Finansijski fer-plej nije fer?

Autor: Miloš Marković
sreda 03.09.2014.
14:05
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Pari Sen Žermena, francuskog giganta koji je direktno pogođen UEFA restrikcijama, msatra da fer-plej nije fer.

Beta/AP Photo/Claude Paris
Beta/AP Photo/Claude Paris

Povezane vesti

Predsednik francuskog šampiona Naser Al Kalifi smatra da UEFA finansijski fer-plej ugrožava napredak fudbalske igre.

„Po meni, FFP nije fer.“

„Na taj način se sprečava dolazak novih investitora u fudbal.“, rekao je Kalifi, koji je i sam u fudbalski svet ušao 2011. godine, kada je njegova investiciona grupa kupila francuskog giganta.

Nakon velikih investicija u tim i dolazaka visokoprofilnih igrača poput Ibrahimovića, Silve, Lavecija, Pastorea...i na kraju Kavanija, UEFA je finansijskim fer-plejom sprečila PSŽ, ali i Mančester Siti, da nastave da troše ogromne sume novca bez prodaje i balansiranje finansija.

Kako bi ispoštovali odredbe, čelnici Pari Sen Žermena su doneli odluku da u naredne dve godine neće biti povećavanja plata, te da će značajno umanjiti i kontrolisati potrošnju kako bi izbalansirali gubitak od 45 miliona evra u poslovanju.

Kompromis je pariski klub stavio u donekle ravniji položaj sa ostalim klubovima Evrope, ali možda i nepravedno vezao ruke Francuzima u trenutku kada su Real Madrid, recimo, te Mančester Junajted ostvarili značajne kupovine.

„Fer-plej štiti velike klubove, dok se stara da mali ostanu mali. Ako sprečite investitore da uđu u fdubal, oni će otići u Formulu 1 ili negde već drugde. To nije dobro za fudbal. Mi smo spremni da razgovaramo o ovim pravilima i nadam se da će UEFa reagovati u nartednom peoriodu i promeniti odredbe jer se mnogo velikih klubova već žalilo.“, rekao je on.

Kakvo je vaše mišljenje o finansijskim restrikcijama u fudbalu?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke