Kuman preporučio prijatelja Ajaksu

Autor: Boban Filipović
subota 10.06.2017.
16:34
Izvor: Sportske.net

Menadžer Evertona poručio svom bivšem klubu da ima osećaj da je njegov nekadašnji saigrač pravi čovek za njih u ovom trenutku.

Beta/AP Photo/Scott Heppell
Beta/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Posle sezone u kojoj su ostali bez trofeja u holandskoj Erediviziji i bez direktnog plasmana u Ligu šampiona zbog poraza od Mančester Junajteda u finalu Lige Evrope, 'Kopljanike' očekuju velike promene.

Trener Pites Bos je otišao u Dortmund, pa je prvi zadatak naći njegovog nalsednika.

Holandski mediji prenose da je najozbiljniji kandidat za novog šefa struke Marsel Kajzer, koji je u sezoni za nama vodio Jong Ajaks i ondlično je upoznat sa svim dešavanjima u klubu, pominje se i bivši reprezentativac 'Oranja' Jap Stam koji nije uspeo Reding da uvede u Premijer ligu usled poraza u finalu plej-ofa Čempionšipa od Hadersfilda, ali Ronlad Kuman ima svog favorita.

Po njegovom mišljenju Ajaks bi trebalo da dovede Mihaela Laudrupa.

"Ne vidim boljeg kandidata od Laudrupa. Njegov povratak u klub bi po meni imao najviše smisla. Sveža su mi sećanja na njegov Svonsi koji je igrao napadački, lep i dopadljiv fudbal i ubeđen sam da je on pravi čovek za Ajaks."
izjavio je Kuman za 'Telegraf'.

Laudrup
EPA/GERRY PENNY

Inače, Mihael Laudrup je svoju veliku i dugogodišnju igračku karijeru završio u Ajaksu. Kuman mu je bio saigrač u Barseloni, zajedno su harali Španijom početkom 90-ih godina prošlog veka i doneli Kataloncima prvu titulu šampiona Evrope (1992). Igrao je još za Real Madrid, Juventus, Lacio, Brondbi i KB (Kopenhagen Boldklub).

Jedan je od najboljiih, verovatno i najbolji danski fudbaler svih vremena. Romario, Raul i Gvardiola su izjavili da nikada nisu igrali sa boljim igračem od njega, Luiš Figo da je najbolji protiv koga ikada je igrao, za Iniestu je najbolji svih vremena, Johan Krojf je govorio da od njega nema boljeg ako je raposložen za igru, Ivan Zamorano da njemu duguje što se nadavao golova u Realu, a Franc Bekenbauer da je on u svetu fudbala 90-ih bio ono što je Pele bio 60-ih, Krojf 70-ih, a Maradona 80-ih.

104 puta je igrao za rerprezentaciju i postigao 37 golova. Zanimljivo je da nije bio deo tima koji je na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 1992. godine ostvario najveći uspeh u istoriji danskog fudbala osvojanjem titule prvaka 'Starog kontinenta', premda se na isti nije ni kvalifikovao. Priča se da je Laudurp smatrao da je od strane Danaca izuzetno nesportski da uzmu učešće umesto reprezentacije Jugoslavije, koja je tereneru izborila plasman na ovo takmičenje i kojoj političkom odlukom nije bilo dozovoljeno da na njemu nastpupi. Mada, ipak, relanije da ga nije bilo u rerprezentaciji zbog sukoba sa tadašnjim selektorom Ričardom Moler-Nilsenom.

Laudrup i Maradona
EPA/Liselotte Sabroe

Mihael Laudrup je trenerski zanat učio kod dugogodišnjeg selektora Danske Martina Olsena, čiji je bio pomoćnik početkom veka, a potom je vodio Brondbi, Hetafe, Spartak iz Moksve, Majorku, Svonsi i katarske klubove Al-Duhali i Al-Rajan, čiji je i dalje trener.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke