I šta kažete, Murinjo je defanzivan?

Autor: Boris Jovanović
utorak 16.09.2014.
09:51
Izvor: Sportske.net

"Murinjovština" se često koristi kao primer za loš i neefikasan fudbal. Tačno je da u velikim mečevim timovi koje vodi Portugalac umeju da budu takvi, ali pročitajte Čelsijeve brojke sa početka sezone.

Beta/AP Photo/Tim Ireland
Beta/AP Photo/Tim Ireland

Povezane vesti

Od "Ponija" kako je Murinjo prošle sezone u izgubljenoj šampionskoj trci sa Liverpulom i Sitijem nazvao svoj tim, Čelsi se pretvorio u pravi vihor. Izleteli su sa starta i ostavili u prašini rivale, mnogi veruju da "Plavci" neće imati pravog konkurenta u borbi za krunu.

Ipak, rano je izvlačiti takve zaključke, hajde da pričamo o stilu igre. Čelsi nije odustao od formacije 4-2-3-1, ali u ekipi ima više talentovanih i tehnički nadarenih igrača od većine drugih timova koje je Murinjo trenirao, osim eventualno Reala.

I tu je kvaka, sadašnji Čelsi je efikasniji od "Blankosa" iz Murinjove druge sezone koji su oteli titulu Barseloni i postavili rekord u broju golova, tada su 121 put zatresli protivničku mrežu.

Ukupno je te sezone Real postigao 3.2 gola po meču, sadašnji Čelsi na startu sezone 15, blizu 4 po utakmici. Uz to, treba reći da su u PL protivnici jači i to će se videti tokom sezone, niko ne može da dobija sve mečeve ubedljivo u najjačoj ligi sveta.

Ali, može nešto drugo, da igra lep fudbal. Ono što je Čelsi pokazao po poluvreme u dva meča kod kuće, pa u onih strašnih pola sata u Barnliju i raspodija protiv Evertona nas navodi na pomisao da je ovo najbolji tim koji je Murinjo trenirao.

Ključ su svakako Fabregas i Matić na sredini terena, Dijego Košta je nemilosrdni egzekutor, ali kičma tima je vezni red, Srbin i Španac koji su idealan tandem.

"Teško nas je zaustaviti", rekao je Murinjo posle pobede protiv nimalo naivnog Svonsija, jedinog tima koji je nakon tri kola imao maksimalan učinak, uz naravno Čelsi.

Ostaje pitanje, hoće li Čelsi nastaviti da igra lepo, ili se vraćamo "murinjovštini". Na sreću, odgovor nećemo čekati dugo, već sledećeg vikenda je na programu veliki derbi sa Sitijem na "Etihadu".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke