Nemanja Vidić - Ne daje često intervjue, ali kad to učini, onda ispadne ovako nešto!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 27.04.2017.
15:49
Izvor: Sportske.net

Nemanja Vidić je u jednom vrlo opšrinom intervjuu govorio o Crvenoj zvezdi, bombardovanju, Mančester junajtedu...

EPA/PETER POWELL
EPA/PETER POWELL

Povezane vesti

Nemanja Vidić ne daje često intervjue, nije želeo previše druženja sa novinarima, ali od završetka igračke karijere često ga možete videti u različitim intervjuima u kojima je uglavnom govorio o Mančester junajtedu.

Sada je odradio jedan, za ESPN, a govorio je ne samo o Mančester junajtedu, već i o svom sadašnjem životu, počecima, Zvezdi, bombardovanju, Spartaku...

"Sada sam u Milanu, tu sam ostao još nakon završetka igračkih dana. Sviđa mi se ovde, hrana je dobra, kao i vino. Morate dosta da znate o vinu ukoliko želite da budete fudbalski trener, o tome pričaju nakon utakmica."

"Nakon igračke karijere posvetio sam se uživanju, igrao sam golf, malo tenis, išao sam na skijanje, putovao sam... Imam jake noge za skijanje, tako da sam dobar u tome. Radim stvari koje nisam radio dok sam igrao fudbal."

Nemanja je istakao i da uči jezik u Italiji, ali i da njegovi sinovi koji su starosti 10, 8 i 5 godina, bolje govore od njega.

Istakao je i da želi da se vrati fudbalu nakon odmora, da dobija licencu od engleskog saveza i da je na pohađanju kursa bio sa Nikijem Batom, Dejvidom Džejmsom, Varenom Džojsom...

"Uvek sam rekao 'izvini' kada bih udario igrača. Nikada ih nisam povređivao namerno, uvek sam igrao i davao sve od sebe, čak i na treningu. Nisam dozvoljavao nikome da postigne gol pored mene. Nedostaju mi igrači koji su veoma brzi. Ronaldo je bio brz, Runi takođe. Luj Saha je takođe bio izuzetno brz, a na kratkoj distanci Rajan Gigs."

Govorio je o Riju Ferdinandu, kako mu je pomogao da se uklopi u ovaj tim, kako su zajedno postali veoma jak štoperski tandem, možda i najbolji u eri Premijer lige.

Dobro pamti i uspehe Crvene zvezde, klub za koji navija.

"Imao sam deset godina kada je Zvezda osvojila KEŠ. Mogu da vam navedem čitav tim. Moj grad (Užice) je 200 kilometara od Beograda, ali postoji mnogo navijača Crvene zvezde i Partizana. Maštao sam da igram za Zvezdu i voleo sam napadače i ofanzivne igrače, Pančeva, Prosinečkog, Savićevića, Jugovića", nabrajao je naš as, a onda naveo Zvezdin put do osvajanja KEŠ.

Prisetio se NATO agresije na našu državu, govorio je novinarima i o tome, kako je u to vreme bio u Crvenoj zvezdi i kako je znao dva dana ranije da će se bombe sručiti na Srbiju.

"Otišao sam u svoj grad na dva meseca, iako sam bio u Zvezdi. Fudbal je stao u to vreme. Pogođene su zgrade u mom gradu i u Beogradu. Imao sam samo 18 godina, bio sam mlad, ali sam mislio sam o sebi i o svom sutra. Sada bih se kao roditelj daleko više potresao oko svega", istakao je on.

Setio se pobedonosnog gola u derbiju protiv Partizana, titule sa Crvenom zvezdom, a pomenuti gol je posvetio svom preminulom prijatelju, Vladimiru Dimitrijeviću.

"Moj prijatelj je preminuo i ja sam nosio njegovu majicu. Obojica smo došli u Zvezdu sa 15 godina, a on je imao srčani napad na terenu tokom treninga kada je imao 20 godina. Video sam ambulantna kola i pošao sa njim. Bili smo nerazdvojni, veoma bliski prijatelji, kao braća. Još uvek sam u kontaktu sa njegovim roditeljima."

Zvezda nije prihvatila ponude iz Italije, a Nemanja je otišao put Moskve.

"Potreban mi je bio novi izazov, trebalo je da se poboljšam. Prelazak u Spartak bio je za mene korak napred, jer je ruska liga jača od srpske. Bilo je dosta srpskih igrača koji su mi pomogli da se osećam prijatno u Moskvi."

Ponovo je pomenuo Liverpul i njegov čuveni razgovor sa Rafom Benitezom koji ga je želeo u svom timu, ali je Mančester junajted došao po Užičanina pre Crvenih.

Imao je Nemanja poteškoća po dolasku u Junajted, posebno zbog činjenice da je njegova sezona bila završena u januaru, a ostali fudbaleri Mančester junajteda su u tom trenutku bili potpuno spremni jer su igrali šest meseci u punom ritmu.

Ipak, nakon teške polusezone i pitanja da li zaslužuje da bude u Mančesteru, sve je leglo na svoje mesto, Nemanja se ustalio u startnoj postavi Mančester junajteda, postao je kasnije i jedan od lidera tima o čemu je suvišno govoriti.

Pričao je i o Polu Pogbi, setio se kada je 17-godišnji momak stigao u Mančester junajted.

"Imao je samo 17 godina, i već tada je bio psihički jak kao što je sad, bio je fizički spreman."

Možda i najveći utisak na Nemanju Vidića ostavio je Pol Skols, čovek koji je neverovatan takmičar, prema njegovim rečima.

"Skols je pokazivao da mi nismo prijatelji koji samo šutiraju loptu, on vas je terao da budete uključeni uvek. Trenirali smo jako, baš kao što su nam bili i mečevi, a on nam je držao pažnju", istakao je Vidić.

"Najteže u fudbalu je da igrate jednostavno, a Pol j uspevao baš to. On vidi svoje šanse i pre nego što lopta dođe do njega. Igrao je brzo sa jednim ili dva dodira. Ako ima šansu da šutne, on šutne. Imao je oko 85% kompletiranih pasova, ali je većina išla napred", govorio je nekadašnji štoper Junajteda.

Sukob sa Drogbom mu je ostao u sećanju, takođe.

"Hteo je da me udari, prvo sam pomislio da je u stanju svašta da uradi, a onda sam krenuo ka njemu. Bili smo glupi, obojica. Nikada nisam govorio sa njim o tom slučaju od tada. Ono čega ću se ja sećati jeste osvojena Liga šampiona te večeri u Moskvi."

Pitali su ga novinari ESPN-a i o derbiju Mančestera koji je izrastao u veliki derbi poslednjih nekoliko godina.

"Sitijev novac je promenio derbi. Kupili su tada Adebajora, Aguera i Silvu. Veliki novac, sjajni igrači. Doveli su i Karlosa Teveza koji je takođe dobar igrač. Nikada nije radio 100% na treningu, ali je na utakmici davao sve od sebe. Postigao je dosta važnih golova za Junajted. Nisam bio srećan kada je prešao u Siti", rekao je on.

O najtežem rivalu za čuvanje?

"Drogba nas je terao da dajemo sve od sebe, bilo je veoma teško protiv njega. Posebno na Stamford bridžu gde je manji teren. Uvek je bio oko kaznenog prostora gde je najopasniji. Tores jeste kreirao šanse, ali je Drogba bio taj koji je bio na vama čitavu utakmicu. Ipak, uvek sam se pripremao za utakmice kao da igram protiv najboljeg igrača na svetu."

Upitali su ga za mišljenje da li se tim promenio od odlaska Fergusona iz Junajteda.

"Da li je potrebna promena? Bili smo šampioni, šta smo još mogli da uradimo? Mislim da je pitanje menadžera, bitno je da izvučete najbolje iz igrača. Dejvid Mojes to nije uradio, niti smo mi uspeli da izvučemo najbolje od njega. Situacija je bila tužna", rekao je Vidić, a za kraj je rekao jednu rečenicu koja će obradovati navijače Mančester junajteda:

"Vratiće se oni."





Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

19 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
aleksaGGMU
Friday, 28.04.2017
02:03

Covek zbog kog sam zavoleo fudbal :)

avatar
LoleRava
Friday, 28.04.2017
00:36

Velika legenda,beskompromisni borac i nas brat!!!

avatar
Nemanja Vidiic No.1
Friday, 28.04.2017
00:22
avatar
BenkovackiManitas31*
Thursday, 27.04.2017
20:13

Vidara - razlog zasto 99% Srba navijaca Mancestera ustvari navija za Mancester

avatar
Martial11
Thursday, 27.04.2017
19:43

Najbolji stoper u Engleskoj, zajedno u tandemu sa Ferdinandom. Ujedno jedino ko je rame uz rame sa njim je Terry. Kakav je to bio igrac, borbenost, svaki duel je prezestok bio. Uzivancija je bilo gledati ga, danas kad vidim da Blind igra stopera dodje mi da placem.

avatar
Ninoslav Krejic
Thursday, 27.04.2017
19:08

Alal vera ja mu skidam kapu biti kapiten Mancestera pored ikone Rajana Gigsa neprocenjivo.To je zasluga i zalaganje.Mada jos je on mogao da igra njemu je 36 godina

avatar
malialejandro4LFC
Friday, 28.04.2017
00:37

On je mogao jos dve sezone u Junajtedu da izvuce,ali ga upropasti onaj Mojes...

avatar
Golzalo Higuain
Thursday, 27.04.2017
18:20

svi uspjesni ljudi zive sto dalje od balkana, a na balkan navrate jednom u 5 godina. A i gdje da žive? u drzavama u kojima su političari glavne zvijezde, gdje je jad i muka i to treba da gledaju svaki dan? uh da mi je kako otici sa balkana pa makar i na novi zeland!

avatar
Lazo Medvedji
Friday, 28.04.2017
00:46

"Makar i na Novi Zeland "? Druze znas li ti kako se tamo zivi i kakva je tek priroda netaknuta. Ih, ja bih se sad tamo preselio da mogu.

avatar
riquelme
Thursday, 27.04.2017
17:01

Ovakvog stopera samo Srbi mogu da optuze da je namestio utakmicu i time ga oteraju iz reprezentacije. Pa ovaj sa stakama da stoji vise bi ga se plasili napadaci nego Maksimovica, Mitrovica, Kolarova itd.

avatar
AS7
Thursday, 27.04.2017
16:44

Kad se sjetim Vidare...knedla u grlu zastane.Nevil-Ferdinand-Vidic-Evra i na golu veliki Edwin van der Sar.Nostalgija.

avatar
Crveno boja ljubavi
Thursday, 27.04.2017
17:00

Pa Bekamova banana ka napadacima,pa slobodnjaci,eh kako je tada UTD bio fix na kladionici :) odigras njih,Real,Milan i Bajern od 38 kola dobijes 25x :D

avatar
Roj Kin 16
Thursday, 27.04.2017
17:24

Najbolja odbrana ikad u PL, a štoperski tandem Rio i Vida najbolji ikad u svim takmičenjima, jedino su im blizu Maldini i Nesta :)))

avatar
Roj Kin 16
Thursday, 27.04.2017
16:39

Najbolji štoperski tandem Rio i Vida

avatar
Jack Rackham
Thursday, 27.04.2017
16:28

Veliki igrac i kapiten... Legenda institucije.. GGMU

avatar
delije niksic
Thursday, 27.04.2017
16:16

Mozda ga svi nece nazvati najboljim stoperom koji je ikada igrao u PL,ali ja hocu.Ali ono sto je sigurno je to da je bio najborbeniji stoper kojeg sam ikada gledao.

avatar
Crveno boja ljubavi
Thursday, 27.04.2017
16:59

Ipak jedan od,jer mi je Teri rame uz rame sa njim

avatar
Nemanja Vidiic No.1
Friday, 28.04.2017
00:23