Hoće li Anćelotijev Real nadmašiti Pepovu Barselonu?

Autor: Boris Jovanović
nedelja 02.11.2014.
11:44
Izvor: Sportske.net

Da li je Real na putu da postane nedodirljiv i pomuti slavu Barse sa kraja prošle decenije. Ne vole da se upoređuju, ali neke stvari neodoljivo podsećaju na to vreme.

Beta/AP Photo/Daniel Tejedor
Beta/AP Photo/Daniel Tejedor

Povezane vesti

Real je preuzeo čelnu poziciju, doduše Sevilja bi danas mogla da ih pretekne, ali čini se da će se Andalužani teško boriti za titulu. Način na koji Merengesi pobeđuju je impresivan, tim je raspucan, u strašnoj su seriji, niko se nije izvukao sa manje od tri gola u poslednjih par meseci, tačnije od onog poraza u San Sebastijanu.

"Imamo šansu da uđemo u istoriju, to svakako.  Možemo da obeležimo jednu epohu u svetskom fudbalu", tvrdi kapiten Kasiljas koji je bio član i prvih "Galaktikosa" koji su obećavali mnogo više od ostvarenog u prvom mandatu Florentina Pereza.

"Nemojte nas porediti sa Gvardiolinim timom, mi smo Real, imamo naš stil i filozofiju, i ako ima nekih sličnosti, ta poređenja nisu potrebna", rekao je nakon "pokera" u Granadi Luka Modrić.

Mi ga nećemo poslušati, šta je slično?

Tim nije samo Kristijano Ronaldo, kao što ni u Pepovo vreme nije bio samo Leo Mesi. Ostali igrači ne dobijaju možda medijski prostor kakav zaslužuju,  ali pojedinac ne može sam. Svi veliki timovi našeg doba možda jesu bili okupljeni oko jednog igrača, ali radilo se o vrhunskim izvođačima za koje bi uvreda bila da kažemo da imaju "epizodne" uloge.

Stil je sličan, Real se ne zaustavlja kada povede, rade naporno na terenu i traže da daju gol više. Broj postignutih pogodaka ukazuje da bi lako mogli da nadmaše sve dosadašnje rekorde, uključujući i onu Murinjovu sezonu kada su postigli 121 gol.

Pas igra je impresivna, to nije "tiki-taka", ali brojke govore da može da se povuče paralela. Real dominira posedom, juče su na stadion "Nuevo Les Carmenes" odigrali 622 pasa, od toga je pogrešna bila tek desetina, znači oko 90% preciznosti, Granada je uglavnom trčala bez lopte, nemoćna da spreči takvu dominaciju, iako je gubila već od 2. minuta.

Uz to, Anćeloti je doneo agresivnost, tim napada loptu veoma sinhronizovano, videlo se to i juče, iako nema klasičnog defanzivnog veznog, kao Barsa recimo Busketsa ili Maskerana. I Kros i Modrić su igrači koji su bolji u kreaciji, ali im je Italijan brzo usadio igru u oba pravca, pa to zaista deluje impresivno.

Ok, reći ćete da Granada nije merilo, ali u dosta utakmica ove sezone Real je to demontrirao, recimo kada je gubio sa 1:0 u "El Klasiku" i kada je pojeo prosto Barsin vezni red.

Naravno, samo vreme može da kaže hoće li dostiću Gvardiolinu Barsu koja je osvojila dve evropske titule i tri španska šampionata, ali ovakav Real ima potencijal za najveće stvari, videćemo hoće li biti ekipa koja dominira u evropskom i španskom fudbalu kako je to činila Barsa.

Da čujemo vas?


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke