Nigerija ima svetlu budućnost

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 03.10.2016.
16:11
Izvor: Sportske.net

Generacija nigerijskih fudbalera koja dolazi ozbiljno preti da zaseni onu čuvenu iz 90-ih čije su vedete bile Džej-Džej Okoča, Nvankvo Kanu, Taribo Vest, Tijani Babangida, Viktor Ikpeba, Selestin Babajaro, Sandej Oliseh, Danijel Amokači, Emanuel Amunike i

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Ugledni britanski portal 'Squawka' se detaljno bavio ovom tematikom i u jednom analitičkom tekstu predstavio sedmoricu nigerijskih fudbalera od kojih se očekuje da u bliskoj budućnosti vrate najmnogoljudniju zemlju Afrike na stare staze slave.

Sedmorica mladih, sedmorica "super orlova" za koje se veruje da će na svojim krilima nositi Nigeriju do visina do kojih je dosegla slavna generacija fudbalera ove zemlje s kraja prošlog veka su:

1. Kenet Omeruo

Odbrambeni igrač, ima 22 godina, nastupa za turski Alanjaspor. Bio je pitomac akademija Čelsija i Standarda iz Liježa. Do sada je upisao 32 nastupa za reprezentaciju.

Brazil Soccer WCup France Nigeria

2. Vilijam Trost-Eking

Štoper, 23-godišnjak, član norveškog Haugesunda. Pošto mu je majka Holanđanka nastupao je za mlađe selekcije 'Oranja', ali onda odlučio da prihvati poziv iz očeve domovine Nigerije. Bio je deo olimijskog tima koji je ove godine u Riju osvojio bronzanu medalju. Kao klinac, fudbalski se opismenjavao u Londonu, na akedimijama Fulama i Totenhema, a pažnju na sebe skrenuo svojim igrama u Groningenu.

trost-ekong

3. Ongenji Onazi

23-godišnji vezista Trabzonspora, bivši Lacijal, važi za jednog od najtalentovanijih afričkih fudbalera. Igrač koji ima odličan pas, viziju, koji čini napadače boljima. Do sada je upisao 39 nastupa za 'super Orlove'.

WCup Nigeria US Soccer

4. Ahmed Musa

Ovaj 23-godišnji napadač je ovog leta stigao u Lester iz moskovskog CSKA, nije još uvek dobio pravu priliku da se dokaže na osrtvu ponajviše zbog paklene konkurencije u napadu 'Lisica'. Zablistao je u meču sa Argentinom na Mondijalu u Brazilu pre dve godine kada je postigao dva gola. Do sada je odigrao 59 utakmica za reprezenatciju i postigao 11 golova.

Brazil Soccer WCup Nigeria Argentina

5. Aleks Ivobi

Velika nada Arsenala, nećak legendarnog Džej-Džeja Okoče, tek mu je 20 godina. Zanimljivost vezana za Ivobija je da je njegov saigrač Mesut Ozil izjavio da je ovaj momak idelana mešavina svog ujaka Okoče i Edgara Davidsa. Do sada je odigrao 7 utakmica za nacionalnu selekciju.

Aleks Ivobi Alex Iwobi

6. Keleči Ihenaćo

Ivobijev vršnjak, biser Mančester Sitija, ove sezone je demonstrirao da odsustvo Kuna Aguera može da se ne oseti jer je on tu da daje golove. Nedavno je debitovao za reprezentaciju, upisao 4 nastupa uz 3 postignuta gola.

Britain Soccer Premier League

7. Mozes Simon

Napadač Genta, ima 21 godinu, veoma brz i snažan, u domovini ga zovu 'nigerijski Kristijano Ronaldo'. I on je od nedavno reprezentativac, dao je dva gola na  6 utakmica koliko je do sada odigrao.

mozes simon

Nigerija neće učestvovati na predstojećem Kupu Afričkih Nacija, to će biti druga uzasoptna smorta 'crnog kontinenta' koji propušta, ali se očekuje da bi na krilima pomenutih igrača uz podršku nekih iskusnijih, kao što su npr. Džon Obi Mikel i Viktor Mozes, 'Super Orlovi' mogli da budu jedan od hitova na Mondijalu u Rusiji.

Vreme će pokazati da li su ove prognoze opravdane.

Inače, Nigerija je prvi put učestvovala na Svetskom prvenstvu 1994. godine u SAD-u, tamo bila jedno od najprijatnijih iznenađenja, tada je avantura završena u produžecima 1/8 finala protiv Italije zahvaljujući Robertu Bađu. Od tog Mondijala, 'Super Orlovi' su učestvovali na svakom do sada održanom, osim u Nemačkoj 2006. godine.

Najveći uspeh nigerijskog fudbala je zlatna olimpijska medalja u Atlanti 1996. godine, a poslednji trofej osvojili su na Kupu Afričkih Nacija 2013. godine u Južnoafričkoj republici.

nigerija

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
acep
Monday, 03.10.2016
22:32

Ova generacija ima da grmi njih 6-7 su dobri i imaju do 23god. Nigeriji se smesi svetla buducnost!

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Monday, 03.10.2016
19:28

Bice dobri ali oni prvi bi ih pojeli za dorucak i to siti!

avatar
rossonero_t
Monday, 03.10.2016
16:46

Iheanacho ce biti perfektan napadac.

avatar
nikola nikola1
Monday, 03.10.2016
16:25