Koliki je hendikep za Arsenal Ozilova povreda?

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 09.10.2014.
13:04
Izvor: Sportske.net

Ponovo brojevi, ima argumenata "za" i "protiv", ali činjenica je da njegova povreda nije smak sveta kako misli dosta navijača.

Beta/AP Photo/Rui Vieira
Beta/AP Photo/Rui Vieira

Povezane vesti

Mesut Ozil ne igra dobro i to je činjenica. Ipak, kada ispadne čovek od 50 miliona evra na tri meseca, jasno je da navijači osećaju zebnju, jer se jednostavno nadaju da će pre ili kasnije proigrati.

Obično se i desi, ali i ne mora da bude tako, pitajte navijače Čelsija, Tores nikada nije bio ni blizu nivoa iz Liverpula.

Ali, hajde da pozovemo u pomoć brojeve.

Arsenal ima bolje rezultate bez Ozila, nego sa njim! Naime, procentualno pobeđuju češće kada Nemac nije u timu. On je od dolaska iz Reala propustio 13 mečeva, na 8 je Vengerov tim slavio, dakle na više od 60%.

Sa druge strane, procenat pobeda sa Ozilom u timu je oko 55%.

Ali, ima i druga strana, bez Ozila, Arsenal je nešto manje efikasan, mada je razlika zanemarljiva, 1.8 golova po meču postižu kada je on na terenu, 1.6 bez njega.

Optimisti veruju da će njegovo odsustvo pomoći nekim drugim igračima da izađu iz senke, recimo Oksu Čembrlenu. Ovaj mladi fudbaler je nagoveštavao prethodnih godina ogroman potencijal, ali prvo su ga sprečile povrede, a onda nije bio ni standardan. Sada, na boku umesto Ozila bi mogao da dobije šansu da igra u kontinuitetu.

Uz to, on mnogo bolje igra na toj poziciji nego Ozil. U velikim mečevima, tačnije derbi utakmicama sa Čelsijem i Dortmundom u Ligi šampiona, Ozil je igrao po boku u formaciji 4-5-1. Od njega su se tražili defanzivni zadaci, a delovao je prilično izgubljeno. Naime, Ozil ne samo da nije kreirao ništa, već je bio igrač manje u odbrani, odnosno pokrivanju protivničkih spoljnih igrača.

Ima i kontra argumenata, lopta je najsigurnija u njegovom posedu, ima najbolji procenat tačnog pasa, može da asistira brzim igračima poput Sančeza ili oporavljenog Volkota.

Uz to, kako rekosmo, očekivano je da pre ili kasnije proigra.

Dakle, neka presuda bi bila da će nedostajati, ali kako je igrao u mečevima protiv jačih timova čini se da to neće biti neki ogroman hendikep kako se predstavlja i da je recimo Remzi značajniji za Vengera u ovom trenutku nego Ozil...

Pričaćemo opet o ovome, negde pred početak Božićnog ludila, kada se i svode prvi računi u Premijer ligi...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke