Let the games begin!

Autor: Miloš Marković
sreda 11.02.2015.
15:24
Izvor: Sportske.net

Ne sumnjajte u njegovu sposobnost da pobedi. Gospodin Berns fudbalskog sveta žutilo kože pobeđuje zelenom bojom novca.

Beta/AP Photo/Themba Hadebe
Beta/AP Photo/Themba Hadebe

Povezane vesti

FIFA je rekla svoje, Izborni komitet je aminovao, četiri kandidata učestvovaće u trci za mesto prvog čoveka svetske kuće fudbala, u izborima za Predsednika FIFA koji će biti održani u Cirihu 29. maja tekuće godine.

Žozef S. Blater iz Švajcarske, Princ Ali Bin Al Husein iz Jordana, Luiš Figo iz Portugala i Majkl Van Prag iz Holandije ulaze u trku za mesto koje od 1998. godine obavlja sadašnji predsednik, prvopomenuti među kandidatima.

Svaki od pomenuta četiri kandidata uspešno je prošao proveru integriteta Istražne komore nezavisnog Etičkog komiteta u skladu sa odredbama Pravilnika o kandidaturi za mesto Predsednika FIFA, a Izborni komitet je zvanično označio početak trke.

FIFA se postarala da proces ozvaničenja kandidata i prihvatanja pojedinačnih kandidatura protekne u skladu sa pravilima, ne sumnja se u regularnost. Ipak, smešak gospodina Sepa Blatera ne poznaje stida, najnoviji skandal je na pomolu, optužbe da je izmenio izveštaj i predloge za poboljšanje FIFA, kako bi sebe u predsedničkoj trci prikazao u boljem svetlu ugled i reputaciju svetske kuće fudbala još jednom će provući kroz blato.

Brazil Soccer WCup Netherlands Argentina

Park Pit, švajcarski stručnjak unajmljen od strane Sepa Blatera da odradi recenziju predloga za reformu FIFA i popravljanje ugleda organizacije umrljane pričama o korupciji, mitu, ponovo je na svetlost dana vratio optužbe stare 15 godina, podigao pitanje da li Blater zaista nije bio upoznat sa tadašnjim navodima o mitu.

„Sve se to radi sa ciljem da Blater ponovo bude predsednik.“, nema dilemu Pit.

Fudbalski gospodin Berns, zloća iz omiljene animirane serije ne libi se da povuče sve potrebne poteze kako bi opstao na vlasti.

Leđima zalepljenih za fotelju u koju je srastao, Blater uz osmeh dočekuje rivale, siguran u svoj integritet i snagu organizacije koju vodi. Novonastali raskol sa UEFA i Mišelom Platinijem mu ne ide u prilog, ipak niko ne sumnja da će Blater i ovoga puta biti glavni kandidat za pobedu.

Može li bilo ko da mu se suprotstavi?

Luiš Figo, kao čovek iz naroda, kao fudbalski neumrljana ličnost, ponudio je plan. Legendarni Portugalac želi da uhvati u koštac sa glavnim problemima, sa najvećim preprekama u netransparentnom i sumnjivom radu krovne fudbalske organizacije.

„Meni je stalo do fudbala i zaista mi se ne sviđa kakav ugled i imidž ima FIFA danas. Kada pretražite ime FIFA na internetu, prva stvar koja se pojavljuje je – skandal, kao i još neke jako negativne reči. To je prvo što moramo da promenimo. Fudbal zaslužuje mnogo bolje od toga.“, rekao je Figo. 

„Razgovarao sam sa mnogim važnim ljudima u svetu fudbala, igračima, menadžerima, predsednicima Fudbalskih saveza. Svi se slažu da nešto mora da se uradi, da se promeni. Potrebna je promena u vođstvu, upravljanju, transparentnosti poslovanja, solidarnosti, to su stvari koje smatram najvažnijima u ovom trenutku.“, dodao je on.

Koliko će njegov idealizam i neiskvarena želja za napretkom izdržati u korporacijskom sistemu u koji je zaglibio moderni fudbal, drugo je pitanje.

Na kraju krajeva, da li je altruizam Portugalca dovoljan?Da li altruizam ikada pobeđuje u politici?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke