Luis Enrike - 'Isterivač duhova'

Autor: Miloš Marković
sreda 06.05.2015.
11:28
Izvor: Sportske.net

Stavljane dvojice prijatelja u isti kontekst nezaobilazno povlači paralele. Luis Enrike i Pep Gvardiola su toliko isti, a toliko različiti.

Beta/AP Photo/Daniel Tejedor
Beta/AP Photo/Daniel Tejedor

Povezane vesti

Zameriće neko, kazaće da forsiramo Barselonu.

Ipak, katalonski tim je vezivno tkivo večerašnjeg duela u Ligi šampiona. Gvardiola, kao novi trener bavarskog giganta sa kojim je uspešno započeo svoj mandat vraća se na mesto uspeha, na kome je osvojio čak 14 trofeja.

Logično je Katalonce stavljati u kontekst.

Poređenja su nezaobilazna, Gvardiola i enrike veliki prijatelji. Pep je ispred svog druga po broju trofeja i priznanja, no Enrike se ni ne trudi da 'imitira' svog prethodnika.

"Nivo koji je Pep dostigao u Barsi nikada do sada nije bio ni približno dosegnut. Način na koji Barsa kontroliše loptu, tera timove da se brane i povlače u odbranu je fascinantan. Nema tima koji je približno toliko ubedljiv kao Pepov.", govorio je enrike 2013. godine.

Saigrači u Van Galovoj Barsi, od Holanđanina su mnogo naučili. Kada je došao red na njih, implementirali su naučeno. Gvardiola je postavio standarde, bilo ko pokuša da nastavi njegovom putanjom, neće uspeti.

E, zato je Enrike 'isterivač duhova'.

Od sličnosti se ipak ne može pobeći. Obojica imaju 44 godine, započeli su u Barsi B. Jedan je Katalonac, drugi Asturijanac oženjen Katalonkom.

Sličan odnos prema medijima se odnosi na zabranu razgovora i intervjua jedan-na-jedan. iza kulisa obojica su emotivni, inteligentni, posvećeni svom poslu, strastveni.

Prvi put u svojim karijerama će biti na suprotnim stranama terena, Enrike će gledati da Gvardioli predstavi drugačiju Barsu. katalonci pod Enrikeom po prvi put rade nešto što nije bilo ni zamislivo pod Gvardiolom.

Na primer, bilo je mečeva ove sezone kada bi se Barsa fokusirala na kontranapade!

'Tiki-taka' je zamenjena direktnim dodavanjima. Tipična 4-3-3 formacija je i dalje tu, ali sa lakim transformacijama u skladu sa onime protiv koga i čega se bori. Naime, neretko smo gledali i 3-5-2.

Gvardiola ove godine isto radi u Bajernu.

Igrali su Bavarci 3-4-2-1, 4-3-3, 3-4-3, pa i 4-3-1-2. Kao veliki taktičar, Gvardiola će se prilagoditi i večeras, biće to jedan zanimljiv susret dva prijatelja koji imaju mnogo da dokažu.

I jedan drugome i sami sebi.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
O\'Sullivan147
Wednesday, 06.05.2015
14:37

Iskreno se nadam toploj dobrodoslici za Gvardiolu,da nece biti zvizduka,ali kad su Vilji zvizdali ne bi me cudilo da zvizde i Gvardioli,u svakom slucaju za mene licno ce on zauvjek ostati legenda,pa cak i kad bi trenirao Real. Ipak se nadam da ce Barsa da ode u finale,bice tesko ali nadam se najboljem.

avatar
Ivanp
Wednesday, 06.05.2015
16:22

Verujem da nece,jer je ispracen na najbolji nacin,citav stadion je mahao zastavicama gracias pep,i uzvikivali njegovo ime.pobedili su espanjol tad 4:0!

avatar
O\'Sullivan147
Wednesday, 06.05.2015
16:46

I ja mislim da nece,ali mene su licno razocarali kada su Davida Vilju izvizdali,a toliko nam je lijepog donio taj covjek. Da,sjecam se tog emotivnog trenutka,i nadam se da ce nesto slicno i veceras da mu prirede. Grande Pep

avatar
Pedjaa11
Wednesday, 06.05.2015
13:58

Prednost Bajerna je Gvardiola, da nemaju njega mislim da bi Barselona dosta laganije prosla.

avatar
Barça el honor
Wednesday, 06.05.2015
13:36

Gvardiola je toliko dao barsi kao igrac i posebno kao trener, ocekujem toplu dobrodoslicu za njega od strane publike. Mislim da ce ga enrike ipak pobediti u ovom dvomeci i otici sa barsom u finale.

avatar
fudbalski objektiv
Wednesday, 06.05.2015
13:04

Iako su mnogi na početku sezone sumnjali u njega, Luis Enrike je pokazao da je dobar trener i da može uspješno voditi Barsu. S obzirom da mu je ovo prva sezona u Barsi zaslužio je, bez obzira koje ce trofeje osvojiti na kraju, da ostane i dalje trener jer sam siguran da će Barsa sa njim igrati još bolje i da može još dosta toga pružiti ovom timu. Svaka čast majstore :)

avatar
StormyLBZ
Wednesday, 06.05.2015
12:19

Veliki je covek Luis!