbiljni napisu da je CR najbolji igrac u istoriji. To su za mene neznalice, CR je klasa i tu nema price, Messi je bolji od njega ali su meni isto tako Ronaldinjo, Zuba i Zidan bolji od Messija ali ne zato sto su osvojili SP vec zato sto su igrali ljepsi fudbal.

avatar
MANUTD
Wednesday, 02.03.2016
20:02

Anri je resetao u Barsi isto kao i u Arsenalu ako izuzmemo tu poslednju sezonu. Vilja takodje, malo manje brojke ali da je izvodio penale svakako bi bio i bolji. Ibra 21 gol u sezoni. Ne mogu svi imati brojke kakve ima Mesi jer je on glavni za sve prekide i napad, najduze je tu i naravno da ima izgradjeno ime i status u Barseloni. Fabregas se nije uklopio jer( ako vi tako kazete dok brojke govore sasvim drugacije) nije igrao svoju poziciju, nije jednsotavno to ni mogao pored Inijeste i Cavija. Shvatas li gde se pokazuje individualni kvalitet? Na reprezentativnim utakmicama, ne na klupskim. Lako je igrati u najuigranijem timu na svetu, cist dokaz je Pedro koji je od odlaska iz Barselone postao prosecan fudbaler. Pike se u Junajtedu nije video, a onda je igrajuci za Barsu par puta bio u najboljem timu sveta, ej Pike. Mesi jeste igrac decenije ali je daleko od najvecih kroz istoriju i to ce tako i ostati sve dok ne osvoji SP. On je Barsin produkt, a Barsa je pokazala da moze i bez njega, dok on jos nije pokazao da moze bez nje. Spanija je osvojila 2 EP i 1 SP na Barsinu filozofiju, nije bio potreban Mesi. Ja sam priznao dosta puta da je Mesi bolji od Ronalda ali me nerviraju ovi simpatizeri Barse koji kazu da je Ronaldo prosek, los igrac, a onda mi ne mogu dati odgovor na to kako je jedan takav PROSECAN fudbaler uspeo toliko godina parirati NAJVECEM SVIH VREMENA?

avatar
Johan Krojf
Wednesday, 02.03.2016
17:00

Ima mnogo igraca koji u tom Barsinom sistemu nisu resetali kao sto su u drugim klubovima, Anri, Ibrahimovic, Vilja nisu igrali ni blizu kao u Arsenalu, Interu, Valensiji, da se tako lako uklopiti u Barsin sistem svi bi u njemu blistali i imali brojke kakve ima Messi, zasto se recimo Fabregas koji je bio jedan od najboljih igraca u PL nije uklopio kada je to tako lako? Zasto Zuba nije na individualni kvalitet osvojio LS sa Interom, Realom, Barsom, je li tada zaboravljao da dribla ili nije imao Romaria, Rivalda, Carlosa, Cafua, Ronaldinja i ostale igracine. To sta je koji igrac osvojio je manje bitno u poredjenju sa onim kako koji igrac igra i koliko traje, Messi vec skoro deceniju igra na vrhunskom nivou, zabija golove, asistira, dribla, osvaja trofeje i to ga cini jednim od najvecih ikada, ne i najvecim ali sigurno igracem decenije, koliko god se ti trudio da opovrgnes to i navlacis na to da je on rame uz rame s Kristijanom, ne nije, bolji je. I ne mozes porediti igraca koji ima jos barem 4-5 godina da igra fudbal na visokom nivou sa igracima koji vise ne igraju, sacekaj da zavrsi karijeru pa podvuci crtu a da je najbolji na planeti to sigurno jeste.

avatar
MANUTD
Wednesday, 02.03.2016
15:47

E pa najbolji igraci se i istaknu u tim reprezentativnim utakmicama, jer ruku na srce, nije tesko igrati u Barsinom superiornom sistemu. Daj 3 gola igrajuci za Argentinu na SP, gde solo kvalitet najvise dolazi do izrazaja, cist primer je Zuba koji je 2002 vecinu golova postigao na individualni kvalitet. Nije bitna top10 lista, nego ko oni o kojima se prica da su najbolji ikad, znas koji su i znas li sta ih sve krasi? Titula prvaka sveta( Maradona, Pele, Zuba).

avatar
Johan Krojf
Wednesday, 02.03.2016
15:29

Ja ti opet kazem da u Argentini ne postoji uigranost i da apsolutno nijedan igrac ne igra za Argentinu kao sto igra za svoj klub, to nije situacija samo sa Messijem vec i sa Aguerom, Higuainom i ostalima, jedno je ekipa na papiru a drugo je uigranost, po toj logici su Bekam, Skols, Runi, Lampard, Sirer itd slabi igraci jer nikada nista nisu uradili sa Engleskom a Engleska je uvijek imala vrhunsku ekipu, to se jednostavno objasnjava neuigranoscu i nedostatkom timske igre, jel ti hoces da kazes da recimo Skols ili Bekam zaborave da centriraju i pogode u trepavicu Sirera ili Owena kada igraju za Englesku ili da Messi zaboravi da dribla u Argentini a u Barsi moze driblati i Ramosa i Boatenga i Kompanija i Silvu itd to je skroz nelogicno. Sto se Njemacke tice oni imaju i odbranu i sredinu dosta kvalitetniju od Arg a Arg ima bolju ofanzivnu liniju s tim sto u finalu bez Aguera i Di Marije Argentina je bila za klasu slabija i na papiru i po uigranosti, Argentina ni po jednoj kladionici nije bila medju tri favorita za titulu. I da, na listi FIFA 10 najboljih igraca 20-og vijeka u TOP10 su i Krojf i Di Stefano i Euzebio i Platini i Puskas i Zico i Van Basten a niko od njih nije osvojio SP.

avatar
Don Andres
Wednesday, 02.03.2016
15:18

otamendi, roho i bilja igracine hahahahahahhaha.. iguain veze nije imao na zadnja 2 takmicenja, pastore kao muva bez glave samo gomila soliranja.. jedino su di marija i aguero na visokom nivou ali je problem sto nisu uigrani.. spanija i njemacka dominiraju evo skoro deceniju a razlog tome je to sto za njih igra po 5-6 igraca koji igraju zajedno i u timu (barsa i bajern). a uz to su i malo mjenjali trenerski kadar, dok argentina svake druge godine mjenja selektora. zakljucak, messi je igrac koji bez konkurencije daje najvise solo golova, samim tim on najmanje zavisi od tima, iako naravno i on zavisi jer je na kraju krajeva fudbal timski sport. znam da vam je messi uzeo 2 titule ls ali ipak to nije toliki razlog za mrznju. sve je to sport.

avatar
MANUTD
Wednesday, 02.03.2016
13:37

Kazem ti da titula prvaka sveta podize igraca u ocima svih simpatizera sveta. Mene niko ne moze da ubedi da Nemacki ima bolje pojedince od Argentine i da mi kao opravdanje navede da je neko imao bolje saigrace. Pogledaj Maradonine saigrace u Napoliju, pa i u Argentini te godine kada su osvojili SP. Pogledaj Aguera, Iguaina, Otamendija, Roha, Bilju, Lavecija, Pastorea.. .Sve igracine da se ne lazemo. Ispada da u Argentini niko ne zna da igra fudbal. Jednostavno je, Mesi je produkt Barselonine skole i igre, idealan igrac za Barselonu. O tome je pricao i Aleks Ferguson, ali stavi ga u Noric ili Sosijedad pa ces da vidis koliko je slabiji. Njegove igre u reprezentaciji to dosta dobro pokazuju, da ne izvodi penale i prekide, imao bi prosek gol na svakoj 4-oj utakmici.

avatar
Johan Krojf
Wednesday, 02.03.2016
00:52

Znaci Di Stefano, Euzebio, Krojf, Van Basten, Platini, Figo, Raul, Messi itd nisu legende? A Gece, Peti, Vilja, Groso jesu?

avatar
MANUTD
Wednesday, 02.03.2016
00:09

Krojfe, znas li zasto su ti igraci legende? Zato sto su osvojili SP...

avatar
Johan Krojf
Tuesday, 01.03.2016
21:48

Messi je daleko najbolji igrac u Barsi ali ima i odlicne saigrace, bas kao sto je Zidan bio najbolji igrac u Francuskoj ali je isto tako imao i Makelelea, Blana, Desaia, Tirama, Desama, Vijeru, Anrija, Trezegea, Djorkaefa, Lebefa, Piresa i ostale igrace od kojih je svaki legenda ili u Realu ali je opet on odskakao od svih njih i bio najbolji igrac u toj eri, bas kao sto je Zuba prije njega ili Ronaldinjo posle ali je isto tako cinjenica da su svi oni bas kao i Messi imali odlicne saigrace, tako da ako su oni kljuc uspjeha svojih timova onda je i Messi kljuc uspjeha Barsinih.

avatar
MANUTD
Tuesday, 01.03.2016
19:00

Za sve ove koji su mi odgovarali -> Da li to znaci da Mesi ipak nije kljuc uspeha Barselone s obizrom na to da mi svi spominjete timsku igru?

avatar
Johan Krojf
Tuesday, 01.03.2016
17:53

Iz dva razloga, prvi je neuigranost a drugi dosta slabija ekipa u kojoj igra na poziciji veznog igraca vise nego u napadu. Njemacka je osvojila SP i zbog toga sto im 8 igraca igra u istoj ekipi tokom cijele sezone i imaju istog selektora vec dugi niz godina, isto tako i Spanija. Dzaba sto su Messi, Aguero i Di Marija top igraci kada su u karijeri odigrali 15-ak tekmi zajedno a svega 3-4 u kontinuitetu. I druga stvar, nije isto kada imas Bilju, Banjegu, Enza Pereza i kada imas Buskeca, Iniestu i Xavija. Zasto Kristijano ne zabija u Portugalu kao u Realu i UTD-u, pa zato sto ovamo ima Karvalja, Mutinja i Nanija a ovamo klase poput Gigsa, Skolsa, Runija ili Alonsa, Ozila i Modrica, zato i jeste dao svega tri gola na isto toliko Mondijala sto je daleko ispod prosjeka. To je kao da pitas zasto npr Zuba nije osvojio LS sa Interom a jeste dva SP, pa ocigledno zato sto je u Brazilu imao top saigrace kao sto su Romario, Rivaldo, Ronaldinjo, R.Carlos, Cafu itd od kojih je svaki legenda.

avatar
Tuesday, 01.03.2016
17:29

Mozda zato sto je namjestio nekoliko sansi iz kojih kreteni kao Iguain i Palasio nisu pogodili za titulu? Kljuc Barse je timska igra, osjetip je to Mancester u finalima dva puta kad vam ni sudija nije pomogao, a pokusao je. Jeste jednom 2008. godine.

avatar
Bat
Tuesday, 01.03.2016
16:39

drugar izgleda da je kod tebe prisutan sindrom 2009 i 2011 cim svako malo napadas lea mesija

avatar
Bat
Tuesday, 01.03.2016
16:36

sve si dobro rekao!samo bih dodao suareza koji za sezonu ipo radi velike stvari ali bez mesija nista u pravu si.

avatar
ppera1
Tuesday, 01.03.2016
15:50

Kada gledamo samo rezultate onda je sve sjajno ili ništa ne valja, u zavisnosti kakvi su rezultati. A realno su uspešnost Enrique-ovih rotacija mnogo puta spasavali upravo oni koji nisu rotirani (MSN ili SN kada je M bio povređen). Setmo se samo koliko puta je odbrana ispadala smešna ili da je vezni red nestajao sa terena. Jasno je da se ne može bilo koji igrač ubacivati na bilo koju poziciju u timu, a da to nema ozbiljne posledice po rezultat... osim ako imaš MSN. Nesporno je da su rotacije veoma bitne sa ovim brojem utakmica u ovom tempu, ali da su Enrique-ove rotacije bile briljantne... e to nisam baš video.

avatar
Jurgen Klopp BVB
Tuesday, 01.03.2016
15:48

Boga mi i Tuchel dosta rotira, a to se vidi i po tome kolko imamo povređenih igrača. nPod Kloppom smo konstantno imali 6,7 povreda. Mada zavisi dosta i do sistema treninga i sistema igre, što Tuchel sjajnoo radii. :)

avatar
Tuesday, 01.03.2016
15:34

Vrhunski igrači u prvih 11, odlični igrači na klupi, vrlo jednostavno. Kad jedna ekipa igra 3+ takmičenja potrebna je duga klupa, a Barsa je definitivno ima. Samo da ima još jednog napadača za rotaciju, bilo krilnog ili špica, npr. Nolito, Van Persi.

avatar
Tuesday, 01.03.2016
15:32

Normalno, to se pokazalo i prosle godine. Odmor igraca i dobra forma najcesce zavisi od ovoga. Jednostavno preveliki broj utakmica uslovljava rotaciju. Barsa u januaru i februaru odigrala 17 utakmica, a u martu ce odigrati jos pet, sto je ukupno 22 utakmice za 90 dana. To je u prosjeku svaka cetiri dana utakmica, sto je katastrofa. Da nije pauze u martu bilo bi svaka tri dana.

avatar
Dropkick Murphys 01
Tuesday, 01.03.2016
15:21

Da,ali ne kao Benitez sto je radio,kada je cini mi se,postavio rekord po tome da je ne znam koliko utakmica zaredom pocinjao sa drugom postavom........Kicma tima mora da postoji,stalne promene nisu pozeljne,ali umerena i primerena rotacija je svakako jedna od kljucnih stvari za uspeh...

avatar
Paisley > man scums
Tuesday, 01.03.2016
15:12

Ključ Farsine dominacije su tri najbolja navalna igrača na svetu i tačka. Može mančester da rotira koliko hoće al ne ide sa Runijem, Mrčijalom i Felainijem koji je njihov najbolji napadač xuexue

avatar
Tuesday, 01.03.2016
16:07

Romero je bolji napadač od balvana Bentekea..

avatar
MANUTD
Tuesday, 01.03.2016
16:15

Fealini da dodje u liverpul rutinski bi bio najefikasniji igrac istog jer je stvoren da igra igru tih osrednjih klubova kakav je liverpul danas.

avatar
Amar Zornic
Tuesday, 01.03.2016
15:12

Ako smo vec kod rotacije niko kao Bajern

avatar
JovicaDobrica
Wednesday, 02.03.2016
02:39

Da da.Niko se nikad ne povrijedi u Bayernu 😀