Ko je najisplativiji napadač Premijer Lige?

Autor: Miloš Marković
četvrtak 13.11.2014.
12:57
Izvor: Sportske.net

Uporedivši cenu izdvojenu za transfer napadača i broj postignutih golova, dolazi se do vrednosti svakog pojedinačnog pogotka postignutog ove sezone u Premijer Ligi.

Beta/AP Photo/Scott Heppell
Beta/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Visoka cena, skupoceni transfer isplaćuje se u broju postignutih golova. Pogodak je osnovna valuta.

Ipak, kada se vaša investicija ne isplaćuje na način na koji ste to želeli, drugačija matematika stupa na snagu. Tada vas tačno zanima koliko košta svaki postignuti gol, svaki promašaj vašeg pulena.

Premijer Liga je tokom letnjeg prelaznog roka potrošila preko 200 miliona funti na dovođenje napadača – precizno govoreći, 220.800.000,00. Najskuplji su bili Dijego Košta i Aleksis Sančez, investicije koje se itekako isplaćuju Čelsiju i Arsenalu.

Ipak, njih dvojica nisu najisplativiji i najvredniji napadači na ostrvu ove sezone, ako je gledati matematički odnos vrednosti i broja postignutih golova.

U konkurenciji fudbalera koji su tokom leta pojačali klubove iz Premijer Lige, a računajuči i one koji su dovedeni kao slobodni igrači, najvredniji napadač je Frejžer Kembel. Napadač Kristal Palasa, bivši član Junajteda i Sanderlenda. Na Selhurst Park je stigao iz Kardifa koji je ispao u niži rang takmičenja, plaćen je 'samo' 800 hiljada funti, postigao je tri pogotka.

Matematički gledano, svaki od njegovih golova koštao je nešto manje od 267 hiljada funti, što je najbolji statistički učinak ove sezone.

Istakao se i Ajoze Perez iz Njukasla, investicija od 1.5 miliona dovedena iz Tenerifea. Tri gola, pobednička, protiv Totenhema, Liverpula i VBA koštala su po pola miliona svaki, a svi su izgledi da će se lestvica spustiti još kako sezona bude odmicala.

U top tri je Diafra Sako iz Vest Hema, fudbaler koji je postigao šest golova na osam utakmica Premijer Lige u koju je stigao iz Metsa za 3.5 miliona fuinti. Svaki od njegovih golova košta 583 hiljade funti, ako ovako nastavi, isplatiće se veoma brzo.

Govoreći o gorepomenutim Košti i Sančezu, u prvi plan ističe Čileanca koji na svojim plećima nosi čitavu ekipu Arsenala.

Postigao je bivši fudbaler Barselone ukupno osam golova na deset mečeva, itekako počeo da isplaćuje cenu od 30 miliona. Sa 3.75 miliona po jednom, Aleksis Sančez će takođe, uvereni smo, na kraju sezone biti označen kao isplaćena investicija.

Dijego Košta je podjednako ubojit, postigao je 10 golova na devet utakmica za Čelsi u Premijer Ligi, njegova ukupna cena od 32 miliona po golu iznosi 3.2 miliona po pogotku.

Mora se, svakako, pomenuti Mario Baloteli, investicija vredna 16 miliona funti, bez gola u Premijer Ligi za sada, i dalje. Takođe, izdvojićemo i Radamela Falkaa, čiji je gol u Premijer Ligi, jedini za sada, Junajted koštao 6 miliona za jednogodišnju pozajmicu, plus najavljenih 45 za otkup ugovora.

U prilogu je celokupna lista:

napadaci

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
PintoDaCosta
Thursday, 13.11.2014
20:07

Gomis je dzabe dosao, a dao jedan gol i to za POBEDU :D Znaci njegovi golovi su najeftiniji..

avatar
Thursday, 13.11.2014
19:51

Cekajte, Falkaov 1 gol, ali na 2 nepune utakmice, ne budite nerealni, kada Falkao bude odigrao 10-15 utakmica u kontinuittu, onda cemo videti da li je to dobra ili losa investicija Junajteda, a siguran sam da ce biti dobra :D

avatar
MaDsKiLlZ33
Thursday, 13.11.2014
19:23

samo ste ZABORAVILI da je ipak NAJSKUPLJE placen ANHEL

avatar
PakyCFC
Thursday, 13.11.2014
15:34

Drogba free, 1 goal. 0:1, znači svaki gol je koštao Čelsi 0, znači Drogba pobednik, haha..

avatar
Thursday, 13.11.2014
14:20

Tolko imamo losu transfer politiku da je to strasno..kontam da bih ja sigurno odradio bolje ovaj prelazni rok..uzeti Lamberta,Lalanu,Markovica,Balotelija to je strasno..taman udjemo u LS,mozemo da privucemo velike igrace i onda sve zeznemo za par meseci trosenja..katastrofa

avatar
devotee
Thursday, 13.11.2014
14:46

Nije problem u takmicenjima koja liverpul igra, nego u sistemu rada, koga ce bre Rodzers da dovede posto je prodao suareza, svi su znali da ce liverpul da se raspadne i zato beze u druge klubove, kao sancez npr, i niko nece da radi sa covekom koji nema nijedan trofej, koji nema autoritet kod boljih igraca, cak on bolje igrace tera od sebe, ager, reina, kajt..pa posto nece dobri da predju on onda kupuje sezonase, a mali klubovi ga ucenjuju jer mu je to jedini izbor, i zato ih on preplacuje..prosto..

avatar
arthaslichking
Thursday, 13.11.2014
14:06

aj Falkao je bio i povredjen i nije bas validno meriti ih, ali Baloteli??? Usput Pele isto isplatlji.