FIFA strepi, al' Blater je bezbedan!

Autor: Miloš Marković
sreda 27.05.2015.
12:30
Izvor: Sportske.net

Hapšenja čelnika svetske fudbalske organizacije potresla su sportsku javnost.

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Najmanje šestorica visokih zvaničnika FIFA su lišena slobode u jutrošnjoj akciji policije pred kongres svetske kuće fudbala u Cirihu, čitali ste to već OVDE.

Među osobama koje su lišene slobode su i bliski saradnici Sepa Blatera!

FIFA je održala konferenciju za medije, Valter De Gregorio, osoba zadužena za odnose sa javnošću u FIFA istakao je decidno da 'generalni sekretar (Žerom Valcke) i predsednik (Sep Blater nisu uključeni u istragu'.

Takođe, De Gregorio ističe da se u ovom trenutku ne može govoriti o imenima osoba koje su uhapšene te da je to 'najviše i najmanje' što će reći na tu temu.

Slikovit je bio i prilikom opisa stanja u kome je Sep Blater, naročito što se skandal odvija samo dva dana pred predsedničke izbore.

"Nije da gospodin Blater baš pleše u svojoj kancelariji, ali je smiren i staložen."
, rekao je De Gregorio.

Švajcarsko savezno tužilaštvo pokrenulo je danas krivični postupak u vezi s dodelom domaćinstava svetskih prvenstava u fudbalu 2018. i 2022. godine Rusiji i Kataru, samo nekoliko sati posle hapšenja nekoliko zvaničnika Svetske fudbalske federacije.

Iz tužilaštva navode da je postupak pokrenut protiv "nepoznatih osoba zbog sumnje na kriminalne radnje i pranje novca" u vezi s glasanjem i dodelom Mundijala Rusiji i Kataru.

Kako se navodi, u sedištu FIFA su zaplenjenji elektronski podaci i dokumenta.

Švajcarska federalna policija je saopštila da će, nakon današnje zaplene podataka, ispitati 10 članova Izvršnog komiteta koji su učestvovali u glasanju u decembru 2010. godine. Oni se ispituju u svojstvu osoba koje mogu da pruže informacije.

U saopštenju se navodi da je kancelarija tužioca prethodno zatražila i sve relevantne bankovne podatke kod više finansijskih institucija u Švajcarskoj. Danas zaplenjeni podaci biće korišćeni u postupcima u Švajcarskoj i inostranstvu. Dodaje se i da postoji sumnja da se pranje novca sprovodilo preko više računa u švajcarskim bankama.

U krivičnom postupku, pokrenutom 10. marta 2015, u sumnju se dovodi tok glasanja za dodeljivanje domaćinstva Rusiji i Kataru.

Portparol FIFA Valter de Gregorio dodao je da će se prvenstva, ipak, održati u Rusiji, odnosno Kataru.

"Promene domaćina ili termina neće i ne može biti", rekao je De Gregorio, koji je takođe potvrdio da će predsednički izbori biti održani po planu, u Cirihu u petak.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ManUtdSrbija
Wednesday, 27.05.2015
14:04

Sad bi bilo dobro da medju uhapsenima postoji ''drukara'' da raskrinka najvecu rak-ranu fudbala, gospodina Blatera.