Englezi, gde ste u Ligi šampiona?

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 18.09.2014.
16:09
Izvor: Sportske.net

Ako vam nije jasno zbog čega je engleska reprezentacija uglavnom predmet britanskog humora, trebalo bi da pročitate ove brojeve...

Beta/AP Photo/Alastair Grant
Beta/AP Photo/Alastair Grant

Povezane vesti

Englezi imaju najjaču ligu na svetu i naravno četiri kluba u evropskoj eliti. Problem je što ne igraju u Ligi šampiona. Naime, podaci koji se tiču učesnika elitnog evropskog takmičenja pokazuju da samo 17 fudbalera iz ove zemlje nastupaju za timove u LŠ.

To je frapantan podatak bez obzira što su vodeći timovi PL legija stranaca.

Za prvo mesto bore se Španci i Brazilci, pobedili su Evropljani sa 82 fudbalera, mada kada se gledaju i igrači sa tzv. "B" liste, klinci Barselone recimo, taj broj je i veći, čak 132.

Brazil ima 76 fudbalera u najjačem klupskom takmičenju na svetu, a primat su izgubili zahvaljujući zemljacima koji igraju pod drugom zastavom. Ako se kao kriterijum uzme zemlja rođenja, a ne reprezentacije za koje igraju, onda Brazilaca ima koliko i Španaca, jer Pepe, Košta, Sikeira, Tijago i Romulo iz Juventusa nastupaju za druge nacionalne timove, iako su rođeni Brazilci.

Doduše, ni Španci nisu kompletni jer Rafinja iz Barselone je za razliku od svog brata Tijaga Alkantare odabrao domovinu svog oca Mazinja. Ali, kako rekosmo kada se računaju i momci rođeni od januara 1993. dakle oni koji imaju 21 godinu i manje, onda Španaca ima mnogo više.

Brazilci su najzastupljeniji u klubovima, čak 26 od 32 tima učesnika grupne faze ima Brazilca u ekipi. U Šahtjoru bi mogli na referendumu da se otcepe, naime ima ih čak 13 u timu prijavljenom za Ligu šampiona!

Španaca ima u 17 ekipa, a ako pominjemo Engleze za utehu više ih je nego što moćna Belorusija ima fudbalera, ukupno 16 fudbalera iz ove bivše sovjetske republike igraju za BATE Borisov.

Koliko je Srba?

Ako smo dobro brojali 14, bilo bi ih više da su registrovani Nastasić, Sulejmani i Fejsa. Takođe Borjan i Čvorović golmani Ludogoreca igraju pod kanadskom, odnosno bugarskom zastavom.

Dakle, predstavljaju nas po dvojica iz Čelsija, BATE i Dortmunda, Ivanović, Matić, Tubić i Mladenović, Jojić i Subotić.  Tu su još Mitrović, Milivojević, Lazar Marković, Rodić, Ljajić, Tošić i Kolarov.  U Mariboru je i Ranko Moravac koji je na "B" listi, ali ima pravo nastupa.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke