Hoće li Modrićev povratak ponovo pokrenuti Real?

Autor: Janko Glavonjić
četvrtak 12.02.2015.
17:34
Izvor: Sportske.net

Real prolazi kroz krizu rezultata i igre u poslednjih par utakmica, ali raduje ih činjenica da se Luka Modrić uskoro vraća. Da li će hrvatski reprezentativac ponovo pokrenuti Realovu mašineriju?

Beta/AP Photo/Alberto Saiz
Beta/AP Photo/Alberto Saiz

Povezane vesti

Luka Modrić se povredio sredinom novembra i uskoro se očekuje njegov povratak. Real u poslednjih nekoliko utakmica ne uspeva da razvije svoju karakterističnu igru sa početka sezone, da li je za to kriva povreda Hrvata?

Real je već odigrao 18 mečeva bez Modrića, i statistički gledano, nešto su bolji nego u prvom delu sezone kada je i on igrao. Zabeležili su 14 pobeda, uz jednu nerešenu utakmicu i tri poraza, dok su u 17 mečeva sa njim zabeležili pobedu manje, uz isti broj remija i poraza.

Ipak, u poslednjih mesec dana, Real na terenu 'štuca', što je kulminiralo blamažom u gradskom derbiju i potpunim razbijanjem od strane Atletika.

Odsustvo Modrića se oseća u igri Reala, naročito prilikom građenja akcija. Modrić i Kros su zajedno bili zaduženi za građenje igre od početka sezone, a sada je taj teret gotovo potpuno pao na pleća mladog Nemca.

Treba reći da je Isko sjajno doprineo u nekim mečevima, i inače Španac igra u jako dobroj formi, ali protiv jakih timova, koji su sposobni da izvrše presing na vezni red Reala, kao što su Valensija i Atletiko, koji su uostalom i porazili Madriđane, videlo se koliko Modrić nedostaje.

Luka Modrić je specifičan igrač, možda ne toliko dominantan ili atraktivan, ali jako, jako važan za stabilnost Reala, i održavanje dominacije na terenu.

Modrić u Realu ima najširi radijus kretanja, Hrvat prosto radi sve, od smetanja protivniku da razvije tečan napad na sredini terena, preko vraćanja do samog šesnaesterca, oduzimanja poseda protivniku i započinjanja akcije svog tima, do aktivnog učestvovanja u završnici napada Reala, neretko kao asistent, ili bar igrač koji učestvuje u začetku akcija iz kojih se postižu golovi.

Ono gde je Modrić jedistven i neprocenjiv za Real je njegov pregled igre i mogućnost da jako lako menja stranu i šalje hirurški precizne duge lopte koje ni malo ne utiču na brzinu napada, koju njegovi saigrači najčešće mogu da lako primire i odmah nastave akciju.

Njegovo prisustvo na terenu automatski širi formaciju Reala, napadački orjentisani igrači se mogu odmah primaći bliže protivničkom golu i tako vršiti pritisak, zato što je Modrić tako siguran sa loptom i tako precizne lopte šalje da prosto nema potrebe da mu saigrači stoje bliže u najvećem broju slučajeva.

Pod uslovom da Modrić može odmah da igra na najvišem mogućem nivou posle povrede, bez ikakve sumnje Real će ostati glavni kandidat za titulu u Španiji. Ipak, kao što vidimo u poslednjih mesec dana, Barsa i Atletiko imaju još mnogo da kažu na tu temu, pa je moguće da ćemo gledati uzbudljivu trku u troje da samog kraja, kao i prošle sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke