Najava Primere - Istorija se ponavlja posle tačno 10 godina?!

Autor: Milovan Longinov
petak 18.08.2017.
12:06
Izvor: Sportske.net

U petak počinje nova sezone Lige Primere, da li je vreme da se ponovo istorija?

EPA/VICTOR LERENA
EPA/VICTOR LERENA

Povezane vesti

Sada bez dileme, posle svega što smo videli poslednjih meseci, krajem prošle i na otvaranju nove sezone, Real Madrid je apsolutni favorit za titulu u Primeri, a ukoliko uspe da odbrani trofej prvaka Španije, ponoviće uspeh od pre čak 10 godina!

Tada je, Real Madrid najpre osvojio titulu u sezoni 2006/07 predvođen Fabijom Kapelom, a potom je naredne sezone prvak bio pod vođstvom Bernda Šustera.

Moglo bi se reći da se istorija ponavlja i iz više razloga, pošto brojni novinari Španiji upravo danas tvrde da je ovaj tim Barselone najlošiji još iz te sezon 2007/08 kada je Real odbranio titulu.

Kada povučemo analizu prelaznog roka, neophodnog i poželjnog, Real je odradio vrhunski posao. Stigli su Teo Ernandes, Hesus Valjeho i Dani Sebaljos i tako je Zidan pojačao konkurenciju na svim pozicijama.

Istina, odlaskom Alvara Morate, Karim Benzema je ostao jedini napadač, ali kako Real igra u napadu, sa Ronaldom, Iskom, Asensijom i Bejlom, deluje da im neće nedostajati ofanzivaca.

Asensio

Real deluje kao najbolje izbalansirana ekipa, gotovo da nemaju nijedan nedostatak, a na sve to, igraju sa tonom samopouzdanja posle sedmog osvojenog pehara na čelu sa Zinedinom Zidanom u poslednjih godinu i po dana.

Istina, Real će biti oslabljen na startu pošto je Ronaldo suspendovan na četiri utakmice, ali na meču sa Barselonom se videlo da Madriđani melju i bez njega.

Drugi favorit za titulu, koliko god bila u krizi, jeste Barselona, vlasnik šest titula šampiona u poslednjih devet godina.

Katalonci još nisu dovoljni za potpunu analizu, pošto se tek očekuju pojačanja i jasno je da najviše toga zavisi od eventualnih transfera Kutinja i Dembelea, pošto će u tom slučaju, ekipa biti potpuno drugačija.

Trenutno, Barsa deluje potpuno izgubljeno posle odlaska Nejmara koji je oštetio ekipu i po kvalitetu, ali i pokazao slabost uprave, uneo lošu atmosferu i poremetio renome katalonskog giganta.

Na sve to, sada se povredio i Luis Suarez, propustiće početak sezone, ali srećom, Barsa ima lakši raspored pošto igra sa Betisom, Alavesom, Espanjolom i Hetafeom u prva četiri kola.

Suarez

Stigli su Nelson Semedo, Paulinjo i Đerar Delofeu, ali to ne zadovoljava ukuse navijača koji žele da napadnu ponovo trofeje posle samo osvojenog Kupa kralja prošle sezone.

Barsa, za razliku od Real Madrida, u ekipi ima mnogo ''polovnjaka" igrača i onih koji su odavno prežaljeni, pa je i "rezervni" sastav Reala u rotaciji daleko jači.

Andre Gomeš, Denis Suarez, Arda Turan, Lukas Dinj, Pako Alkaser su stigli u poslednje dve godine i nisu se pokazali kao adekvatna pojačanja u smeni generacije i u sistemima rotacije i to može da bude najveći problem.

Tako reći, jedino se Umtiti pokazao kao dobro pojačanje, videćemo kako će se pokazati novajlije od ovog leta, Semedo, Paulinjo i Delofeu, mada deluje da će opet sve pasti na Mesijeva pleća.

Paulinjo Paulinho

Treći, kao i uvek, tu je Atletiko Madrid, koji je pred ovu sezonu posebno pao u senku Reala i Barse zbog jedne stvari - zabrane registracije novih igrača.

Dijego Simeone će imati identičan sastav kao prošle sezone u kojoj se nije posebno pokazao, tako da i ove godine očekuje zacementirano treće mesto, mada kako Barsa izgleda na početku, nije isključeno da se ove dve ekipe bore za drugo.

Atletiko je doduše završio veliko pojačanje, Vitolo iz Sevilje je plaćen skoro 40 miliona evra, ali će do zime održavati formu u Las Palmasu, dok bi na sličan način mogao da stigne i Dijego Košta, mada je pitanje u kakvom stanju će on biti posle tolike pauze, jer ne trenira ni ovog leta sa Čelsijem.

Spain Soccer La Liga

Po navici, za mesta od 4. do 7. boriće se četiri ekipe - Sevilja, Viljareal, Atletik Bilbao i Real Sosijedad.

Moramo da napomenemo da je Sevilja ostala bez Horhea Sampaolija, mada je opet stigla i više nego dostojna zamena, pošto je Berizo na početku sezone, u pobedi nad Basekšahirom u LŠ pokazao da radi dobar posao.

Sevilja se takođe lepo pojačanja, vratili su se Ever Banega i Hesus Navas, a pored njih najzvučnija pojačanja su Simon Kjaer i Nolito, ali je najskuplje plaćen Murijel iz Sampdorije (18 miliona evra).

Predviđamo da će Sevilja biti glavni kandidat za četvrtu poziciju koja vodi u kvalifikacije za LŠ, tačnije da odbrane to mesto.

Nolito

Odmah uz Sevilju, tu je uvek i Viljareal, koji je pred sam početak doveo najzvučnije pojačanje, Karlosa Baku koji garantuje barem 15 ligaških pogodaka.

Pored Bake, Viljareal je doveo još mladog napadača iz Mančester sitija Enesa Unala, kao i štopera Sporting Lisabona Rubena Semeda i iskusnog vezistu Malage Fornalasa.

Deluje da bi takva ekipa Viljareala mogla da se bori za povratak u Ligu šampiona.

Za razliku od njih, očekujemo se baskijski klubovi Atletik Bilbao i Real Sosijedad bore za Ligu Evrope, odnosno za pozicije 5. i 6, ali tu očekujemo da se konačno vrati i oporavljena Valensija.

"Slepi miševi" bi sada sa Marselinom na čelu mogli da se vrate u gornji deo tabele, mada bi morali još malo da se pojačaju. Stigao je golman Neto iz Juventusa, naš Nemanja Maksimović, dok je Simone Zaza otkupljen takođe od Stare dame. Očekuje se da do kraja prelaznog roka stigne i Gabrijel Paulista iz Arsenala.

Maksimovic

Odlazak Ernesta Valverdea je sigurno najveći udarac za Bilbao, a na sve to Baskijci se nisu ni mnogo pojačali, samo su vratili svoje klince sa pozajmica.

Što se ostalih timova tiče, Espanjol bi trebalo da bude siguran u sredini tabele, kao i nezgodni Eibar, uz Malagu i lepo pojačani Betis.

Zeleni iz Andaluzije su doveli Kristijana Telja, Gudrada iz PSV Ajndhovena, Havija Garsiju Iz Zenita, dok su najskuplja pojačanja od po 6,3 miliona evra Viktor Kamarasa iz Levantea i Rijad Budabuz iz Monpeljea.

Pored ovih timova, posebno bismo izdvojili Đironu, mali katalonski klub iz malog grada, na stotinak kilometara od Barselone.

Naime, debitant u prvom rangu takmičenja je ovog leta postao filijala Mančester sitija i sa Etihada je doveo masu igrača.

Girona

Stigli su - Pablo Mafeo, Marlos Moreno, Daglas Luiz, Aleks Garsija, četvorica klinaca iz Sitija od kojih nijedan nema preko 20 godina.

Pored njih, u Đironu su stigli Mark Munijesa iz Stouka, štoper Bernardo Espinoza i napadač Kristijan Stuani, obojica iz Midlsboroa, iskusni golman Gorka Iraisos, levi bek Selte Karles Planas.

PROGNOZA:

Ako se po jutru dan poznaje, po onome što smo videli u Superkupu Evrope, po onome što se dešava unutar Barselone, Real Madrid je favorit za odbranu titule. Katalonci bi mogli da preokrenuo stvari u svoju korist samo ukoliko dođu i Filipe Kutinjo i Osman Dembele, mada i onda predostoji period uigravanja, gde je Real i dalje za korak ili dva ispred.

Atletiko Madrid će osetiti posledice suspenzije od strane FIFA i očekujemo da budu stabilni na trećoj poziciji na tabeli, mada možda se i uključe u trku sa Barsom.

Sevilja i Viljareal su timovi koji će da pretenduju na četvrto mesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, a iza njih će biti Atletik Bilbao, Valensija, Real Sosijedad, moguće Espanjol i Selta da popune mesta do pozicije 10.

Potencijalno iznenađenje, kao što je bio Alaves prošle sezone, mogla bi da bude malena Đirona, treći predstavnik Katalonije, filijala Mančester sitija.

Za opstanak će se po navici boriti timovi poput Leganjesa, Hetafea, Deportivo La Korunje, Las Palmasa i Levantea.

Real Madrid

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

48 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
HalaMadridF7
Saturday, 19.08.2017
09:57

Po mom misljenju jedine utakmice koje ce biti teske po Real su naravno gosovanje Sevilli, obe utakmice protiv Valencie, gostovanje Athletic Bilbau i mozda protiv Barce ako udju u formu. Naravno, tu su uvek ona iznenadjenja...

avatar
Looodjak
Friday, 18.08.2017
20:54

Ne volim da lupam ali stanje na tabelu kad se suarez vrati a ne budu dosli kutinjo dembele. Barsa na 4 poziciju ako sevilja atletiko i real ne budu imali nekih vecih kikseva... iskreno kao navijac reala kazem da mi je zao barsu real nikad nije bio u ovakvu situaciju cak i kad je gubio 6-2 od barce. Ljudi vi morate da shvatite da barca nike finansiski stabilna.

avatar
HHadzimontagic
Friday, 18.08.2017
18:19

Barsa je uvijek Favorit broj jedan, prodaja Neymara je poljuljala klub, ali Barsa kad potrosi pare od Neymara, bice ona prava Barsa. Real nije zasluzio ligu prosle godine, Predsednik lige je debelo platio titulu Reala, zato sad predsednik lige trune u zatvoru. Ako Perez uspije da izvuce svog prijatelja iz zatvora, onda Real moze biti prvak.

avatar
Jack sparrow
Saturday, 19.08.2017
01:33

Uvjek kontras zna se ko je favorit broj 1 to je Real Barsa i sa pojacanjem nema sanse zasto bubas gluposti Real ce vad razbit u svakom navratu dodzi sebi jarane

avatar
HHadzimontagic
Saturday, 19.08.2017
23:10

Pricaj mi malo o predsedniku lige, sta kaze Perez za njega.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 18.08.2017
17:59

4. mesto vodi direktno u LS. Kad cete nauciti

avatar
Stefmajster
Friday, 18.08.2017
17:09

real ce osvojiti titulu, da, ali posle 5 godina od sada

avatar
Breaking Bad
Friday, 18.08.2017
18:11

Šta bi od preokreta na Bernabeu?

avatar
Stefmajster
Saturday, 19.08.2017
11:06

koji preokret?

avatar
Emperador(2018)
Friday, 18.08.2017
16:41

1. Real n2. Atletikon3. Barselonan4. Bilbaon5. Sevilja n6. Viljarealn7. Seltan8. Valensija

avatar
mak_juventino
Friday, 18.08.2017
16:09

Paulinho je novi Xavi

avatar
S-I-M-K-E_
Friday, 18.08.2017
15:12

Samo polako,Real je jedva i prosle sezone osvojio titulu,uz obilatu pomoc sudija,i zato sto je Barselona kiksala na veliki broj utakmica.Da ne pricamo kako je Real osvojio Ligu sampiona i na kakav kvaran nacin su prosli Bajern...Nenormalno je sve sto se desava sa Realom otkada je Zidan na klupi,toliko nekih paradoksa,srece,sudijskih gresaka,golova u 95 minutu,previse toga za analiziranje.Nije to dominantan tim kao sto je bila Barselona pod trenerskom palicom Gvaridole...Barselona se bukvalno poigravala sa Junajtedom 2 puta u finalu Lige Sampiona,jos dok je veliki Ferguson bio trener,Barsa je bila toliko dominantna da mnogi timovi nisu mogli preci centar...Real je tim koji ne dominira,koji je uz pomoc sudija,i uz pomoc traljave igre,i golovima u 90+ dolazio do osvojenih trofeja.Takvih traljavih meceva je bilo mnogo.

avatar
Friday, 18.08.2017
16:07

Real se poigravao u finalu sa Juventusom koji je Barsu razbio 3-0. ovaj Real je odbranio trofej u LS a Pepova svemocna Barsa je padala od Joseovog Intera i Di Mateovog Celsija. Simke zar nisi nakon finala sa Juveom govorio kako je Real ekipa koja igra najbolji fudbal i Kako je Zidan genije od trenera. izgleda ti za pola sata 100 misljena promenis

avatar
Breaking Bad
Friday, 18.08.2017
16:12

Šta bi od preokreta na Bernabeu? Hahahaha

avatar
MSSZRMK
Friday, 18.08.2017
15:04

Dug je put do titule,ali nadam se da Real uzima.Stigao je i Markos Ljorente kao i Majoral.

avatar
Friday, 18.08.2017
14:55

Zanima me samo gde je onaj lik što je do pre par meseci sve vreme pisao kako je mesi veći od barse, kako mesi sam igra, sam pobeđuje, sam može da osvoji svaku titulu i uvek donese pobedu barse? Gde su sada mesi i taj lik?

avatar
bonfim
Friday, 18.08.2017
16:32

to je mogao samo jedan covek...Diego armando MARADONA!!!

avatar
Uroš M.
Friday, 18.08.2017
18:12

To je Mesi radio godinama unazad, ali nekad covek mora da stane i predahne. Sezona za sezonom on vecito dribla po 5 igraca i da gol ili asistira. Desetine i desetine slaloma. Za sve to je potrebno previse snage. I nekad se i on umori bez obzira ko je i sta je.

avatar
Stefan Stojkovski_fb
Friday, 18.08.2017
16:32

U stvarnost i je veci,bitnije od barse ... Oni su sami to uradili iako dokazano je da jedan igrac ne moze sam da osvaja titule , ali pored sve zvezde oni su morale da izdizu Messija i bilo je prasanje na vreme kad ce to da se odrazi. Jednostavno svi igraci koji su dosli dosli su zbog igranja sa Messi ne zbog velicine kluba. Zato ce barsa da bude zapamcena kao klub koji je jedan igrac veci od samog kluba.Bili su najjaci od 2007 do 2015 ali fudbal se igra 110 god i zato ne moze pripariti klubovima kao Real, Juventus,Bayern,Milan koji su u vrhu fudbala 90 posto to vreme i nikad nisu zavisile od pojedence i za svakog su imale zamene.

avatar
Salvatore
Friday, 18.08.2017
14:27

Titula ostaje u Madridu, 80% u belom delu, ocekujem da se Valensija vrati tamo gde i pripada u vrh spanskog fudbala. Velika je razlika izmedju prvih 10 ekipa i zadnjih 10

avatar
El Nindža
Friday, 18.08.2017
13:39

Joj što volim što ste svi otpisali Barsu još pre početka, realno, imate pravo. Možda je ovako slađe

avatar
Go Hard or Go Home
Friday, 18.08.2017
13:22
avatar
MMusmulic
Friday, 18.08.2017
13:05

Real osvaja. Ima bolji tim u odnosu na Barsu a ostali timovi su slabiji od ova dva

avatar
CgRm4
Friday, 18.08.2017
12:58

I posle nekakva Premijer lig jaca...Nikako,samo medijski napumpana...Uvijek su majstori igrali u Spaniji,a mesari u Engleskoj!

avatar
jack wilshere
Friday, 18.08.2017
16:03

Samo vi uzivajte u tim majstorijama, a pustite nas da uzivamo u mesarima... Kad bi vi fanovi majstorluka prestali i komentarisati PL, sajt bi bio puno ljepsi...

avatar
Luka Modric
Friday, 18.08.2017
21:26

Vidis naprimjer ti iz pl si bas ostavio komentar ovdje..idi gledaj kako mesari ne znaju dodat loptu nego ju napucavaju..idi gledaj kako je najbolji igrac lige kante koji je osakacen za napad..idi gledaj ligu koju osvoji lester na duge lopte ili celzi na bunker..a mi cemo gledat rapsodiju reala na epskom bernabeu ili velicanstvena izdanja mesija i druzine na kamp nou..ili okomitost viljareala koji u svakom trenutku moze nekom dat gol..magiju aspasa u maloj celti koja je doma jedva pobjediva a ti velicaj mesare iz stokea ili sunderlenda..pozdrav

avatar
Friday, 18.08.2017
12:44

Ovako MAdrid je realno po trenutnom stanju prvi favorit. BArsa ako se pojaca da moze biti ozbiljan konkurent, ako ne, nece, sa ovakvim timom. Atletiko realno 2,3 mesto, zavisi od Barse. Mislim da je Viljareal najozbiljniji za cetvrtu poziciju, jer je Sevilaj kupila mnogo igraca ostala bez trenera i Mocija(moncijakako se vec zov onaj sportski direktor). Mislim da LAs Palmas moze da se umesa u borbu za LE jer ima ekipicu jso Vitolo do zime, pa kad dodamo da je Bilbao oslabljen malo, da je Valensiaj idalje u autu, moze se nesot i od njih ocekivati. Sosiedad mislim u Le sigurno. Sot se tice bore za opstanak, bice haoticno, Leganjes, Levante, Djirona, Getafe, zaista dosta kandidata, mozda i neko zvucniji otpadne.

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 18.08.2017
12:19

1.9 kvota da Real odvaja ligu,pa fiks fikseva,vezati sa Zvezdom i eto letovanje na racun kladionice sledece godine.

avatar
Nicklas Bendtner
Friday, 18.08.2017
12:57

Vezi slobodno sa Zvezdom pa ces letovati u kadi.

avatar
Igorinho
Friday, 18.08.2017
15:40

Hahahah ta ti je dobra 😂

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 18.08.2017
14:05

Ne,nego ce partizan osvojiti 😂😂😂

avatar
Lecter
Friday, 18.08.2017
13:04

Nije sporno da je Real jaca ekipa od Barse,imaju i mnogo bolju klupu ali prvenstvo traje 10 mjeseci svasta ce se desavati.

avatar
NikkiCFC
Friday, 18.08.2017
12:13

Nevezano za dolaske Kutinja i Dembelea, Real ce se prosetati kroz ligu kao Bajern ili PSG.