Liga šampiona - Kakva nas sezona očekuje?

Autor: Đorđe Đokić
petak 29.08.2014.
11:13
Izvor: Sportske.net

Takmičenje po grupama u Ligi šampiona počinje 16. septembra, utakmicama prvog kola. Uživaćemo sve do 6. juna kad je zakazano finale u Berlinu.

Beta/AP Photo/Alvaro Barrientos
Beta/AP Photo/Alvaro Barrientos

Povezane vesti

Može li Real da odbrani titulu?

Sudeći po sastavu, ako pretpostavimo da će narednih dana stići i Falkao, sa Hamesom i Krosom na sredini, svakako da je Real tim koji može do vrha.

Na njihovu žalosti nisu jedini koji imaju takvu ambiciju, a i tradicija je protiv njih. Znate već, teško je odbraniti titulu. Poslednji kome je to pošlo za rukom je Milan, još 1990. godine. I to nije sve, jedini osvajač u poslednjih 20 godina koji je naredne godine stigao naredne sezone do finala je Mančester Junajted. Ma koliko su tradicije tu da se ruše, postoji razlog zašto je to tako. Jednostavno, konkurencija je sve jača, potrebno je pored kvaliteta i dosta sreće da bi se kockice poklopile. Može li se to desiti dve godine zaredom?

Nikad više konkurenata za trofej

Uz Real i Barselonu, svakako da je konkurentan i prošlogodišnji finalista Atletiko Madrid. Englezi su uvek na spisku favorita, Bajern takođe, ove godine i PSŽ. Juventus i Dortmund imaju čemu da se nadaju, možda čak i Roma.

Ko će stići najdalje zavisi od mnogo faktora, između ostalog i od toga koliko se istroše u ligi. Tu je PSŽ na primer u prednosti, jer bez obzira na saplitanje u uvodnim kolima očekuje se da u ligi ima najmanje problema. Odlučuje se međutim tek na proleće, ko će tad biti u najboljoj formi veliko je pitanje.

Hoće li biti iznenađenja u grupama?

Australia Juventus Soccer

U grupi A, Atletiko i Juventus su već viđeni u noakut fazi. Može li Olimpijakos da ih ugrozi i da kao i prošle godine prođe dalje?

Teško ako Juve i Atletiko budu na nivou. Ipak, Atletiko je promenio dosta u timu, ali je Čolo i dalje tu. Sa druge strane Juve ima motiv, prošle godine su se sapleli u sličnoj grupi, sada moraju u nokaut fazu. Alegri međutim ne uliva poverenje. Olimpijakos ima solidan tim, neće imati mnogo trošenja u domaćoj ligi i mogao bi da iznenadi pogotovo na Karaiskakiju koji je težak za osvojiti. Malme je autsajder, svaki bod za njih u ovoj grupi bi bio premija.

Britain Soccer Premier League

Grupa B ima dva izrazita favorita.

Real Madrid i Liverpul ne bi smeli da imaju problema da se kvalifikuju za narednu rundu. Bazel je bio najpoželjniji klub iz drugog šešira, Liverpul najnepoželjniji iz trećeg, pa je možda i dobra za kasniju fazu što su u istoj grupi.

Može li Bazel da iznenadi? Teško sa timom koji ima, a jedina šansa im je neiskustvo Liverpula u Ligi šampiona. Realno međutim, Liverpul ima igru i sada dovoljno igrača za igranje na dva fronta te ne bi trebalo da imaju problema za prolaz. Za Ludogorec je i ulazak u Ligu šampiona premija. Igraće rasterećno, ali bez ikakvih šansi su za prolaz dalje.

Grupa C je ona jedna koju svake godine imamo u Ligi šampiona u kojoj se na početku sezone ne može znati redosled prva četiri pošto su sve kombinacije moguće. Monako, Benfika, Leverkuzen i Zenit su u grupi u kojoj svako svakog može da pobedi i potpuno je nezahvalno prognozirati bilo šta.

Dortmund

Arsenal i Dortmund su se pretplatili jedni na druge u grupnoj fazi Lige šampiona, i ove godine su zajedno u Grupi D.

Favoriti su za prolaz dalje, ali neće im biti lako protiv Galatasaraja i Anderletha. Belgijanci su autsajderi u grupi, ali nisu bezopasni i nekom će otkinuti bodove. Galatasaraj sa druge strane ima veliku podršku, teško ih je dobiti na njihovom stadionu, a imaće ogromnu podršku i na strani.

Prošle godine su iznenadili Juventus, ne bi bilo ogromno iznenađenje da i ove godine iznenade nekog. Dortmund i Arsenal će imati i teške mečeve u svojim ligama što će im biti dodatni problem, a već prvog dana, 16. septembra, igraju u Dortmundu jedni protiv drugih. Poraženi će biti pod velikim pritiskom.

Germany Soccer Bundesliga

Grupa E je grupa smrti. Bajern, Siti i CSKA su igrali i prošle godine u grupi, sad je tu umesto Plzena Roma, što je značajno pojačalo grupu i pretvorilo je u "grupu smrti".

Bajern i Siti su svakako favoriti, Roma će probati da iznenadi, a ni CSKA nije bez šansi (iako bi mnogo ozbiljniju imao u bilo kojoj drugoj grupi). Čini se da su Bajern i Siti, kao jedni od glavnih favorita i za osvajanje u prednosti. Roma će morati da se navikne na igru na dva fronta, titula u Seriji A im je cilj i pitanje je koliko će moći da to postigne ako sve snage usmeri ka Ligi šampiona.

Spain Soccer La Liga

U grupi F Barselona i PSŽ ne bi trebalo da imaju problema sa Ajaksom i Apoelom.

Naravno, iznenađenja su uvek moguća, ali Ajaks je slabiji nego prošle godine, a može još biti odlazaka, dok je Apoel ipak samo ikebana u ovoj konkurenciji. Očekivati od Kiprana da ponove onu ludu sezonu kad ih Jovanović vodio sa klupe je previše, a ni grupa nije kao prošli put. Barselona i PSŽ su mnogo jači od rivala i u međusobnim duelima će odrediti ko će biti prvi, a ko drugi u grupi.

Čelsi je ponovo sa Šalkeom, ovog puta i Sportingom i simpatičnim Mariborom u grupi G.

Svakako da je klub iz Londona apsolutni favorit, a za drugo mesto boriće se Šalke i Sporting. Nemojte ovde baš sav novac staviti na Šalke, pogotovo ako Sporting ne proda okosnicu tima narednih dana. Maribor će uživati, oni su već postigli mnogo. ipak, Čelsi, Šalke i Sporting su mnogo ozbiljniji klubovi od Seltika u ovom trenutku, pa će za Slovence biti uspeh ako uzmu par bodova.

Grupa H je najslabija čini nam se.

Pobednika i drugoplasiranog u ovoj grupi će svi želeti za rivala u narednoj fazi. Bilbao, Porto i Šahtjor nisu slabi klubovi, ali bi imali problem da se kvalifikuju u bilo kojoj drugoj grupi. Bate je autsajder naravno, ali je u toj grupi i Šahtjor, jer je pitanje koliko će moći Ukrajinci u aktuelnoj političkoj situaciji u ovoj zemlji. Bilbao i Porto su zbog toga favoriti. Na San Mamesu su protiv Napolija pokazali koliko mogu, Porto je uvek jak, tako da je za očekivati da ta dva kluba prođu dalje.

Bez obzira na rezultate, jedno je sigurno. Uživaćemo do kraja grupne faze, biće uzbudljivo, videćemo mnogo dobrih poteza, sjajnih golova, ali sigurno i čudnih sudijskih odluka koje će uzburkati strasti. U fudbalu nema boljeg od onog što će se već od 16. septembra videti na terenima širom Evrope.

Derbi prvog dana je Dortmund - Arsenal, već sutradan Bajern - Mančester Siti. Treba li dodatno da objašnjavamo šta nas čeka?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke