Gde nestade ONAJ Huan Mata?

Autor: Miloš Marković
utorak 24.02.2015.
11:02
Izvor: Sportske.net

Španac ide dobro poznatim putem, utabanom stazom koju je prošao u Čelsiju. U Čemu je problem?

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Sumorne subote, kobnog gostovanja na stadionu Liberti, Huan Mata je u igru ušao na 11 minuta do kraja utakmice koju je njegov tim izgubio.

Ne, nije uveden kao džoker da preokrene stvari, tu je ulogu Van Gal namenio Valensiji i Jangu koje je ubacio ranije, već kao očajnički potez menadžera koji se nadao čudu.

Od fudbalera koji je pre 13 meseci doveden kao zvučno pojačanje, karta za spas Dejvida Mojesa i transfer plaćen 37.1 miliona funti, Španac se pretvorio u donekle zaboravljenog i marginalizovanog asa, baš kao što je bio slučaj dok je bio u Čelsiju. Navijači ga i dalje vole, njegova harizma i profesionalni maniri nikada nisu dovođeni u pitanje, ali omaleni fudbaler nikako da uspe. U čemu je stvar?

Nekako se zaboravlja koliko je u stvari bio dobar u svoje prve dve godine u engleskom fudbalu, kada je u dresu Čelsija odigrao 34, odnosno 35 utakmica po sezoni, postizao 6, to jest 12 golova, beležio 13 i 12 asistencija u Premijer Ligi.

Kao izražena 'desetka', Mata je bio kreativni motor Čelsija kome je doneo titulu u Ligi šampiona, asistiravši za gol u finalu, trofej u FA Kupu započevši šansu kojoj je usledio prvi pogodak, te trofej Liga Evrope 2013. godine kada je iz kornera asistirao za pobednički gol. 20 golova i 35 asistencija u svim takmičenjima u drugoj sezoni u klubu je učinak za ponos.

Treće godine na Bridžu je odigrao svega 13 mečeva, manje od pola, radikalna promena. Niti jedan gol uz samo dve asistencije, mizeran učinak čoveka koji je izgubio poverenje Žoze Murinja, koji nije mario za status ljubimca publike i najboljeg igrača tima u izboru navijača.

Izgledalo je da će čelsijev gubitak biti Junajtedov dobitak, ali utisak je da je Murinjo doneo pravu odluku kada je odlučio da ga proda.

Imao je nesreću Mata da naleti na Murinjovog učitelja, koji ne pada na šarm koji je zavodio Mojesa, Roberta Di Matea, Rafu Beniteza i Viljaša Boaša pre toga, pod kojima je Mata bio standardni član ekipe.

Stvari funkcionišu jednostavno sa Van Galom, tu nema tajni.

„Moramo da popravimo svoju igru, nisam zadovoljan nastupima koje pruža Mata na sredini terena i nešto moram oda menjamo.“,rekao je nedavno, u međuvremenu opet na svoje lično priznanje karte mešao kao nikada do sada.

Limitirani napadački potencijali kreativca Mate nisu po ukusu Van Gala, koji na sredini terena forsira Anhela di Mariju, iako ni sam ne uspeva da opravda cenu od 59.7 miliona funti.

U pomenutih 11 minuta protiv Svonsija, Mata je pokušao da se nametne u svojoj prepoznatljivoj ulozi, kreirao je i jednu šansu, ali nije uspevao da se probije i nametne u poslednjoj trećini terena, gde se očekivalo.

Obrt je moguć.

Problemi sa povredama Robina Van Persija, sada i mladog Vilsona, koji je još jedan fudbaler na spisku povređenih, limitirali su Van Galove opcije za napad, Runi će se vratiti u ofanzivu, tu je još samo Falkao.

Ukoliko pronađe način da kroz sredinu terena upotrebi Matine nedvosmislene i nesumljive talente, Van Gal će na raspolaganju imati igrača koji može da napravi razliku, donese taj preko potrebni balans na sredini terena o kome je Holanđanin govorio u nekoliko navrata poslednjih nedelja.

Sa Ererom i Felainijem, te Blindom kao podrškom, Mata bi konačno mogao da zablista kao desetka, onako kako sigurno ume.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Brat Sergio (La Decima)
Tuesday, 24.02.2015
12:13

Meni Mata nikad i nije bio neki igrac, cak nije trebao da igra ni za repku.

avatar
Далибор воли Бајерн
Tuesday, 24.02.2015
14:30

Bolji je od Ronalda.

avatar
ppera 1
Tuesday, 24.02.2015
18:06

Moram se složiti sa obe konstatacije. Eto, ja sam oduvek znao da je Mata sjajan igrač, samo ga još nikada nisam gledao da je igrao dobro...

avatar
Brat Sergio (La Decima)
Tuesday, 24.02.2015
17:33