Lukase, spasitelju!

Autor: Janko Glavonjić
sreda 22.10.2014.
23:36
Izvor: Sportske.net

Navijači Arsenala su večeras gledali još jedan meč koji bi slobodno mogao da ide u rubriku "verovali ili ne". Srećom, Arsenal je pobedio, i čini se da će ovu grupu proći bez problema, ali ostaje jeza na samu pomisao na igru koju je Arsenal večeras pružio.

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Povezane vesti

Arsenal je stigao do preokreta u samom finišu meča sa Anderlehtom, u meču koji je bio daleko od kvalitetnog. Pritisnut povredama, Venger je bio prinuđen na neka rešenja koja su daleko od sjajnih, ali se čini da i pored toga nije odabrao najsrećnija rešenja.

Francuz je ponovo forsirao formaciju 4-1-4-1 koja se u par navrata pokazala kao potpuni promašaj. Dodatno, Načo Monreal je dobio "kosku" da glumi Košelnog, odnosno da igra pored Mertezakera, i naravno, odigrao je daleko od sjajnog.

Čembers, koji je došao u Arsenal kao desni bek, slovio za eventualno rešenje na zadnjem veznom, pa onda najčešće igrao štopera, ponovo je bio na poziciji desnog beka, i ni on nije baš "sijao".

Mertezaker je bio prilično loše postavljen kod gola domaćih, jedino Gibs zaslužuje pozitivnu ocenu u odbrani, koja možda i ne može bolje, pogotovo u ovom "frankenštajn" sastavu.

Ali šta reći o veznom redu? Šta reći o Flaminiju, koji po ko zna koji put dobija "holding" ulogu u veznom redu, koju jednostavno ne može da iznese? Pa čak i protiv jednog Anderlehta, koji uz dužno poštovanje belgijskom šampionu ne bi smeo da bude ni blizu trijumfa protiv ekipe koja, bar na papiru, a mnogi bi rekli i lažno, pretenduje na titulu prvaka Engleske.

Remzi je ponovo igrao na nekoj poziciji "ni na nebu ni na zemlji", trebaju mu utakmice, i to se jasno vidi, pa ne treba biti preoštar prema Velšaninu, nije on kriv što posle ko zna koje povrede po redu dobija ulogu koja mu ne odgovara na terenu.

Nije mnogo bolji bio ni Vilšer, Kasorla je imao par pokušaja ali bez uspeha (zanimljivo je da Španac još nema postignut gol u Ligi šampiona), a Sančez se trudio, ali ni njemu nije išlo večeras.

Tu dolazimo do novog problema, zašto Venger uporno "gura" neki sistem koji očito ne odgovara igračima? Zašto, kada već nema normalnog zadnjeg veznog igrača koji bi mogao da obavlja ulogu "holding" veznjaka, ne povuče Remzija nazad i dodeli mu ulogu koju očajno obavlja Flamini? Remzi voli da započinje napade svoje ekipe, nije igrač koji će poput Matića ili Jaje Turea kao pauk da pozatvara sve prilaze golu, ali na mestu zadnjeg veznog, bar onakvog kakvog ima Arsenal, sigurno bi bio bolji od Flaminija, plus bi dobio više prilike da iskreira nešto kada se protivnik brani.

Venger nastavlja da gura igrače na pozicije koje im ne odgovaraju, igrači jednostavno nemaju prostora na terenu, a pošto niko od njih, iako su sjajni tehničari, nije ni Mesi ni Ronaldo, sami jednostavno ne mogu da naprave višak, pa se jalovi napadi završavaju ili greškom ili lošim pokušajima centaršuteva.

Povlačenjem Remzija možda bi se stvorila prilika da Vilšer i Kasorla odigraju sa malo više slobode, Ozil bi igrao ispred njih, dok bi Velbek i Sančez bili u špicu, formacija ne bi bila baš klasična 4-4-2, možda bi više ličila na Rominu 4-3-3, ali svakako da bi Arsenal bar dobio u napadu, iako bi možda izgubio u odbrani, mada je i to diskutabilno, jer Flamini i Arteta uzimaju to mesto u startnih 11, ne donesu ništa u odbrani, dok su u napadu igrač manje.

I tu dolazimo do čoveka iz naslova, koji je ponovo spasio Arsenal. Veliko je pitanje zašto junak ovog meča, Lukas Podolski, koji je i prošle sezone kada je dočekao svoju šansu, naravno, zbog povreda i suspenzija, postizao golove i spašavao Arsenal od blamaža, ne dobija više prilike?

Odgovor je možda i jasan, ne uklapa se u Vengerovu koncepciju, pošto ga Venger smatra za levo krilo (doduše, i Ozila očigledno smatra za levo krilo, toliko o tome), ali igrač koji je toliko puta bio najbolji kada je najteže, ne zaslužuje ovakav odnos kluba.

Njegovo mesto u jednom Arsenalu kakav bi možda trebalo da bude je u rotaciji sa Sančezom i Velbekom u špicu, dok bi Žiru ili Sanogo dobijali priliku kada se više igra preko krila. Zašto to nije tako, i zašto jedan Jaja Sanogo kada je zdrav ima prednost, je jako dobro pitanje za Vengera.

Verujem da će mu engleski novinari postaviti to pitanje posle ovakvog meča sa Anderlehtom i jedva čekam da čujem njegov odgovor.

Na kraju, kada se osvrnemo na još jednu očajnu partiju Arsenala, zaključak je da ovakva formacija koju Arsenal možda odgovara nekim timovima koji igraju poziciono, koji su snažni na lopti, u duelu, koji sporo grade napade i čija je odbrana praktično neprobojna.

Arsenal sa ovakvom formacijom prosto gubi svaku komparativnu prednost u odnosu na rivala, gubi bilo kakvu brzu mogućnost transformacije iz odbrane u napad, što bi trebalo da bude najveća snaga Arsenala, a pitanje za milion dolara je - da li je moguće da trener koji vodi klub već 20 godina, to ne vidi?!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke