Glasaj za Totija!

Autor: Boris Jovanović
petak 30.01.2015.
11:35
Izvor: Sportske.net

Kapiten Rome u trci za mesto italijanskog predsednika. No, njegovi glasovi su nevažeći!

Beta/AP Photo/Gregorio Borgia
Beta/AP Photo/Gregorio Borgia

Povezane vesti

Frančesko Toti je dobio pet glasova u trci za predsednika koga biraju Skupština, Senat i regionalni predstavnici.

Italijanska republika je bez prvog čoveka, Đorđo Napolitano je podneo ostavku zbog lošeg zdravlja. Ukupno pravo glasa u pomenutim telima ima preko 1000 izabranih predstavnika.

Njih petorica su glasali za Frančeska Totija, u pitanju su naravno navijači Rome, glasanje je tajno, ali i da je imao veću podršku kapiten "Vučice" ne bi mogao da bude izabran.

Naime, Toti nema dovoljno godina, italijanski zakon predviđa da predsednik ima najmanje 50 leta.

"Ne ispunjava uslove", kratko je rekla predsednica Laura Boldrini, ali nije izgovorila ime Frančeska Totija. Ipak, mediji su došli do saznanja da je kapiten Rome dobio glasove, doduše nevažeće.

Neki drugi put Frančesko, inače nije čudno da se fudbal i politika mešaju, ne samo zbog Berluskonija, već i nekadašnjih igrača koji su bili članovi parlementa. Najpoznatiji je svakako Đani Rivera, legenda Milana koji je bio i član evropskog parlamenta, ali je još nekoliko, doduše manje poznatih fudbalera iz šezdesetih i sedamdesetih bilo na visokim pozicijama u italijanskoj politici.

Ima li Toti političke ambicije?

Ipak ne, iako je svojevremeno učestvovao u kampanji jednog od kandidata za gradonačelnika Rima, svojevremeno je rekao da nije opredeljen ni levo, ni desno i da sebe vidi u fudbalu,  tačnij u Romi, ali ne na trenerskoj poziciji.

Svejedno, predsednik može da bude, a i najbolje je tako, nestranačka ličnost...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke