Najava Serije A - Lovci na "40. bod"

Autor: Boris Jovanović
petak 19.08.2016.
10:58
Izvor: Sportske.net

U drugom delu vas vodim kroz kandidate za mirno proleće, timove koji bi trebalo da opstanu bez problema.

BETA/AP Photo/Felice Calabro'
BETA/AP Photo/Felice Calabro'

Povezane vesti

Proteklih godina izdvojila se grupa ekipa koja kao jedini cilj ima da što pre stigne do opstanka. Ambicije su im usklađene sa kvalitetom ekipe, drugi, mirniji deo sezone omogućava da se planira sledeća, podmladi ekipe, eventualno pripreme zamene za one koji će im napuniti kasu i olakšati život u ligi u kojoj nema mnogo novca.

Ove godine sam izdvojio šest, neki traže mirnu tranziciju poput Torina, drugi su već etablirani u zlatnoj sredini kao Kjevo, treći imaju dobru školu i podršku sa tribina. Svako se uzda u neki kvalitet, razlike u odnosu na one od kojih očekujem da se preznojavaju u finišu, nisu velike, ali postoje.

Ovo je priča o pomenutim lovcima na "40. bod", ako ste propustili analizu mogućih davljenika možete da pročitate ovde.

Ljajic Torino

Torino


Ovo je godina nulta za „Bikove“. Prvi put u ovoj deceniji biće bez Đanpjera Venture. Novi italijanski selektor je ostavio legat, Torino je igrao dobar fudbal, afirmisao nekoliko odličnih igrača, poslednji u nizu, Bruno Pereš je prodat Romi.

I Nikola Maksimović bi u veći klub, u nekoj je vrsti štrajka, kapiten Glik je otišao u Monako. Dodajte tome prodaju Darmijana prošle sezone i jasno je da je u pitanju nova odbrana, ali i stvaranje tima od temelja, Mihajloviću neće biti lako.

Torino je ipak dobro radio godinama, ima solidnu osnovu u mladim igračima poput Belotija i Baselija, dodali su kreativnost u Ademu Ljajiću, iz Rome su doveli i Jaga Falkea.

Ovo neće biti dovoljno, tim je izgubio mnogo u odnosu na ekipu koja je pre dve sezone stigla do Evrope i Urbano Kairo će morati dodatno da pojača tim.

Praktično, potrebni su im igrači u svim linijama, pominje se dosta imena, odlična vest za navijače je da novca ima, potrebna je samo pažljiva kupovina. Mihajlović će moći da mirno radi, plan podrazumeva da za dve sezone dovede Granatu do Evrope, mirna godina u sredini tabele je minimum da bi i narednog leta nastavio posao.

Čini mi se da su sa par pojačanja sposobni da završe oko desetog mesta, pa bi definitivna procena šansi Torina mogla da se pruži na kraju avgusta. Poznavajući naviku Mihajlovića da se okružuje svojim ljudima, dovešće De Silvestrija iz Sampdorije, pominje se i Kaštan koga je Roma prodala Sampdoriji, ali izgleda nije po ukusu trenera Đampaola. Stigao je i Luka Rosetini, još jedan igrač koji je pojačao odbranu, pa je konkurencija jača.

Videćemo, ali u Pijemontu priželjkuju mirnu sezonu i veruju da će Miha svoju agresivnost i ambiciju preneti na tim.

Udineze

Udineze

Počinje život bez Tota di Natalea, ali da je to jedina loša vest za navijače „Zebreta“ ni po jada. Naime, oni više nisu realna pretnja bilo kome u Italiji, iz jednog razloga, zove se Votford. Ogroman novac koji se slio u Premijer ligu je pomerio interes porodice Poco ka Engleskoj, tu je i španska Granada koja takođe služi kao rasadnik i pripremna stanica za talentovane Južnoamerikance.

To čini da se Udineze sve više oseća kao najružnija sestra u čitavom tom društvu, pa su njihove ambicije mnogo bliže surovoj realnosti, a to je tavorenje u Seriji A.

Tim je manje-više isti, stiglo je nekoliko igrača, ali je okosnica tima nepromenjena. Jedva su izbegli ispadanje prošle sezone, duvalo je na sve strane, iskusni Bepe Jakini je kao imperativ označio odbranu pa tu treba očekivati neko novo lice. Kuzmanović i Halfredson će pojačati vezni red, naslednik "desetke" će biti Rorigo De Pol iz Valensije od koga očekuju mnogo. U napadu ponovo proverene snage, Zapata i Tero. Ali, sve to je čisti prosek, verovatno bolje od nekoliiine timova Serije A, no daleko od onoga na šta su navijači navikli.

No, to je nova realnost na koju će morati da se naviknu, mada „Zebrete“ nisu loše delovale i pripremnom periodu. I pored toga, donja polovina tabele im ne gine. Ipak, verujem da neće skliznuti u borbu za opstanak.

djenova sampdorija

Sampdorija


Nova sezona, novi trener, čini mi se da su ovoga puta pogodili, za razliku od prošlog leta i Valtera Zenge. Za trenutak ih je ona šamarčina od Vojvodine otreznila, ali posle dobrog starta brzo su se videli limiti.

„Aeroplanino“ Montela je bio samo privremeno rešenje, a njemu Dorija tek usputna stanica. Sada sa Markom Đampaolom, dobili su ozbiljnog trenera koji je napravio odličan posao i sa Kaljarijem i sa Empolijem, radi se o stručnjaku koji je možda više obećavao od Maksa Alegrija, ali nije imao sreće da se dokopa velikog kluba.

Sada je Sampdorija šansa, nema loš tim na raspolaganju, napunili su kasu prodajom Fernanda u Rusiju, otišao je i Sorijano, pa je najproblematičnija sredina terena. Stigli su Švajcarac Pavlović, iskusni Luka Ćigarini, naš Đuričić, ali i portugalska "desetka", sjajni Bruno Fernandeš. Odbrana je ojačana Kaštanom iz Rome, ali on se sada pominje kao pojačanje Torina, izgleda da Đampaolo veruje da nije rešenje. Ako De Silvestri ode za Mihom u Torino, Dodo iz Intera je prva meta.

Kvaljarela i Mjuriel će biti prvi pikovi u napadu, a biće zanimljivo videti kako se snalazi Budimir koji je iz totalne opskurnosti u Nemačkoj zablistao u Krotoneu, doneo im plasman u Seriju A, i sada napravio odličan transfer.

Ova Sampdorija ima potencijal, na kraju krajeva, uz nekoliko iskusnih igrača svakako su dovoljno dobri da opstanu bez problema. I njima je veći problem ludi predsednik „Vipereta“ Ferero svojim ponašanjem sebe stavlja u prvi plan, što nužno nije loše, ali čini se da previše lako obećava stvari, podiže temperaturu kod navijača i samim tim stvara pogrešna očekivanja.

Đenovljani će pokušati da ponove sezonu pod Mihajlovićem, ali je ovaj tim slabiji. Ipak, treba očekivati da Đampaolo izvuče maksimum, završi oko desetog mesta, sve preko toga bi bilo sjajno.

Kjevo

Kjevo


Više nije ni vest, ni iznenađenje. Čini se da su dani kada su ih posmatrali kao kandidata za ispadanje koji na kraju nekako preživi prošlost.
Sada su Veronezi solidan prvoligaš i makar kada su rezultati u pitanju, prvi tim u gradu „Skale“.

Derbija neće biti, „jo-jo“ Verona se vratila u Seriju B, pa će Kjevo ponovo biti centar pažnje, ne u gradu koji navija za rivala, već na Apeninima gde su većini simpatični.

Zadržali su Rolanda Marana, pričalo se da bi iskusni trener mogao u Lacio, ali ostaće na klupi „Magaraca“ koji su sačuvali tim, vratili veterana Sorentina na gol, ali će morati do kraja da reše pitanje napadača. Jer, posle ne baš impresivne role u Premijer Ligi, Paloski se vratio kući, ali ne u Kjevo već Atalantu.

Sandro Pelisije, ikona ekipe popušta pod godinama, čini se da Kjevo nema rešenja napred. Nije ni čudno što će probati da dovedu Marija Balotelija, mada to može da bude trula jabuka u korpi.

Predsednik Kampedeli ipak veruje da je Kjevo prava sredina za posrnulog fudbalera i da bi on bez pritiska ponovo našao sebe i vratio se na pravi put.

Sa Balom nikada niste sigurni, čini se da bi to bio preveliki rizik, ali sa druge strane, ako bi bio standardan, možda bi to iz njega izvuklo ono najbolje. Nije redak slučaj da su otpisani golgeteri u manjim klubovima doživeli renesansu.

Kjevo je malo poslovao, opredelili su se za čuvanje svog solidnog igračkog kadra koji je bez problema završio sezonu u zlatnoj sredini.

Ono što treba očekivati, pogotovo ako reše rebus sa napadačem je nova mirna godina, nastavak jedne sjajne fudbalske priče koja traje od početka veka. Dok ovo čitate De Guzman iz Napolija bi mogao već da bude "Magarac", ali kako rekosmo, čeka se zvučno ime, koje bi zatvorilo prelazni rok i donelo izvesnost nove dobre sezone u Veroni.

Atalanta

Atalanta


I Bergamaski imaju samo jedan cilj, ostati izvan opasne zone. Dea počinje novu eru sa Gasperinijem, on je u Đenovi izgradio jednu vrstu dinastije, propao u šansi karijere u Interu, ali svejedno, čini se da je dobro izabrao.

Prednost Atalante je uvek dobra škola, velika podrška koju imaju u gradu, tradicionalno su poznati kao sredina u koju igrači rado dolaze jer ih je mnogo steklo afirmaciju.

Ovo će biti novi tim, bez talismana kakav je Luka Ćigarini i „Tenka“ Denisa koji je otišao prošle zime. Namera „Gaspersona“ kako su navijači Đenove svojevremeno zvali Gasperinija zbog dugovečnosti na klupi, je da oformi tim oko ofanzivnog trija, Paloski, Papu Gomez, Pinija. Takvu trojicu u napadu nema baš mnogo timova, pa od Atalante treba očekivati brz, atraktivan fudbal. Doveli su Zukanovića na pozajmicu iz Rome, imaju par iskusnijih igrača pozadi, solidnog golmana u Sportijelu, treba očekivati da afirmišu kao i svake godine par mlađih igrača.

Klub dobro radi, popunjava selekciju igračima koji ne dobijaju šansu u većim klubovima, a afirmacija fudbalera koje jeftino dovode im omogućava da žive bez većih problema. Posle samo godinu su De Rona prodali Borou i napunili kasu, sada su iskopali Kolumbijca Kabezasa, platili milion i po, tu je i nekoliko mlađih italijanskih igrača koji bi mogli da dobiju šansu u drugom delu sezone, ako budu mirni i izbegnu drhtanje u završnici sezone. Čini mi se da imaju velike šanse da ostanu na pristojnom udaljenosti od davljenika. Gasperini je izjavio da veruje da će do kraja avgusta klub učiniti nešto "značajno", pominju se Iturbe i Suso, jedan je promašena investicija Rome, drugi je odigrao sjajnu sezonu u Đenovi na pozajmici iz Milana, ali i bez njih "Boginja" je dovoljno dobra za sredinu tabele.

Bolonja

Bolonja

Emilijani su jedan od tradicionalno važnih timova koji je prošle sezone prodisao zahvaljujući novim vlasnicima iz Amerika. Džoe Saputo je pokazao ambiciju tako što je doveo Destra i Đakerinija, ovaj drugi je otišao posle završetka pozajmice, ali iskusni Roberto Donadoni je ponovo dobio kvalitetan tim, samo treba izbeći loš start i ovo bi mogla da bude prilično mirna sezona za Bolonju. Stiže i Blerim Džemaili koji će doneti dosta iskustva u veznom redu, što je Donadoni i tražio.

Felsinei su gledali ka Istoku, došli su Mađar Nagi kao i Čeh Krejči, to je već malo šarma Srednje Evrope, ali osnova tima biće ponovo tandem Munije-Destro. Obojica su verovatno sanjali o većoj sceni, Francuz je svojevremeno upoređivan u Lionu sa Benzemom, davao je neke odlučujuće golove prošle sezone. Ako, napadački tandem uspe da postigne 20+ golova, Bolonjini ciljevi biće ostvarljivi.

Donadoni računa na solidnu odbranu, sačuvao je izgleda Dijavaru koji je na meti većih klubova, ali i Aston Vile. Pokušaće da osvaja bodove u mečevima koji se moraju dobiti, često je Bolonja uspravo ispuštala slabije timove, a uspela je recimo da zaustavi Juve na svom terenu.

Navijači, ali i vlasnici bi više predvidivosti, da ekipa dobija mečeve u kojima je favorit, konstantnost mnogo znači u situaciji kada je najmanje šest ili sedam ekipa ove sezone koje dele nijanse. Bolonja je među njima, ekipa koja bi takođe mogla da drema u sredini tabele.

Prognoza:

Od ovih ekipa, viđenih za mirnu sezonu, Udineze i Bolonja bi mogli da skliznu u borbu za opstanak, Torino eventualno među bolje timove u top osam, no, raspored i nije toliko bitan, svi će požuriti da što pre stignu do 40 bodova, pa posle šta urade...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

27 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Saturday, 20.08.2016
01:01

Nek' ispadne vise ovaj Udineze!

avatar
Adriano10
Friday, 19.08.2016
15:13

Preko 20 godina pratim Seriu A i ovi sto ganjaju zlatnu sredinu su mi gori timovi od onih sto se koprcaju za opstanak! Bolonja, Udinese, Atalanta, Chievo i slicni opstaju samo zato sto ima gorih od njih pa niti se pojacavaju nit imaju ambicija. dodajmo sampu, sasuolo i torino koji stvaraju laznu sliku da nesto zele imamo pravi cirkus. Lagani bodovi za djubrentus, a napoli sam sebe pobjedjuje protiv ovakih timova

avatar
S-I-M-K-E_
Friday, 19.08.2016
13:54

Italijanska liga je skroz propala.Juventus je za 3 klase ispred svih klubova i bice im prioritet da pokusaju osvojiti Ligu Sampiona,jer se vec u startu zna da ce Ligu osvojiti sa 20 bodova prednosti.

avatar
Cole MCM
Friday, 19.08.2016
14:45

Klasican Mesijev fan

avatar
Friday, 19.08.2016
11:12

Imam arenu sport i naravno da cu gledati Seriju A. Nekada najjaca liga, poslednjih godina u padu po kvalitetu, ali to ne umanjuje moju ljubav prema Seriji A, iako navijam i volim Bajern i Bundesligu, obozavam i Seriju A.

avatar
Friday, 19.08.2016
12:26

Trapatoni mora da ti jedan od omiljenih trenera, o Ancelotiju da i ne pricam :-D

avatar
Friday, 19.08.2016
13:46

Zaboravio sam jednog coveka, RANIJERI. Ne znam kako sam smeo njega da zaboravim?! Trapatoni, Don Karlo, Ranijeri, Lipi i Zola:-D

avatar
Friday, 19.08.2016
13:42
avatar
Friday, 19.08.2016
13:34

Trapatoni, Don Karlo, Lipi i Zola:-D

avatar
Friday, 19.08.2016
11:08

Nije jos prodat, poslat je na pozajmicu, mislio sam da znate na sta mislim:-D

avatar
Friday, 19.08.2016
11:05

Djenova, Sampdorija, Juventus, Torino, Milan, Inter, Udineze, Verona, Atalanta, Parma (jednog dana, a do tada Empoli), Fiorentina, Bolonja, Roma, Lacio, Vicenca/Bari, Napoli, Palermo, Kaljari. Vratite ligu od 18!

avatar
Maxa89
Friday, 19.08.2016
13:47

A koje bi Engleske klubove bi voleo da gledas u Premier ligi i Nemačke u Bundes? :)

avatar
Friday, 19.08.2016
15:22

Pocetkom 80-ih rodjen, a krajem 80-ih poceo da pratim:-D Tradicija:-D

avatar
Maxa89
Friday, 19.08.2016
14:48

Vidi se da si dete krajem 80-tih ili sa početka 90-tih... :)

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 19.08.2016
14:22

Ja bi Perudju :)

avatar
Friday, 19.08.2016
14:21

Nemacka: Bajern, Borusija Dortmund, Borusija Menhengladbah, HSV, Salke, Verder, Stutgart, Keln, Ajntraht Frankfurt, Nirnberg, Kajzerslautern, Bajer Leverkuzen, Herta, Hanover, Karlsrue, Volfsburg, Bohum/Duizburg, Fortuna Dizeldorf/Minhen 1860.

avatar
Friday, 19.08.2016
14:13

Prvo, i tu moram da se ogranicim na samo 18 klubova. Engleska: Mancester Junajted, Liverpul, Arsenal, Everton, Totenhem, Aston Vila, Sanderlend, Njukasl, Celzi, Mancester Siti, Vest Hem, Lids, Blekburn, Bolton, Sefild Venzdej, Vulverhempton, Notingem Forest, Portsmut ili Derbi.

avatar
Friday, 19.08.2016
11:01

I Peresa ce prodati Torino...