Kup konfederacija u Rusiji bi mogao da bude poslednji

Autor: Beta Beta
petak 09.06.2017.
15:32
Izvor: Beta

Fudbalski Kup konfederacija mogao bi poslednji put da se igra ovog leta u Rusiji.

fifa.com
fifa.com

Povezane vesti

Kup konfederacija organizuje Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa) i to je pripremno takmičenje za Svetsko prvenstvo koje se održava godinu dana kasnije.

Ovogodišnji Kup konfederacija održaće se od 17. juna do 2. jula u Rusiji, gde će se 2018. godine održati Svetsko prvenstvo.

Osim domaće reprezentacije, na Kupu konfederacija učestvuje svetski prvak Nemačka (Fifa), evropski prvak Portugal (Uefa), šampion Azije Australija (AFC), pobednik Kupa afričkih nacija Kamerun (CAF), Meksiko kao pobednik Kupa Severne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF), selekcija Čilea kao pobednik Kupa Amerike (CONMEBOL) i Novi Zeland pobednik Kupa Okeanije (OFC).

"Ako ne bude bilo Kupa konfederacija 2021. godine, neću biti nesrećan. Mislim da ni drugi učesnici ne bi bili nesrećni",
rekao je prošlog meseca selektor svetskog prvaka Nemačke Joahim Lev.

Joakim Lev

Lev je tada saopštio spisak igrača za Kup konfederacija, na kome su samo trojica igrača koji su osvojili Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Takmičenje u Kupu konfederacija ne provlači veliku pažnju i uglavnom je najgledanije u zemlji domaćina. Fifa je preuzela organizaciju 1997. godine, kada je domaćin bila Saudijska Arabija.

Prema podacima, ne vlada veliko interesovanje za ovogodišnji Kup federacija, a navijači Čilea kupili su više ulaznica od nemačkih navijača.

Predsednik Fife Djani Infantino je u sklopu svoje kandidature naveo da će se razmotriti održavanje Kupa konfederacija.

"Sve ćemo razmotriti. Da li da igramo u junu? Da li će to biti novembar? Da li bi trebalo razgovarati o formatu?",
rekao je Infantino prošlog novembra u Kazanju.

Spekulacije o promeni pojačale su se pošto je Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine pomereno sa juna na novembar zbog velikih vrućina u toj zalivskoj zemlji.  slučaju Katara, Kup konfederacija nije prihvatljiv evropskim fudbalskim ligama, pošto bi bio organizovan u sred domaćih šampionata. Fifa je 2015. godine predložila da priprema za Mundijal u Kataru bude samo svetsko klupsko prvenstvo, koje se svaki put održava krajem godine.

Dok je predsednik Fife bio Sep Blater pominjala se mogućnost da se Kup konfederacija održi u junu 2021. godine u nekoj drugoj azijskoj zemlji. Ako Fifa pristane na to, potencijalni kandidat za domaćina biće Kina, ali i Australija, Japan i Južna Koreja.

Kup konfederacija 2013. godine, uoči Mundijala u Brazilu, koštao je Fifu 70 miliona dolara.

Takodje, ako se Fifa odluči na promenu 2021. godine, treba uzeti u obzir i komercijalna i televizijska prava, pošto paketi sponzorskih ugovora ističu najranije posle Svetskog prvenstva 2022. godine.

Nijedan pobednik Kupa konfederacija nije godinu dana kasnije osvojio Svetsko prvenstvo.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Friday, 09.06.2017
16:52

Stvarno ne znam ko ovo gleda.. Leto, nevitno takmicenje , kakav kup konfederacija ... Ugasiti to i super kupove...