Kujperse, kod nas bi te spuštali u bunar!

Autor: Boban Filipović
četvrtak 12.03.2015.
12:41
Izvor: Sportske.net

Utisak je da je sinoć na 'Stamford Bridžu' pobedila pravda, ali teško da će to oprati holandskog arbitra od katasrofalnog deljenja pravde.

Beta/AP Photo/Alastair Grant
Beta/AP Photo/Alastair Grant

Povezane vesti

Ljudski je grešiti, božanski praštati, veli naš narod, ali kada su fudbalske sudije u pitanju Srbi su generalno beskompromisni, čak i onda kada se ne odnosi direktno na njih.

Iako su u Srbiji simpatije mahom bile na starni Čelsija, ponajviše zbog Baneta Ivanovića i Nemanje Matića, ali i zbog rusofilstva i svojatanja Romana Abramoviča međ' "naših i njihovih 200 miliona", teško da ima iskonskog ljubitelja fudbala kome nakon sinoćnog revanš meča 1/8 finala Lige šampiona između Čelsija i Pari Sen-Žermena nije bilo toplo oko srca zbog plasmana francuskog prvaka u narednu rundu elitnog takmičenja.

Na stranu to što su 'Sveci' pokazali više u dvomeču, što je fudbal pobedio Murinjov antifudbal, glavni razlog za likovanje zbog eliminacije 'Plavaca' iz zapadnog Londona je holandski sudija Bjorn Kujpers.

Holandija i pravda se ionako u Srbiji zbog novije političke istorije teško poimaju zajedno i nikako im nije mesto u istoj rečenici, a Bjorn Kujpers je svojim sinoćnim brljotinama doprineo da ovaj lokalni 'trend' postane i globalni.

Kujpersova arbitraža naišla je na pregršt porugljivih i podsmešnjivih komentara na društvenim mrežama. Od trenutka kada se onako suvereno laćao crvenog kartona i pokazao ga Zlatanu Ibrahimoviću, Holanđanin je totalno pogubio konce i sam sebi namenio glavnu ulogu na utakmici, koja mu po 'slovu zakona' fudbala nikako ne pripada.

'Ibrakadabrin' start je izazvao brojne polemike, opšti utisak je da isključenja nije smelo da bude naročito iz razloga što je iskusni Šveđanin sklonio noge na vreme. Kujpers je bio blizu mesta događaja, premda je bio postavljen tako da nije imao dobar ugao da sagleda situaciju. Oskar je isfolirao za oskara, Murinjov makjavelizam je po ko zna koji put izašao na videlo kada je Brazilca izvadio na poluvremenu, više da spreči eventualno Kujpersovo 'peglanje' jer je ovaj već zaradio žuti karton nego što je sa Vilijanom Čelsi opasniji u ofanzivi. 'Posebnom' je igralo i 0:0, a on nikako nije od onih trenera koji bi izabrali da napadom dođu do rezultata.

Da ne bude da je Kujpers donosio odluke samo na štetu Parižana, već da je njegovo suđenje bilo ispod nivoa seoskih liga ima mali milion primera. I, u najmanju ruku, sporna situacija i nedosuđen penal nad Koštom u prvom poluvremenu je jedan od njih.

Najviše bode oči to što Kujpers nije uspeo da usjednači kriterijum, što aršini nisu bili jednaki, što se povremeno gubio na terenu i sekao akcije obeju ekipa svojim lošim kretnjama, a najteže osude na njegov račun tiču se neadekvatne sankncije za Dijega Koštu. Jer, kada je već bilo elemenata za isključenje Zlatana Ibrahimovića, itakako je bilo i za pragavog Brazilca sa španskim pasošem.

Napadač Čelsija je sinoć bio u svom elementu.

Divljao je, tražio kavgu, udarao bez lopte, unosio se u lice rivalima, startovao sa dve noge.

Sve to ga je koštalo samo žutog kartona. U produžetku je iz 'čista mira' odgurnuo Markinjoša, i kada je 'ceo svet' očekivao da bude poslat pre vremena na tuširanje, ispostavilo se da sudija Kujpers taj detalj nije mogao nikako da vidi, jer je, gle čuda bio okrenut leđima, a niko od pomoćnika mu nije signalizirao šta se zbilo. To možda i najslikovitije svedoči kako je delio pravdu.

Na kraju, valja podsetiti da je isti taj Kujpers nedavno pokazao crveni karton Lazaru Markoviću na meču grupne faze LŠ između Liverpula i Bazela.


Odluka UEFA da 'Markeca' suspenduje sa četiri meča zabrane nastupa u evrotakmičenjima, a sudiju Kujpersa delegira za sinoćni meč zaista ne zaslužuje ozbiljan komentar.

Pri tom, isti sudija koji je propustio da uoči ujedanje Luisa Suareza iako je od mesta zločina stajao na svega pola metra udaljenosti svakako zaslužuje ozbiljnu kritiku.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ivan Lekin
Thursday, 12.03.2015
13:54

Krajnje je vreme da priznate zašto toliko ne volite Čelzi da pišete neobjektivne članke iz meseca u mesec. Dijego Costa je dobio lakat u lice od Luiza. Nije mu sviran čist penal kada ga je srušio Kavani. Markinjoš ga je srušio na zemlju a nije ni pipnuo loptu na ivici šesnaesterca. Da je sudija dao Costi crveni, a prethodno dosudio sve ovo Čelzi bi prošao dalje...

avatar
Sad il\' nikad!
Thursday, 12.03.2015
15:17

ti bi da celzi ima po 2 penala svaku utakmicu i ako moze da se tolerise ponasanje Coste . Bonus je crveni Ibri. I nakon svega toga PSG vas je rasturio i zasluzeno otisao dalje.

avatar
Carina
Thursday, 12.03.2015
19:31

Celsi je ove godine ukupno dobio 2 penala u premijer ligi. Protiv Liverpula u liga kupu i dva u ligi sampiona. DAkle na 40+ utakmica 5 penala. Bas nam se poklanjaju penali.

avatar
Misosesic
Thursday, 12.03.2015
15:55

Da sudija nije dao Ibrahimovicu crveni ne bi vi ni dosli do tih situacija.Nije mi jasno zasto ne priznas sudjenje je bilo ocajno za to nisi ti kriv ni Celzi ni Murinjo cisto sudija.