Kakav bi svet bio bez "El Klasika"?

Autor: Boris Jovanović
utorak 07.10.2014.
19:53
Izvor: Sportske.net

Ako Katalonija proglasi nezavisnost, Barsa planira da nastavi da igra u španskoj ligi. Ali, od toga nema ništa. Da li je ovo sredstvo pritiska?

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Barselona kao važan atribut katalonske državnosti predstavlja simbol ovog dela Španije i praktično totem oko koga se okupljala pokrajina. Pre par godina su iz kluba izjavljivali da će, i ako Katalonija bude nezavisna, nastaviti da igraju u Primeri.

Ali, to nije moguće.

"Barselona neće igrati špansku ligu, ako Katalonija izglasa nezavisnost", kaže Havijer Tebas, predsednik saveza.

"Propisi su jasni, samo jedna država može da igra u Španiji, odnosno u našim takmičenjima, a to je Andora"
, dodao je prvi čovek španskog fudbala.

Jedino parlament odnosno zakonodavac bi to mogao da promeni, a u tom slučaju bi se gotovo sigurno sudarila povređena osećanja Španaca i sportski interes.

Ako bi Barselona igrala van Primere, na gubitku bi bili svi, Katalonci ne bi imali sa kim osim sa Espanjolom i klubovima u pokrajini da prave ligu, to takmičenje bi bilo slabo.

Sa druge strane španska liga bi se pretvorila u bitku Reala protiv ostalih koji mu nisu dorasli i izgubila bi praktično na prestižu. Kakve bi to posledice imalo na prihode od TV prava, ali i na posetu, nije teško zamisliti.

Katalonija bi trebalo da održi referendum o nezavisnosti za par meseci, videćemo ishod, ali je ovo problem koji nadilazi sport. Jer, Barselona, čijih par igrača poput Pikea i Ćavija žestoko lobiraju za nezavisnost bi mogla da se suoči sa igranjem jedino u Ligi šampiona što bi takođe uticalo na sposobnosto kluba da privuče i zadrži najbolje igrače, pošto je to malo mečeva.

Neko rešenje polovično bi moglo da bude nađeno, ali zamislite "Kamp Nou" kada Đirona ili slični klubovi budu gostovali u eventualnom ligaškom meču.

Dakle, ovo je situacija u kojoj nema pobednika, no, svakako da bi nekom akcijom stvari mogle da ostanu iste, čak i ako Katalonija postane nezavisna.

Reprezentacija nove države će morati da čeka prijem u FIFA, ali bi eventualno igrala već kvalifikacije za Mondijal 2018. I odmah neizbežno pitanje, za koga bi recimo igrao Inijesta, koji je Španac po rođenju, oženjen Katalonkom i praktično simbol Barselone?

No, da sačekamo, tek svet bi bez "El Klasika" bio neuporedivo siromašniji...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke