Ko je Hari Kejn, veliko otkrovenje Premijer lige?

Autor: Janko Glavonjić
subota 03.01.2015.
17:23
Izvor: Sportske.net

Hari Kejn je razvalio Čelsi u prošlom kolu, učestvovao je u gotovo svakoj opasnoj akciji svog tima, postigao dva gola i tako skrenuo pažnju medija na sebe. Odakle se stvorio taj 21-godišnji mladić?

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Povezane vesti

Dva gola i asistencija protiv lidera prvenstva i možda i najvećeg kandidata za titulu donela je Hariju Kejnu epitet igrača utakmice, ali i pažnju engleskih medija, koja je, možemo reći i neopravdano izostala do tada, imajući u vidu kakve partije Kejn pruža na početku sezone.

Navijači Partizana dobro su upoznali Kejna u dvomeču u Ligi Evrope. Ovaj napadač napravio im je puno problema, često nije imao ni sreće imajući u vidu da je pogađao okvir gola. Tada je još uvek važio za rezervu, igrao je Ligu Evrope od početka, na koju Poketino očito nije polagao puno pažnje, ali sasvim dovoljno da se obezbedi prolaz dalje pre poslednjeg kola.

Sa problemima Adebajora i lošom formom Soldada postavilo se pitanje ko će izneti teret, retko ko je pomišljao na Kejna, za kojeg je i pre ove sezone bilo uvreženo mišljenje da nema dovoljan kvalitet za Totenhem, ali je engleski napadač prigrabio svoju šansu i iskoristio je!

Kejn je, inače, dete Totenhema. Jedan od retkih koji su dobili priliku u tom timu, uglavnom izdanci njihove akademije posle isteka prvog ugovora napuštaju klub.

A malo je falilo da se slično dogodi i Kejnu, kada je doživeo tešku povredu igrajući kao pozajmljen igrač za Norič 2012. Ipak, Totenhem ga je zadržao, platio lečenje i prosledio u Lester, kojem je pomogao da izbori plasman u Premijer ligu.

Kejn je od 2010, kada je imao 17 godina, prošao sve selekcije engleske reprezentacije i za svaku od njih je postigao bar jedan gol, a za U21 reprezentaciju je postigao sjajnih 8 golova u samo 10 mečeva.

Kejnov stil igre jako podseća na fudbalera koji je takođe nosio dres Totenhema u svojoj bogatoj karijeri - Tedija Šeringema.

Kao i Šeringem, Kejn nije ni najbrži, ni najjači, niti tehnički najbolji napadač, ima od svega pomalo, ali sve to bi mu u normalnim okolnostima možda bilo dovoljno da dominira u Čempionšipu, a teško da bi ikad napravio svoje ime i u Premijer ligi.

Ipak, protiv Čelsija je Kejn pokazao nešto što ga izdiže sa tog nivoa, i upravo zbog toga je paralela sa Šeringemom prava - Kejn izuzetno brzo razmišlja, vidi stvari koje će se desiti pre ostalih, što mu je i omogućilo da iskoristi male pukotine u odbrani Čelsija, koja je sigurno u ovom trenutku jedna od najboljih na svetu, i potpuno je razbije!

Kejna je jako teško čuvati jer se neverovatno puno kreće. Iako nije prebrz, uvek će "vući" odbrambene fudbalere tamo gde se oni ne osećaju najbolje, remetiti odbrambenu formaciju, ulaziti do iznemoglosti između linija veznog reda i odbrane, dok se konačno ne desi jedna od preko stotinu situacija za vreme trajanja fudbalske utakmice kada će imati prolaz, ući u šansu i postići gol.

Totenhem bi morao da ovog mladića promoviše u prvog napadača, a i engleska reprezentacija bi već sada mogla da ima koristi od ovog igrača. Kako stvari stoje, debi u A reprezentaciji je samo pitanje trenutka, a sve je delovalo drugačije te 2012. godine...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke