Naklon legendi, Rikelme okačio kopačke o klin!

Autor: Janko Glavonjić
ponedeljak 26.01.2015.
11:06
Izvor: Sportske.net

Legenda argentinskog fudbala Huan Roman Rikelme danas je objavio da se povlači iz profesionalnog fudbala.

Beta/AP Photo/Eduardo Di Baia
Beta/AP Photo/Eduardo Di Baia

Povezane vesti

Posle 19 profesionalnih sezona, sjajni Argentinac rekao je dosta. Huan Roman Rikelme završio je svoju karijeru u 36. godini, a iza njega su ostala fantastična dostignuća, prelepi golovi i driblinzi kojih će se fudbalski navijači širom sveta sa setom sećati.

Rikelme je imao 10 braće i sestara, bio je najstarije dete u siromašnoj porodici. Zanimljivo je da je rođen samo jedan dan pre nego što je Argentina postala svetski prvak 1978, što su njegovi roditelji videli kao znak i usmerili ga ka fudbalu. Kao što vidimo, nisu pogrešili...

Rikelme je u detinjstvu trenirao sa mnogim lokalnim klubovima, dok ga nisu spazili skauti Argentinos Juniorsa sa 14 godina i ponudili mu probu koju je Rikelme uspešno prošao.

Kada je imao 17 godina, Boka ga je platila za to vreme ogromnih 800 hiljada dolara da bi prešao kod njih. Sa 18 godina je debitovao protiv Santa Fea, a protiv Hurakana dve nedelje kasnije postigao je i svoj prvi gol.

Posle sedam uspešnih sezona, u kojima je osvojio šest titula, uključujući i nezvaničnu titulu prvaka sveta i Libertadores kup, Rikelme je prešao u Barselonu za 11 miliona evra.

Tamo se nije naigrao, prvenstveno zbog trenera Van Gala. Holanđanin ga je odmah po dolasku nazvao političkim pojačanjem, on ga nije želeo, pa mu samim tim nije ni pružao šansu.

Već sledeće sezone je prosleđen na pozajmicu u Viljareal, gde je postao kamen temeljac tima koji će doći nadomak finala Lige šampiona par godina kasnije.

Partije u Viljarealu donele su mu i nominaciju za Zlatnu loptu, kada je 2005. vodio svoj tim do najbolje pozicije ikada u Primeri, trećeg mesta.

Sledeće sezone je Viljareal igrao polufinale Lige šampiona, ali je Rikelme bio tragičar protiv Arsenala, Leman mu je odbranio penal koji bi doneo Viljarealu produžetke.

Počeo je pad Viljareala, Rikelme se vratio u Boku, gde je za 6 narednih godina postigao 37 golova, zanimljivo, samo gol manje nego za prvih 6 sezona u ovom klubu.

Prošle sezone je pomogao Argentinos Juniorsu da se vrati u prvu ligu, postigavši 3 gola na 15 mečeva.

Rikelme je u decembru najavio povlačenje rečima da je došlo vreme da uživa sa svojom porodicom i pravi roštilj sa prijateljima.

Uz sjajnu kompilaciju njegovih golova i poteza, opraštamo se od ove prave fudbalske legende...

Ne propustite