Nije ni Murinjo lud, evo zbog čega je Matić najvažniji igrač Čelsija!

Autor: Boris Jovanović
sreda 12.11.2014.
13:17
Izvor: Sportske.net

Brojevi su jasni, kada pogledate statističke kategorije, Murinjo jedino za njega nema zamenu! Otkriveno i šta je Matić rekao u svlačionici u govoru pre duela sa Liverpulom.

Beta/AP Photo/Nikola Solic
Beta/AP Photo/Nikola Solic

Povezane vesti

Prema analizama u ostrvskim medijima, Matić je u obe kategorije najvažnije za veznog igrača, pas igri i broju oduzetih lopti među top 10 igrača lige. Nijedan drugi fudbaler nije tako dobar kombinovano u oba pravca.

On recimo ima najviše dodira sa loptom u ekipi Čelsija, 72 u proseku, Fabregas ima 60. Omogućava Murinju formacijsku širinu, da se tim transformiše u 4-1-4-1, jer je sposoban sam da patrolira ispred poslednje linije i pokriva veliku površinu terena.

Matić prosečno oduzme 3.5 lopte u toku meča, i u tome je u vrhu u ligu, a preciznost njegovih pasova je oko 90%. Nisu to lopte za gol, ali on je ove sezone zabeležio tri asistencije, međutim veoma retko gubi loptu, i po tome je takođe u prvih 10 igrača Premijer lige.

Nijedan drugi igrač Čelsija nije ni blizu, Murinjo nema zamenu za tu poziciju.

Recimo, Obi Mikel ima snagu, ali je znatno lošiji u pas igri, Ramireš nije fizički jak i ne može da izdrži takve duele kao Matić iako često ide napred i pridodaje se napadu.

Dakle, posle odlaska Lampsa nema rešenja, a ni nekadašnji kapiten nije mogao da odgovori zadacima u defanzivi. To je ključ, mnogi su ubeđeni da bi Čelsi stigao do samog kraja u Ligi šampiona da je imao Matića prošlog proleća.

Uz to, ako uporedimo statističke podatke iz prošle jeseni, vezni red je imao mnogo manju produktivnost, nije bilo igrača u top 10 u bilo kojoj od kategorija važnih za veziste.

Nije samo Matić u pitanju, tu je i Fabregas, ali svejedno, bez Matića, Murinjo bi imao mnogo problema da nametne željeni model i da igra sa toliko ofanzivnih veznih igrača.

On to naravno zna mnogo bolje od nas, pa je i zbog toga juče Matića nazvao najboljim igračem Čelsija, odnosno "džinom"!

Inače, Cezar Aspilikueta je otkrio šta je Matić rekao saigračima u govoru pred meč sa Liverpulom.

"Ako hoćemo da budemo prvaci, moramo da pobedimo baš na ovakvim mestima, gde je najteže igrati", kazao je Srbin pred izlazak u grotlo "Enfilda".

"Na ovakvim stadionima postaješ šampion"
, dodao je Matić što je po Teriju bilo veoma inspirativno...

Čelsi je slavio sa 2:1 i zaista izgleda kao apsolutni favorit zatitulu u Premijer ligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Footbal Fanatic
Wednesday, 12.11.2014
20:50

Mašina naša ! ! !

avatar
jaglicic
Wednesday, 12.11.2014
17:13

Kakav car... Bravo za Nemanja uzivanje je gledati ga...

avatar
Čika Marko
Wednesday, 12.11.2014
15:56

Mnogo zavisi i od ostalih na terenu. Pogledajte Vidica, nikako da se uklopi u Italiji jer nema sa kim da igra. Mali Markovic, ista stvar. Jednostavno moras imati igrace koji se uklapaju sa tvojom igrom i obrnuto. Sve su to sjajni igraci. Ne bi me cudilo i da se to desi sa Mitrovicem. Modric je u Realu prvu godinu bio kao baba.

Interesantno da se Matic uklopio u Celsiju kao kec na desetku. Ipak je Murinjo genijalac.

avatar
MSSZRMK
Wednesday, 12.11.2014
21:55

Nije mu bio problem uklopiti se u Real, mada i to već ga je Murinjo na drugi način forsirao kao Anćeloti.

avatar
Gary Cahill 24
Wednesday, 12.11.2014
14:35

Matić je stub Čelsija!!!!

avatar
Wednesday, 12.11.2014
15:35

Gary brate, idi postavi se, nek te makar lopta pogodi u ruku :P

avatar
RamboBabaManUtd
Wednesday, 12.11.2014
14:25

Svetski, a nas ! Po nekom mom ''skromnom'' misljenju, najbolji defanzivni vezni na svetu. Jedino Jaja Ture(kad je u formi) moze da mu parira.

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 12.11.2014
17:32

U ovoj formaciji koju igra Murinjo moze da se kaze da jedan od trojice najboljih, ipak treba uzeti u obzir da ima par top igraca na toj poziciji koji trenutno nisu u formi, ali mogu da budu vrhunski (npr Havi Martinez, Maskerano, pa i Buskets). . E sad, pitanje je sta je Kros u Realu, sigurno nije ofanzivni vezista, ali zbog takve formacije on se cesto pridodaje napadu, isto vazi i za Modrica. Uz sve simpatije prema Nemanji zato sto je nas, tesko da se moze reci da je bolji od ove dvojice, nije losiji, ali nije ni bolji.

avatar
disqus_HNYAiSUaQd
Thursday, 13.11.2014
11:16

Ma kakav bre Buskets , Havi Martinez , oni jesu dobri igrači ali uopšte ne pripadaju samom vrhu . Pogotovo Buskets , tatin sin . Maskerano je dobar ali više igra štopera nego zadnjeg veznog i u godinama je već . Toni Kros i Lukica su veliki igrači ali igraju centralne vezne . Ima njih pet šest vrhunski zadnjih veznih , a među njima je i naš Nemanja .

avatar
disqus_HNYAiSUaQd
Thursday, 13.11.2014
11:08

Ako ne najbolji onda sigurno jedan od najboljih . Veliku stvar je Murinjo napravio dovodeći Matića . Bez njega nebi bio ni približno ovako jaki , to je činjenica . Samo neka ga zaobiđu povrede .

avatar
Pedjaa11
Wednesday, 12.11.2014
18:40

Oni su centralni vezni kao sto je i Jaja Ture poslednjih godina, zato su dovedeni Fernando i Fernandinjo jer Ture igra dosta ofanzivnije.Buskec je dobar ofanzivno ali defanzivno mnogo losiji od Matica, Maskerano moguce ali kako ne igra tu poziciju tesko je procjeniti.