Murinjovi odgovori

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 18.08.2014.
11:41
Izvor: Sportske.net

Žoze Murinjo ima sve, sem opravdanja u džepovima. Njegova karijera je odavno postala hranjenje ega. Zbog togam druga sezona u Čelsiju jeste Rubikon, prešao ga je u onom trenutku kada je napravio tim po svom liku. Ništa sem pobede u jednoj od dve lige koje

Beta/AP Photo/dpa, Carmen Jaspersen
Beta/AP Photo/dpa, Carmen Jaspersen

Povezane vesti

Murinjo je u drugom delu svog filma u Čelsiju već napravio ono što niko pre njega nije, preživeo je sezonu bez trofeja.

Taj "poni" koga je timario i negovao u premijernoj godini svog povratka će morati da odraste, pod bičem ili mamuzama, svejedno. Ruski novac nije ni napravljen tako što su njegovi gospodari bili strpljivi. Roman Abramovič je već u maju pobedio sebe, jezik istoka ne poznaje pojam treće šanse.

Ova druga za Murinja je muzika za uši njegovih sledbenika, u njoj obično pomera granice i prolazi ispod slavoluka. Obrnuo je igricu pobedivši sa Interom sa kojim niko ne pobeđuje, uspeo sa Realom, timom koji nije bio njegovo ogledalo da otme titulu Barseloni. Portugalac je u Madridu bio strano telo, na kraju odbačeno od organizma kome nije dovoljno da pobeđuje, mora se to, naime činiti na lep način. Na takvim ispitima dva puta je pao Fabio Kapelo, nije bilo realno očekivati da Murinjo završi drugačije.

Ali, Čelsi je njegovo lovište, tu poznaje sistem i bez obzira što tvrdi da bi drugo mesto bio uspeh niko mu ne veruje. U Srba se to zove skidanje temperature narodnim lekovima, na živo.

Jer, da vam osvežim pamćenje, kada je Murinjo prvi put stolovao na "Stamford Bridžu", u trećoj godini mu je Drogba onim golom protiv Fergija doneo onaj vredniji engleski kup. To je bio samo život na pozajmljenom vremenu, već u jesen je pokupio porodicu i pudlicu i napustio ostrvo.

U međuvremenu Čelsi je postao teška kategorija u evropskom fudbalu, prepotencija je pratilja tog statusa. Domaći kupovi, makar to bio i cenjeni mastodont poput FA srebrnine nisu nikome dovoljni. Ili ne daj Bože, LE, kod svog arhineprijatelja Beniteza može da se raspita koliko je taj trofej važan za gazdu i njegovo okruženje.

Ne, Murinjo će morati da osvoji titulu ili Ligu šampiona, bez tog dokaza biće proglašen krivim.

Večeras počinje sezona njegove karijere, nije da će ostati bez ponuda, njegov CV je već odavno ulaznica za istoriju, ali neuspeh u Čelsiju bi bio onaj prelomni trenutak kada počinjete da krckate staru slavu.

Posle toga slede naslovne strane, ali i sitnija slova u nekom Pari Sen Žermenu ili Monaku. Njegova sujeta se odavno ne hrani novcem, te sume samo oštećuju vid siromašaka, Murinjo je odavno u onoj igri u kojoj preživljavate jedino hraneći ego.

U njegovoj torbi nema više ni opravdanja, niti pozivanja na greške prethodnika. Eliminisao je relikte tipa Mate i Luiza, vajao ekipu prema svom liku.

Sada ima sve, a opet nema ništa na šta bi se mogao pozvati u slučaju da sezona ne bude tako plava koliko bi Abramovič želeo.

Murinjo je prešao Rubikon, kocku koju je bacio zaustaviće Abramovič u maju. Ili ranije...

Ne propustite