Kako je Brendan "probudio" Liverpul

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 08.03.2015.
11:01
Izvor: Sportske.net

Ne, nije Isus koji se pojavio na tribinama stadiona "Enfild" glavni krivac što ova ekipa igra fantastično u ovoj godini. Neko drugi je u pitanju.

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Liverpul se nalazi u neverovatnoj seriji, nakon strašno lošeg starta ekipa koju i ove sezone predvodi Brendan Rodžers ušla je u borbu za top 4 ekipe, pozicije koje vode plasman u Ligu šampiona.

Bilo je čak i šala navijača ostalih ekipa na račun Brendana Rodžersa, najčešće je citirana njegova izjava da ekipa koja potroši 100 miliona funti na pojačanja mora da se bori za titulu.

Sada je sve to zaboravljeno, ekipa je u neverovatnoj seriji u 2015. godini, već je 8. mart, a Liverpul nema niti jedan poraz u prvenstvu i sasvim zasluženo je ušao u borbu za Ligu šampiona sa Mančester Junajtedom, Arsenalom i Totenhemom. Teško da će posrnuli Sautempton izdržati u ovoj borbi, ali ne treba ih otpisivati.

Početak sezone je bio mizeran, odsustvo Staridža je bilo nenadoknadivo, formacija koju je forsirao Rodžers nije dala rezultate, novajlije se nisu snašle u njoj, posebno napadači koji su dovedeni kao zamena za Luisa Suareza.

Šta je to promenilo Liverpul?

Nije u pitanju Isus koji se pojavio na tribinama "Enfilda" 21. decembra kada je krenula serija nepobedivosti utakmicom protiv Arsenala.

isus liverpul

Bio je 14. decembar, utakmica u Mančesteru između dva ljuta rivala. Prvi put je Rodžers eksperimentisao sa 3-4-3 (do tada je igrao uglavnom 4-2-3-1), doživeo je poraz od 3:0. Ipak, video je ono što je hteo da vidi, rezultat možda to ne pokazuje, ali je ekipa pokazala da ova taktika može da "prođe", Liverpul je bio čak i bolji rival u tom susretu. Mata je bio u ofsajdu kod drugog gola koji je odlučio pobednika, individualna greška Dejana Lovrena je uslovila treći.

Liverpul je tada promašio veliki broj prilika, nedostajala je samo bolja realizacija.

Nastavio je Brendan sa taktikom 3-4-3 nakon tog meča, Arsenal je bio sledeći. Opet, Liverpul dosta bolji od konkurenta za 4. mesto, ali "samo" 2:2 golom Škrtela u poslednjim trenucima meča. Arsenal je tada iz dve ozbiljnije akcije postigao dva gola.

Britain Soccer Premier League
foto: Beta

Nakon toga, više od 80% pobeda.

Jedan od ključnih poteza jeste prebacivanje Emrea Čana u zadnju liniju u ovoj formaciji, Nemac turskog porekla je igrao fantastično od tad, stekao neophodno samopouzdanje i bez problema sada obavlja i funkcije u veznom redu.

Džo Alen i Džordan Henderson obavljaju lavovski deo posla na sredini terena, a konačno je proradio i Filipe Kutinjo koji, čini nam se, u ovom trenutku igra u životnoj formi.

Britain Soccer Premier League
foto: Beta

Zanimljiv je posed lopte u utakmicama Liverpula. Dosta ekipa je imala veći (Sautempton 60%, Svonsi, Siti, Totenhem preko 50%), ali su sve nabrojane ekipe izgubile od ekipe Brendana Rodžersa.

Interesantna je situacija sa Simonom Minjoleom.

"Ohlađen" je protiv Mančester Junajteda 14. decembra zbog loših partija, ali se nakon toga "povampirio", brani neverovatno dobro, Liverpul teško prima golove.

Ako gledamo tabelu od njihovog tzv. "Boksing deja" Liverpul je primio najmanje golova u ligi (prošle godine je ovo bio najveći problem), samo 6 na 11 utakmica. Ubedljivo bi bili prvi na tabeli kada bi se gledala ta tabela ispred Arsenala, a na trećoj poziciji bi bio, verovali ili ne, Stouk.

Britain Soccer Premier League
foto: Beta

Od nove godine Liverpul osvaja 2,56 bodova prosečno, drugi je u najjačim evropskim ligama nakon sjajnog Volfsburga. Krivac za ovo je svakako Brendan Rodžers i njegova promena taktike.

Liverpul očekuje težak raspored u nastavku šampionata
, igraće protiv Junajteda i Arsenala u naredna tri kola od deset koliko je ostalo do kraja.

Može li Liverpul do Lige šampiona?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Sunday, 08.03.2015
12:12

Nije za to Rodzers zasluzan nego americki novac.

avatar
Skrtelinho
Sunday, 08.03.2015
14:47

Definitivno si u pravu.Liverpool je institucija i ima vlasnike koji daju velike pare.Da nije vlasnika sad bi Liverpool bio na 10. poziciji kao neki tamo Milan sto se bori za opstanak u Seriji A.

avatar
the NormalOne
Sunday, 08.03.2015
15:04

Sad nije bacen novac???