Košta, planiraš da daš gol za reprezentaciju?

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 09.10.2014.
12:20
Izvor: Sportske.net

Dok sprovodi teror nad odbranama u klupskom fudbalu, brojke Dijega Košte u dresu Španije su mizerne. Ni posle pet mečeva nije dao gol za Španiju. Ako je za utehu, Mesi i Maradona su čekali duže!

Beta/AP Photo/Luis M. Alvarez
Beta/AP Photo/Luis M. Alvarez

Povezane vesti

Dijego Košta je za Španiju debitovao u martu ove godine, pošto se odlučio za "Crvenu furiju" ispred zemlje u kojoj se rodio. Brazilci su to dočekali na nož, tokom Mondijala je bio izložen uvredama, možda je to uticalo na lošu formu. Međutim, treba biti realan, jedan čovek ne može sam, a Španija je delovala loše na šampionatu sveta.

Kada se sagleda učinak u pet mečeva za "Crvenu furiju", Dijego Košta kao da je drugi čovek u odnosu na klupski fudbal. On je sakupio 353 minuta i nije dao nijedan gol za Španiju.

Od debija je u klupskom fudbalu odigrao ukupno 27 utakmica i dao gol na više od polovinu, tačnije 14.

To je prvi put da mu se tako nešto dešava. Kada je recimo debitovao za Seltu protiv Malage, bilo mu je u kupu potrebno pet minuta da postigne gol za novi klub. Sa Albaseteom je čekao "duže", dao je takođe gol na debiju, ali u finišu meča protiv Sevilje Atletika, svojevremeno u Segundi.

U Valjadolidu je čekao tri meča, odnosno 183 minuta pre nego što je spakovao gol Osasuni. Posle je u Raju posle samo pola sata, na debiju dao gol Saragosi. I u Atletiku po povratku sa pozajmice na trećem meču, protiv Hapoela u LE dao je gol posle ukupno 116 minuta.

U Čelsiju je čekao samo 17 ove sezone na debiju na gostovanju Barnsliju.

Dakle, nikada nije čekao ovako dugo, kao u reprezentaciji Španije. Slovačka je dobar protivnik za otpočinjanje velikih serija, jednu takvu je 2005. počeo David Vilja. "El Guaje" je postigao gol 2005. i posle toga još 58, što je rekord kada je u pitanju "Crvena furija".

Pa, može li Košta, prvi strelac PL i napast za odbrane u najjačoj ligi na svetu, da otvori seriju i ko zna, možda i krene Viljinim putem?

Dugo čega, ali za utehu, Mesi je čekao duže, šest mečeva i 200 minuta više na prvi gol za Argentinu. Maradona takođe više, devet mečeva, 562 minuta pre nego što je Škotima dao gol u Glazgovu.

Kristijano Ronaldo?

On je čekao osam mečeva (ulazio kao rezerva), na terenu je proveo 325 minuta pre nego što je postigao prvi od 50 golova za Portugal. Bilo je to u junu 2004. protiv Grka na otvaranju EP, kada je u nadoknadi vremena dao gol, ali nije uspeo svoj tim da spasi poraza.

Košta, na tebe je red!

Ne propustite