Deco, učite jezike!

Autor: Miloš Marković
četvrtak 16.04.2015.
11:49
Izvor: Sportske.net

Scenario koji ne bi pao na pamet Sofiji Kopoli, pa ni samom Bilu Mareju desio se juče, sportskom novinaru engleskog Telegrafa. Pouka je više nego jasna.

Beta/AP Photo/Kerstin Joensson
Beta/AP Photo/Kerstin Joensson

Povezane vesti

Pre nego što vam predstavim šta se u stvari desilo, a verovatno ste i čuli obzirom da je priča postala globalni hit tokom jučerašnjeg dana, ponoviću pouku čitave priče – Deco, učite jezike!

Da ne biste završili kao junaci čuvenog filma 'Izgubljeni u prevodu, ili kao Ben Blum, novinar britanskog Telegrafa koji je pouku iz naslova izvukao i naučio na teži način.

Šta se desilo?

Jedna od centralnih sportskih tema jučerašnjeg dana bila je konferencija za medije Jirgena Klopa, koji je najavio svoj odlazak iz Borusije Dortmunda. Konferenciju za medije smo pratili na stranama Sportske.net, pratili su naravno svi vodeći mediji širom planete, pratio je i pomenuti Ben iz Telegrafa.

Raspođen na ovaj zadatak od strane poslodavca, Ben je veoma brzo izgubio početni entuzijazam, kada je shvatio da će konferencija za medije biti održana na nemačkom jeziku.

Poslovno oduševljenje i entuzijazam koji prati ovog momka veoma brzo je prerastao u agoniju, kasnije i strah za radno mesto, ali je u isto vreme priredio neverovatnu zabavu za čitaoce Telegrafa.

Tok konferencije vam prenosim kako se odvijao, probajte da zadržite smeh, ako možete.

13.34: Klop je upravo ušao u salu i spreman je da se obrati medijima...

13.37: Dobro, imamo problem...svi pričaju nemački, a moje srednjoškolsko znanje ovog jezika nije od nekakve pomoći. Ono što sam zaključio jeste da tip koji sada priča (pretpostavljam direktor Dortmunda? Iskreno zvuči kao da je neko umro. Užasnut je. O, upravo je rekao 'fantastiš', pretpostavljam da ne govori o Klopovoj odluci da napusti klub.

13.39: Zašto ne umem da govorim nemački????

13.41: Stvarno bih voleo da vam kažem o čemu govori Klop. Dosta toga je rekao, ali ja apsolutno ništa od toga nisam razumeo. Evo umesto toga jedna slika nakojoj sipa vodu.

13.44: Imam nekoliko delova prevedenih koji mi stižu.

Klop: „Odabrao sam da odluku saopštim sada jer smo prošle godine imali neke odluke igrača donete kasno i nije bilo vremena da se reaguje.“

Uz dodatak nekoliko stvari koje ste već pročitali OVDE, ovaj urnebesni prenos konferencije nije bio gotov.

13.46: Kad se ovo završi poslažću mejl svom profesoru nemačkog uz izvinjenje.

13.53: Dobro, za nekoga ko ne zna ni reč nemačkog, doneo sam sledeće zaključke o onome što znamo do sada:

  • Klop ne planira da odmara

  • Nije umoran

  • Nije razgovarao ni sa jednim klubom

Ako to nije od pomoći, stvarno ne znam.

13.55: krenula su i pitanja novinara. Plašim se da su i ona na nemačkom. ZAŠTO NEMAMO JEDAN UNIVERZALNI JEZIK NA OVOM SVETU?????

Očajan, Ben je na kraju ponudio i svoje iskreno izvinjenje.

13.58: Zaista mi je žao zbog ovoga. Shvatam da je ovo krajnje neprofesionalno. Nemojte da kažete mom šefu da ne znam nemački. On je ubeđen da konferenciju prevodim reč za reč.

Radeći ovaj posao naučio je Ben neke reči. Kaže da je uhvatio Klopa kako govori 'Ekstremno', 'Sport', 'I'.

„Što se mene tiče, sa ovim rečima mogu da zaključim da Klop razmišlja o tome da se oproba u ekstremnim sportovima“, napisao je Ben.

Na njegovo iznenađenje, konferencija je završena u 14.05:

„Gotovo? Šta? Nisam ovo očekivao. Rekli su hvala, ustali i otišli. Šta ću sad??? Jednog čitaoca nisam uspeo da informišem ni o čemu, a oni su već otišli. Vidi, neko je već preveo konferenciju. Proguraću ovo kao svoje, nadam se da niko neće da primeti.

Dobro, vreme je da završavam.

Izvinićete me dok udahnem dah olakšanja zbog toga što sam preživeo ovo živo praćenje, jedno od najbizarnijih u mojoj dosadašnjoj karijeri. Proslaviću u Klopovom maniru.

Hvala vam, zaista. I još jednom, izvinite. Videćemo hoću li ovaj posao imati i ujutru. Ovo se više neće ponoviti.“, zaključio je Ben u tekstu koji je izazvao opšte oduševljenje i zapalio internet.

Na kraju je i sam Ben, zaključio i poručio – Deco, učite jezike!

Na njegovu sreću oglasilo se i uredništvo Telegrafa:

„Ben je otišao kući, upisao je kurs nemačkog. Nismo ga otpustili. Još uvek“, napisali su.

Iskreno, bili bi ludi kada bi to uradili.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke