Nejmar - Prvo desetka, sada i traka!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 05.09.2014.
10:40
Izvor: Sportske.net

Po mnogima je bio jedan od najboljih fudbalera Brazila na Svetskom prvenstvu u svojoj domovini, a sada je od novog selektora Dunge dobio i kapitensku traku. Zasluženo?

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi

Povezane vesti

Kapiten reprezentacije Brazila na Svetskom prvenstvu bio je Tijago Silva, ali nakon toga to više neće biti. Vodio je svoju reprezentaciju kapiten Silva do polufinala u Brazilu, ali nije mogao da nastupi u čuvenom meču sa Nemcima gde su "Karioke" ubedljivo poražene sa 7:1.

Naslediće ga momak koji ima samo 22 godine i koji takođe nije igrao u tom meču, Nejmar.

Naime, novi selektor Dunga je pred prijateljski meč protiv Kolumbije odredio sastav, a danas je odredio i kapitena koji će i ubuduće predvoditi Brazilce. Zasluženo ili ne, procenite sami.

Nejmar sa svoje 22 godine do sada se naosvajao trofeja sa Santosom, ali od trenutka kada je prešao u Evropu nije osvojio ništa sa Barselonom osim Super kupa Španije. Sigurno je da važi za jednog od najperspektivnijih fudbalera današnjice, ukoliko ga povrede zaobiđu konkurisaće i za najboljeg igrača sveta jednog dana, ali je pitanje koliko je zaslužio kapitensku traku Brazila pored tolikog broja iskusnijih igrača.

Na kraju krajeva, mnogi smatraju da je Tijago Silva nepravedno svrgnut sa te pozicije.

Danas smo svedoci da se sve češće kapitenske trake daju mladim igračima, manji klubovi to čine kako bi im podigli cenu, veći zbog "marketinškog trika", a mali je broj onih mladih fudbalera koji zaslužuju da budu kapiteni pre 25 godine i koji stvarno to i jesu.

Da li je Nejmar jedan od njih?

Brazil Soccer WCup

foto: Beta

Da se radi o 90-im godinama prošlog veka i periodu pre tog kada je retko ko znao šta znači marketing, teško da bi igrač poput Nejmara dobio kapitensku traku. Teško da bi dobio i desetku na Svetskom prvenstvu, znamo svi dobro šta znači nositi tako "veliki" broj u tako velikoj reprezentaciji.

Pele, Rivaldo i Ziko su nosili taj broj, baš kao i Ronaldinjo, a jedan od proslavljenih reprezentativaca Brazila, Rivelinjo, istakao je da taj broj više nema vrednost koju je imao nekada kada je u pitanju ova reprezentacija.

"Važnost broja 10 u Brazilu se završila.", rekao je on.

Sigurno je da Nejmar važi za idola u Brazilu, predstoji mu svetla budućnost, desetku je možda i zaslužio, ali je predaja kapitenske trake velika nepravda prema Tijagu Silvi.

Da li će to uticati na atmosferu u ekipi i hoće li ovaj potez novog selektora Dunge uticati na bolje rezultate, ostaje nam da vidimo u narednom četvorogodišnjem ciklusu.




Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke