Kažem Liga Evrope, mislim Liga šampiona! (20.45)

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 27.05.2015.
12:07
Izvor: Sportske.net

"Nacionalni stadion" u Varšavi u sredu će biti poprište finalnog meča drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja. Za razliku od prethodnih sezona, večerašnje finale nosi mnogo više od finansijske zarade i parčeta metala u vidu trofeja jer će osvaja

Beta/AP Photo/Michael Sohn
Beta/AP Photo/Michael Sohn

Povezane vesti

Prvi put u istoriji Lige Evrope i takmičenja koja su joj prethodila ulog u finalnoj utakmici podignut je na najviši mogući nivo. Decenijama unazad finalisti Kupa Kupova, UEFA Kupa, Lige UEFA i Lige Evrope borili su se za trofej i finansijsku zaradu koji su išli u ruke osvajača, ali od ove godine stvari postaju značajno ozbiljnije.

U okviru 44. finala Lige Evrope Dnjepar i Sevilja večeras će se u Varšavi boriti za mesto koje vodi u grupnu fazu Lige šampiona što je sa racionalne tačke gledišta mnogo značajnija nagrada od trofeja koji odlazi u ruke osvajača drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja.

Branilac titule dolazi u prestonicu Poljske sa ciljem da četvrti put u poslednjih deset godina osvoji trofej u Ligi Evrope, dok će Dnjepar igrati za prvi evropski trofej u istoriji kluba.

Za one koji su već zaboravili Dnjepar je do finala stigao kroz takmičenje u grupi "F" sa Interom, Karabagom i Sent Etjenom, dok je u eliminacionoj fazi bivao bolji od Bešiktaša, Ajaksa, Briža i Napolija.

Španski predstavnik igrao je u grupi "G" sa Fejnordom, Rijekom i Standardom iz Liježa, a na putu ka finalu rušio je još Borusiju iz Menhengladbaha, Viljareal, Zenit i Fiorentinu.

Ukoliko se večerašnje finale okonča pobedom Sevilje, Španija bi u narednoj sezoni Lige šampiona mogla da ima rekordan broj od pet učesnika u grupnoj fazi elitnog takmičenja. Sa druge strane, Dnjepar bi pobedom zacementirao mesto u grupnoj fazi Lige šampiona pa bi naredni vikend u ukrajinskoj Premijer ligi mogao da dočeka bez zebnje za ishod meča sa Hoverlom.

Na ovaj način UEFA je želela da poradi na popularnosti Lige Evrope i nema sumnje da će u sezonama koje slede u tome uspeti.

Večerašnje finale u Varšavi proteći će bez srpskih sudija ili fudbalera pošto u redovima Sevilje i Dnjepra ne nastupa nijedan srpski internacionalac.

Finale Lige Evrope igra se od 20 časova i 45 minuta na "Nacionalnom Stadionu" u Varšavi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pedjaa11
Wednesday, 27.05.2015
16:21

Vamos Sevilja !!

avatar
Mitrogol
Wednesday, 27.05.2015
14:24

Podrška za Dnjepar!!!

avatar
likurge
Wednesday, 27.05.2015
13:53

Šteta što nije bila Sevila vs Napoli al sta da se radi. Ovako Sevila 99% osvaja Ligu Evrope.

avatar
bard fudbala
Wednesday, 27.05.2015
13:38

Sevilja do trofeja

avatar
Dusan Petrovic
Wednesday, 27.05.2015
13:34

''Parceta metala''- strasno grubo I ruzno napisano.Pa to je nesto sto ostaje nakon svih I za buduce generacije,to je nesto gde su upisana imena,gde je ''upisana'' cast I pozrtvovanje pojedinca,tima,kluba ili reprezentacije,to nesto je istorija!!!Cini mi se da vi ne znate da se fudbal igra I zbog navijaca,cisto da vas podsetim,a cini mi se da su za vas I legende kluba poput Dzerarda,Totija,Del Piera,Lamparda,Cavija itd. samo ''parce mesa''???!!!???