Generale Veljko, osvoji i tu Ameriku!

Autor: Milovan Longinov
subota 05.03.2016.
14:48
Izvor: Sportske.net

Svetski prvak u fudbalu. Svetski prvak u fudbalu nakon što je u finalu pobedio veliki Brazil. Svetski, a naš.

chicago-fire.com
chicago-fire.com

Povezane vesti

General Veljko kako smo ga odmila zvali dok je predvodio hrabru četu orlovsku do svetskog trona, u nedelju započinje svoju novu veliku fudbalsku avanturu.

Za početak, nije mogao da izabere težeg ni atraktivnijeg rivala - tek osnovani Njujork siti koji u timu ima ponajveće zvezde u istoriji ove igre - Andreu Pirla, Frenka Lamparda i Davida Vilju, a tu je takođe i legenda Atletik Bilbaoa Andoni Iraola, dok na klupi sedi Patrik Vijera.

Američka, MLS liga nije mnogo poznata u našoj zemlji i verovatno bi tako ostalo još dugo da najpre nisu preko bare otišle brojne zvezde poslednjih nekoliko godina. Bekam, Ljunberg, Anri, Rafa Markez, Obafemi Martins, Stiven Džerard, Kaka samo su neki od igrača koji su popularizovali ovu igru na američkom kontinentu.

Sada je deo te pozornice i naš Veljko Paunović, selektor svetskih prvaka, novozelandskih kondora, a pred njim nije nimalo lak zadatak.

Naime, njegov Čikago fajr je prošlu sezonu završio kao poslednjeplasirani tim na tabeli MLS lige sa samo osam pobeda i čak 20 poraza na 34 meča.

Paunovic

Paunović je napravio rez, imao je težak zadatak da pojača i napravi pravu takmičarsku ekipu spremnu za veće domete.

Čikago fajr ne krije oduševljenje radom našeg Veljka, na sajtu kluba u jednom tekstu se opisuje njegov učinak tokom priprema za novu sezonu uz napomenu da je Paunović podigao ekipu na tehničkom i taktičkom nivou.

U ekipu su ove zime stigli iskusni fudbaleri iz MLS lige - Nik Labroka, Aleks Morel, Alvaro Alvarez, golman Met Lampson, kao i defanzivac Groningena Johan Kapelhof koji je prošao čuvenu Ajaksovu školu. Iz Holandije je stigao je sjajni Džon Gusens, nekadašnji fudbaler Fejnorda, koji je čitavu deceniju proveo takođe u Ajaksovoj školi.

Vratio se rumunski reprezentativac Razvan Kočiš, a stigao je i Portugalac Meira iz Belenesesa.

Iako ovi igrači nisu toliko poznati na našim prostorima, Paunović je imao malo vremena, oko dva meseca da putuje po Americi i traži adekvatna pojačanja i usput uigrava potpuno renovirani tim za novu sezonu.

U njegovom stručnom štabu je i njegov verni Sančo Pansa Marko Mitrović koji mu je bio pouzdana desna ruka tokom čitavog selektorskog mandata sa omladinskom selekcijom Srbije.

Paunovic

Kao što je poznato, prva Paunova stanica neće biti nimalo laka. U nedelju na omaleni ''Tojota park'' u Čikagu, stiže najzvučniji protivnik Njujork siti.

S jedne strane, na klupi će sedeti Patrik Vijera, a na terenu Pirlo, Lampard, David Vilja, Iraola i družina, a na drugoj naš general Veljko Paunović i njegov novoformirani tim.

''Biće ovo odlična utakmica. Sve što smo do sada uradili je zaista obećavajuće i mi ćemo nastaviti da radimo i napredujemo kako bi naši navijači uživali tokom čitave sezone'', rekao je Paunović uoči debija u MLS.

Nismo sigurni da li Ameri veruju da će maleni Čikago fajr, poslednjeplasirani tim iz prošle sezone MLS lige uspeti da se nadigrava sa najatraktivnijem timom u SAD. Ipak, mi imamo razloga da verujemo da će Veljko Paunović nastaviti tamo gde je stao kada je osvojio svet.

Čikago fajr je u nekoliko navrata naširoko pisao o taktičkom umeću srpskog trenera i što je još važnije - atmosferi koju stvara u ekipi, svojim drugačijim pristupom na psihološkom planu. Ekipa je zabeležila pet pobeda u predsezoni, očekivanja su velika, što nije krio ni generalni menadžer ekipe Nelson Rodrigez, naročito nakon pobede nad Portlandom, aktuelnim osvajačem američkog kupa.

Uostalom, svi vrlo dobro znamo da je general Veljko veliki motivator, što je u modernom fudbalu možda i najvažnija stvar kod trenera.

Ameri, spremite se. General Veljko je upalio motore. Pobednički duh preleteo je čitav svet, preko 13.000 kilometara od Novog Zelanda do Čikaga.

Generale, srećno u novoj avanturi. Osvojio si svet, osvojićeš i tu Ameriku.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke