EURO 2016 - Mogu li Francuzi to trijumfa na startu? (21.00)

Autor: Nikola Miloradović
petak 10.06.2016.
18:26
Izvor: Sportske.net

Još samo par sati je ostalo do početka 15. po redu Evropskog prvenstva u fudbalu, Francuzi će na otvaranju dočekati Rumune.

Beta/AP Photo/Thibault Camus/Sportske.net
Beta/AP Photo/Thibault Camus/Sportske.net

Povezane vesti

Od kako se znaju svi učesnici šampionata Evrope, govori se i favoritima.

Među njima je svakako i selekcija domaćina ovogodišnjeg Eura, a njihova prva prepreka ka eventualnom osvajanju biće Rumunija.

Selektor "Trikolora" Didije Dešan je sastavio spisak od 23 imena, ali još uvek niko sa sigurnošću ne može da garantuje ko će izaći na megdan Rumunima.

Ostali su bez Rafela Varana, koji je povređen, pa je umesto njega uskočio štoper Sevilje Adil Rami, za koga se očekuje da će činiti bedem ispred gola kapitena Uga Ljorisa, sa Loranom Kosielnim.

I defanzivac Barse Žeremi Matje je bio na prvobitnom spisku, ali je i on "otpao" zbog povrede, te je umesto njega u reprezentaciju pozvan štoper Liona Samjuel Umtiti.

Što se tiče povreda sa konačnog spiska, Kiglsi Koman je bio potvrgnut terapiji zbog povređenog lista, ali se očekuje da će biti dovoljno spreman da se nađe na klupi "Galskih petlova" za predstojeći meč.

Što se tiče Rumunije, Vlad Kirikeš je izjavio da je 100 odsto spreman, te ga treba očekivati u startnih 11, a i napadač španske Kordobe Florin Andone se deklarisao kao spremnim za veliko otvaranje, kao i vezista Ovidiu Hoban koji je takođe do skoro bio van stroja.

Što se tiče forme Francuza, oni su postigli tri ili više golova na poslednja četiri prijateljska susreta i drugi put u istorji im se dešava da su u svojih poslednjih 10 mečeva, imali čak devet pobeda.

Rumuni će se uzdati u "granitnu" odbranu, kako su tokom kvalifikacija ostali neporaženi, sa samo DVA primljena gola!

U međusobnim susretima ove dve nacije, u poslednjih deset duela Francuzi su ostali neporaženi (5 pobeda, 5 remija), ali su četiri od poslednjih pet duela ove dve selekcije zavšeni bez pobednika.

Poslednju pobedu protiv ovogodišnjeg organizatora Evropskog prvenstva, Rumuni su ostvarili davne 1972, kada su u Bukureštu trijumfovali sa 2:0.

Prvi susret ovih reprezentacija na tlu Francuske, bio je odigran marta 1967. godine, na "Parku prinčeva", a interesantno je da je Rumunija bila bolja.

Ovo će biti njihov treći "sudar" na Evropskim prvenstvima, a sve dosadašnje utakmice su takođe igrali u grupnoj fazi takmičenja. U prethodna dva duela postignut je samo jedan pogodak, 1996. je trijumfovala Francuska sa 1:0, a 2008. godine su odigrali bez golova.

Zapanjujuć podatak je da je Francuska, na svojih osam prethondih mečeva na prvenstvima Evrope, trijumfovala samo jednom (protiv Ukrajine, 15. juna 2012. godine), a pored tog usamljenog trijumfa, "Galski petlovi" su zabeležili dva remija i čak pet poraza. Na pet od gore-pomenutih osam susreta, Francuzi nisu uspeli da zatresu mrežu rivala.

Didije Dešan će po drugi put voditi Francusku na jednom velikom takmičenju, kako je na klupi "Galskih petlova" sedeo i tokom Svetskog prvenstva u Brazilu, gde je Francuska završila takmičenje u četvrtfinalu. Dešan je svojevremeno bio i kapiten Francuske, kada su poslednji put osvojili Evropsko prvenstvo 2000. godine.

Što se tiče Rumunije, oni su ispali iz grupne faze takmičenja poslednji puta kada je Fracuska bila domaćin.

Jedina njihova pobeda na šampionatima Evrope, dogodila se juna 2000. godine, protiv Engleza, kada su slavili sa 3:2. Samo jednom su Rumuni ostali bez primljenog gola na prethodnih 13 mečeva na Evropskim prvenstivma, i to upravo protiv Francuske, juna 2008. godine.

Nikada nisu pobedili u svojoj prvoj utakmici na šampionatima Evrope, a ubeležili su 3 remija i jedan poraz.

Tokom prethodnih kvalifikacija, oni su postizali svega 1,30 golova po utakmici, što je najslabiji skor od svih reprezentacija koje će se naći na Euru (11 postignutih, 2 primljena).

Anhel Jordanesku je za kormpilom Rumunije po četvrti put, kako ih je predvodio na Svetskom prvenstu 1994, Evropskom prvenstvu 1996, i Svetskom prvenstvu 1998. godine. Njegov najbolji skor do sada je bilo četvrtfinale Mundijala 1994. godine u SAD.

Očekivane postave:



Francuska

Formacija: 4-3-3

Ljoris; Sanja, Rami, Kosielni, Evra; Pogba, Kante/Sisoko, Matuidi; Grizman, Žiru, Paje

Rumunija

Formacija: 4-2-3-1

Tatarušanu; Sapunaru, Kirikeš, Grigore, Raț; Pintilii, Hoban; Popa, Stančiu, Stanku; Andone

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 10.06.2016
19:50

Ukoliko ne pobede 10 tiketa mogu pretvoriti u improvizovanu kosarkasku loptu

avatar
$$$ BRACELA $$$
Friday, 10.06.2016
20:21

I ako pobede bez datih dva gola(minimum) ja mogu da odigram fudbal sa istim tiketima kad ih zguzvam .

avatar
Stefan Psihijatrija!
Friday, 10.06.2016
19:50

Francuzi su veliki favoriti sve osim pobede bi bilo veliko iznenadjenje.

avatar
El Diablo
Friday, 10.06.2016
19:34

Mogu.Bice 2:0 za Francuze.

avatar
kun95
Friday, 10.06.2016
18:43

Francuska 1 i 2-4 gola.

avatar
Tisina perhani!
Friday, 10.06.2016
18:33

petardica ce da pukne!

avatar
POGODI KO SAM
Friday, 10.06.2016
18:30

Nije Rat nego Rac.