Nova hapšenja u FIFA!

Autor: Beta Beta
četvrtak 03.12.2015.
09:32
Izvor: Beta

Švajcarski zvaničnici sproveli su još jednu seriju pretresa i hapšenja rano jutros u okviru istrage o korupciji vezane za Medjunarodnu fudbalsku federaciju (Fifa), a prema prvim informacijama uhapšeno je barem dvoje zvaničnika Fifa.

BETA/AP Photo/Michael Probst
BETA/AP Photo/Michael Probst

Povezane vesti

Švajcarski zvaničnici sproveli su još jednu seriju pretresa i hapšenja rano jutros u okviru istrage o korupciji vezane za Medjunarodnu fudbalsku federaciju (Fifa), a prema prvim informacijama uhapšeno je barem dvoje zvaničnika Fifa.

List Njujork tajms je najpre javio na svom vebsajtu, pozivajući se na policijske zvaničnike, da je bar nekoliko ljudi uhapšeno jutros u istom luksuznom hotelu gde su zvaničnici Fife uhapšeni u maju u jutarnjim upadima koji su potresli sportsku zajednicu.

Nešto kasnije, švajcarski pravosudni zvaničnici potvrdili su da su još dva čelnika Fife uhapšena na zahtev SAD i da se traži njihovo izručenje zbog sumnje o korupciji.

Prema navodima Njujork tajmsa švajcarska policija je upala u hotel "Bor o Lak" (Baur au Lac) kroz sporedni ulaz u 6.00. Upravnik hotela je rekao posetiocima u lobiju da moraju da napuste hotel zbog "vanredne situacije". U 6.40 po lokalnom vremenu zaposleni u hotelu rekao je da su pretresi završeni.

Vlasti u Švajcarskoj, gde je sedište Fife, kao i u SAD, istražuju sadašnje i bivše fudbalske zvaničnike zbog optužbi koje uključuju iznudu, pranje novca i proneveru.

Oni su navodno platili "visoko pozicioniranim ljudima" da im se prodaju prava za marketing i za prenos prvenstava u Latinskoj Americi i kvalifikacija za svetsko prvenstvo, sopštilo je danas švajcarsko Minsitarstvo pravde. 

Izvršni odbor Fife održava sastanak u Cirihu na kome je trebalo da se razgovara o reformama.

Fifa je u kratkom saopštenju poslatom AP-u potvrdila da su se danas dogodila nova hapšenja njihovih funkcionera.

"Fifa je upoznata sa akcijama koje je danas preduzelo američko Minsitarstvo pravde. Fifa će nastaviti u potpunosti da saradjuje sa američkim istražiteljma po švajcarskim zakonima, kao i sa istragom koju vodi švajcarska Kancelarija državnog tužioca", navodi se u saopštenju i dodaje da Fifa danas više neće davati komentare o ovim dogadjajima. 

Odlazeći predsednik Fife Sep Blater i Mišel Platini, predsednik Evropske fudbalske federacije (Uefa) su trenutno pod 90-odnevnom suspenzijom u okviru istrage Fife.

Protiv njih je pokrenuta istraga zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara predsedniku Uefa Mišelu Platiniju. Obojica kažu da nisu ništa loše uradili i da su imali verbalni dogovor da Platini radi kao Blaterov predsednički savetnik od 1998-2002.

Poslednjih šest meseci bili su najturbuletniji period u 17 godina koliko je Blater bio predsednik Fife. On je ponovo izabran za predsednika te organizacije 29. maja, tri dana pošto su Švajcarske vlasti u Cirihu, na zahtev SAD, uhapsile sedmoricu čelnika Fife, dok ukupno 14 terete za korupciju u fudbalu.

Njujork tajms navodi da  Sep Blater nije medju uhapšenima. List navodi da su uhapšene osobe najvećim delom predstavnici fudbalskih saveza Južne i Centralne Amerike. List takodje navodi da će američko pravosudje podići optužnice danas.

Kao i u maju i ova policijska operacija je sprovedena u trenutku kada je Fifa sazvala svoj dvodnevni sastanak izvršnog odbora 2. i 3. decembra u Cirihu.

Američki istražitelji su dali dokaze da su vodje svetskog fudbala primale mito ili provizije da bi dodelili nekoj zemlji organizaciju svetskog prvenstva i za televizijska i reklamna prava.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Thursday, 03.12.2015
12:19

Sto me nerviraju ovi ameri...otkud njima pravo da rade ovo, osim toga krive su i ove drzave sto im isporucuju svoje drzavljane.