Napoli vs Roma - Kad krv ključa pod suncem juga...

Autor: Boris Jovanović
subota 03.03.2018.
13:01
Izvor: Sportske.net

Nekada su bili prijatelji, onda je jedan gest pokvario sve. Danas su ljuti rivali sa zajedničkim imeniteljom, mržnom prema severnjacima.

EPA/RICCARDO ANTIMIANI
EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Povezane vesti

Kada govorite o "Derbiju Sunca", osim geografske, on ima snažnu političku konotaciju.

Naime, Napolitanci i Rimljani su često u prošlosti bili ujedinjeni u negativnoj emociji prema severu zemlje. Njihova uskraćenost za političku i svaku drugu moć, kombinovana sa siromaštvom sunčanog juga stvorila je animozitet prema severu. Jasno, sentiment je obostran, severnjaci doživljavaju i Rimljane i Napolitance kao talog Apenina, lenje, nepismene uživaoce zajedničkog dobra.

Kada popiju više, Pijemontezi i Lombardijci će u pola glasa reći da bi voleli svoju državu bez "terona" što je tradicionalno posprdan naziv za stanovnike juga.

Zbog toga je ovaj derbi sedamdesetih i osamdesetih bio prijateljski, postojao je taj zajednički osećaj netrpeljivosti prema "Polentonima" sa severa.

Onda je 1987. Salvatore Banji, član najbolje generacije Napolija, one koju je predvodio Maradona do titule, načinio nepristojan gest prema navijačima Rome, i to na "Olimpiku", južnjačka krv je proključala i od tada stvari nisu nikada bile kao pre.

Poznati su krvavi sukobi sa početka ovog veka, huligani su preuzeli glavnu reč, ali Roma i Napoli se gledaju podozrivo.

Što se terena tiče nikad ne znate kako će završiti, balans je uvek postojao, Roma je tek nešto uspešnija, čak 48 je završilo bez pobednika, ali retko i bez golova, poslednji takav videli smo 2015. a pre toga u ovom veku nikada nije završen bez golova.

Prvi je zanimljivo tamo tridesetih okončan 2:2, rimski hroničari su zapisali da je njihovom timu ukradena pobeda, jedna lopta je prošla kroz probušenu mrežu, pa sudija nije video gol, a Napolitanci ni za živu glavu nisu hteli da priznaju.

Kada igraju Roma i Napoli to ne liči na italijanski klasik, ali mreže se tresu u proseku više od tri gola po meču, neretko u pitanju je pravi vatromet, kao pre nekoliko godina kada je završilo 4:4.






Ne propustite