Mamićima određen pritvor, kaucija 2.6 miliona evra!

Autor: Beta Beta
četvrtak 19.11.2015.
23:15
Izvor: Beta

Izvršnom predsedniku fudbalskog kluba Dinamo Zdravku Mamiću i njegovom sinu Mariju istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomesečni pritvor uz mogućnost da bude zamenjen kaucijom od 15 miliona kuna (dva miliona evra), odnosno pet milio

Beta/AP Photo/Koji Sasahara, File
Beta/AP Photo/Koji Sasahara, File

Povezane vesti

Pritvor im je određen zbog mogućnosti uticaja na svedoke, opasnosti od bekstva i ponavljanja krivičnog dela, dok je izvršnom predsedniku Hrvatskog fudbalskog saveza Damiru Vrbanoviću omogućeno da se brani sa slobode, jer mu je prihvaćena kaucija iz prethodnog slučaja.

Zbog sumnje u višemilionske malverzacije s transferima pojedinih igrača, pritvor je određen i preduzetnicima Igoru Kroti i Sandru Stipančiću, koji iz pritvora mogu da izađu ako uplate tri, odnosno četiri miliona kuna.

Tužilaštvo je najavilo da će se žaliti na odluku suda, koji je sednicu počeo još u 16 časova.

Nova istraga protiv Mamića i ostalih pokrenuta je zbog sumnje da je iz Dinama preko of šor firmi od 2004. izvučeno više od deset miliona evra i pola miliona funti.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala saopštila je da je na osnovu prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, doneto rešenje o sprovođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja".

Tužilaštvo sumnja da je Mamić u periodu od kraja 2004. do aprila ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, svog sina i poduzetnike Igora Krota i Sandra Stipančića kao voditelje poslovanja  ili prokuriste firmi iz Švajcarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Cilj im je bio "pribavljanje nepripadne imovinske koristi", a sve na štetu Dinama.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Prema pisanju medija sporni su transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste i drugih.

Svi osumnjičeni su uhapšeni i ispitani u sredu, noć su proveli u pritvoru, a pred istražiteljima su negirali optužbe.

Protiv čelnika Dinama, Zdravka i njegovov brata Zorana Mamića, koji je trener Dinama, letos je pokrenuta istraga zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15,6 miliona evra), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1,6 miliona evra).

Istragom su obuhvaćeni i izvršni predsednik HNS Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Braća Mamić i Vrbanović su zbog istrage završili u pritvoru iz kojeg su pušteni sredinom jula kada su uplatili kauciju za odbranu sa slobode.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Robert Lewandowski 9
Friday, 20.11.2015
10:04

Pa da li je 5 ili 15 miliona kuna ?

avatar
Дадоредстар
Friday, 20.11.2015
09:03

Porez jarane porez ??!!!Tako su oštetili Dinamo??!!!

avatar
No ®ules
Friday, 20.11.2015
01:45

Prodace Maminjo nekog rezervistu i platiti kauciju :)

avatar
Iuvëntus
Friday, 20.11.2015
00:22

Ne vidim kako su oštetili Dinamo, kad klub posluje iz godine u godinu u plusu a od grada ne dobiva skoro ništa, a s nogometne strane proizvode samo takve igrače.

avatar
Golzalo Higuain
Saturday, 21.11.2015
05:02

ostetili dinamo jer po pravilu to nisu njihove pare, vec dinamove pare, oni su samo ljudi koji rade za dinamo, dinamo nije njihovo vlasnistvo, kontas?