I Srbi među osvajačima Bufonovog kraljevstva!

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 22.07.2015.
09:22
Izvor: Sportske.net

Od zemlje koja je ljubomorno čuvala golmansko kraljevstvo, Italija se pretvorila u Meku za strane čuvare mreže. "Supermen" Bufon nema kome od zemljaka da ostavi "ključeve"...

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Od povratka stranaca u Seriju 1980. godine, kada je zabrana pala, punu dekadu niko od klubova Serije A se nije usuđivao da angažuje stranog čuvara mreže.

A i zašto bi? Italijani su uvek važili za najbolje golmane na svetu, zaključno sa Bufonom koga mnogi posmatraju kao najboljeg svih vremena.

"Supermen" i zvanično jeste najbolji golman u poslednjih četvrt veka, tačno od onog trenutka kada je Brazilac Tafarel 1990. posle Mondijala u Italiji stigao u Seriju A.

Ali, Bufon koji je i dalje svetski standard nema naslednika, čak ni u Juventusu. Posle odlaska veterana Storarija zamene su dva Brazilca, Neto koji je stigao iz Fiorentine i Rubinjo koji već nekoliko sezona sedi na klupi kao treći golman i naosvajao se trofeja bez šanse da brani.

U trenutku dok ovo čitate, Vojčeh Šćešni bi mogao da postane novi golman Rome, zameni De Sanktisa čime će još jedan Italijan biti marginalizovan.

U velikim klubovima odavno su mesta prvog čuvara mreže rezervisana za strance.

U Interu je to Slovenac Handanović, i rezerva Karizo nije Italijan, u Milanu Dijego Lopez počinje svoju drugu sezonu na golu, smenio je veterana Abijatija.

U Laciju je Marketi branio čast Apenina, ali ga je prošle godine u jednom delu sezone smenio Etrit Beriša, Albanac iz Prištine. Njegov zemljak Samir Ujkani, iz Vučitrna će biti golman Đenove od ovog leta.

U Napoliju imaju četvoricu stranih golmana, povratnik Pepe Rejna bi trebalo da bude prvi čuvar mreže.

Zanimljivo da se naši golmani najbolje kotiraju, uz Južnoamerikance od kojih mnogi na osnovu italijanskih korena dobijaju pasoš.

To je svojevrsni podvig, svaki menadžer će vam reći da je najteže prodati golmana bez EU pasoša u Seriju A, ali i ostale jače lige.

Doskorašnji golman Rada, Boris Radunović je stigao u Atalantu, ako ode Sportijelo mogao bi da postane prvi golman.

Prvi golman će biti Željko Brkić u debitantu u Seriji A ekipi Karpija. Uz to, Austrijanac Dejan Stojanović će braniti za povratnika Bolonju.

Primetno je da čuvaro mreže sa Istoka stižu u rojevima u Seriju A, tu su Rumuni Tararastanu i Lobont, Poljak Skorupski, u Udinezeu brani Grk Karnezis koji je istisnuo ne samo Brkića već i Skufeta koga je prošle sezone želeo madridski Atletiko.

Dakle, italijanski golmani su u defanzivi. Kada se povuče veliki Bufon, kraljevstvo nema kome da ostavi.

Kao naslednici su pominjani Perin iz Đenove, Bardi, Leali, ali iskreno, u njihovim godinama, Bufon je već postajao neprikosnoven u tada ubedljivo najjačoj ligi na svetu.

A opet, samo jedan je Supermen.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

29 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Diego Forlán Corazzo
Wednesday, 22.07.2015
18:40

Dobar tekst u moru istih koje svaki dan postavljate, a ciji su ciljevi prepucavanja koja ne vode nicemu. I meni je postalo cudno to sto italijanski klubovi imaju sve manje italijanskih golmana, ali mislim da imaju mlade golmane koji sigurno mogu da naprave karijeru. Tu je Perin (prica se da ce u Milan vec par godina), Leali (cini mi se da je jos Juventusov igrac, valjda je u Cezeni), Bardi (Interov igrac, porede ga neki sa Toldom) i Skufe iz Udinezea koji je sjajan, a tu su i iskusniji Marketi i Sirigu. Dakle golmana ima, ali im se slabo daje sansa.

avatar
Juventino SS
Wednesday, 22.07.2015
16:01
avatar
Liquid Swords
Wednesday, 22.07.2015
15:07

Djidji je legenda !

avatar
Wednesday, 22.07.2015
14:44

po meni to je zbog toga što nema nekog ograničenja za broj stranaca.Kad bi stavili neko pravilo da svaki tim može da ima samo 3 stranca bilo bi to drugačije i onda ne bi davali po 50 mil za jednog igrača i to posle jedne sezone...

avatar
Uncounquered
Wednesday, 22.07.2015
16:47

Zamisli to pravilo kod Engleza....pa spali bi na nivo JSL.

avatar
Thursday, 23.07.2015
17:49

hahahahahahahaha daaa!! :D

avatar
Diego Forlán Corazzo
Wednesday, 22.07.2015
18:28

To bi bilo odlicno, fudbal je dok je to vazilo bio mnogo lepsi i ujednaceniji, ali zahvaljujuci Bosmanu je to sada nemoguce jer se po tzv. Bosmanovom pravilu igraci iz EU ne mogu smatrati strancima u EU, a i igraci lako dobijaju drzavljanstvo tako da svako moze da radi sta hoce i to naravno ni na sta ne lici.

avatar
Wednesday, 22.07.2015
14:41

Perin,Leali i Skufet bi mogli da naprave lepe karijere samo kad bi dobili šansu da se dokažu,a Juventus bi kao zamenu možda mogao da dovede Sirigua iz PSGa kad se Điđi povuče...

avatar
PintoDaCosta
Wednesday, 22.07.2015
14:32

Perin je jedini od ovih mladjih koji je nesto napravio.. Za Skufeta su svi rekli da je novi Bufon ali decko ocigledno nema glavu vec samo talenat...

avatar
Diego Forlán Corazzo
Wednesday, 22.07.2015
18:55

Ih pa da je normalan ne bi bio golman. Svi su oni pomalo ludi, da su normalni ne bi pustili da ih neko gadja loptom umesto da oni nekog gadjaju.

avatar
Diego Forlán Corazzo
Friday, 24.07.2015
12:35

Ma dobro, ja se salim :D

avatar
PintoDaCosta
Friday, 24.07.2015
12:12

Nisam rekao da nije normalan...vec da nema glavu :) Da ne kazem kontinuitet ili nesto drugo :D

avatar
Don Silvio
Wednesday, 22.07.2015
13:50

e kad se setim nekad vremena Toldo, Bufon, Peruci, Paljuka...

avatar
mak_juventino
Wednesday, 22.07.2015
12:36

Tako je , jedan je Superman ! Procice dosta vreme pre no sto Juve i Italija dobiju golman svetske klase , neko ko moze da bude dobar , odlican , svetksa klasa , ali tesko i na nivou Gigia !!! Jedan je Superman !!! FORZA JUVENTUS

avatar
finoallafine
Wednesday, 22.07.2015
12:01

konacno neki dobar text da se procita na sportske.net u moru transfer spekulacija, pohvale za autora na odabiru teme...ovo je dobar prikaz, da kazem, 'tranzicione' situacije sa golmanima u Italiji, zemlji koja je uvek bila broj 1 kad su igraci sa brojem 1 u pitanju :) jasno, Bufona niko nece moci zameniti, on je nesto kao Federer, klasa u svom 'zanatu'...svi mi fanovi italijanskog fudbala se nadamo da ce se uskoto pojaviti nova 'garnitura' talentovanih golmana...do tad uzivajmo u mocima mocnog Supermena :)

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Wednesday, 22.07.2015
11:59

Ziva istina, ne forsiraju se vise domaci jer mozes da dovedes koga god zelis odakle god hoces, pa samim tim ne prepoznajes potencijale i gubis naslednike. Tako je u svim ligama, pogotovo u PL.

avatar
rasko
Wednesday, 22.07.2015
11:44

Matija Perin je legitimni Bufonov nasledni, nikada neće biti kao Bufon,ali realno niko neće, a Perin ima kvalitet da bude reprezentativni golman i sigurno će braniti u Đenovi pre nekog Ujkanija

avatar
Brat Konte
Wednesday, 22.07.2015
11:23

Bufon je zaista teško dostižan, ali verujem da bi Perin mogao biti sledeći veliki kec Italije. Mada, imaju i Sirigua koji brani u Parizu i odličan je golman, ali nije to to. Tu je i Marketi koji je malo pao, kao i Sorentino, Sportjelo i par obećavajućih podmladaka poput Lealija i Skufeta. U Italiji, genijalni golmani znaju u sezoni da narastu iz najtrnovitije zemlje. Biće njih još!

avatar
Jonas Gutierrez
Wednesday, 22.07.2015
11:05

Jedan je Bufon, to stoji, ali i Perin je standardan u Djenovi, Ujkani je doveden da bude rezerva, nece ga sigurno istisnuti iz startne!

avatar
Amar Zo
Wednesday, 22.07.2015
10:54

Bufon sto se tice Italije nema zamenu

avatar
Mihailo Avramovic
Wednesday, 22.07.2015
10:33

jedino sirigu iz PSZa da dodje u italiju

avatar
Wednesday, 22.07.2015
10:21

Poslije Bufona, vjerovatno dolazi Perin. Skufet i Leali nisu se baš iskazali. Ko zna možda i napreduju u naredne 2-3 godine, koliko će još Bufon braniti.

avatar
bard fudbala
Wednesday, 22.07.2015
09:53

Haj Dzigi haj Dzigi