Da nije prodavao, Genk bi imao ovu timčinu na okupu!

Autor: Nikola Miloradović
petak 28.07.2017.
18:19
Izvor: Sportske.net

Uprava belgijskog prvoligaša Genka u prethodnom periodu odlično je poslovala na transfer pijaci, a pogledajte postavu sačinjenu od igrača koji su ovaj klub napustili u prethodnom periodu.

EPA/STEPHANIE LECOCQ
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Povezane vesti

Genk već dugi niz godina važi za jedan od najboljih belgijskih timova.

Imaju odlučnu školu i sjajnu skauting službu, koja je godinama unazad pronalazila sjajne talente, koji su kasnije prodavani za više nego dobar novac.

Ipak, kada se pogleda koliko su zaradili, pitanje je kako trenutno nisu na boljem mestu kako u belgijskom, a tako i u evropskom fudbalu.

Oni su u prethodnih par godina od prodaje sledećih 11 igrača zaradili preko 110 miliona evra. Čini se da su mogli i bolje da prođu, samo da su sačekali još koju godinu.



Kurtoa sada važi za jednog od najboljih golmanasveta, a u Čelsi je iz Genka stigao 2011. godine za devet milionaevra. Produkt je omladinske škole.

kurtoa belgija

Mladi Belgijanac Kastanj je ovog leta prodat Atalanti za šest miliona evra, ima samo 21 godinu i nastupa na poziciji desnog beka. Poput Kurtoe i on je produtk omladinske škole.

Kara Mbođi je prodat rivalskoj ekipi Anderlehta za četiri miliona evra, nakon dve sezone provedene u klubu. U Genk je stigao za 1,4 miliona evra.

Kristijan Kabasele je u Genk stigao kao slobodan igrač, nakon što je proveo dve sezone u Epenu. Prodat je Votfordu za sedam miliona evra.

Kalidu Kulibali
je u Genk stigao iz Meca za 1,7 miliona evra, da bi nakon dve godine u klubu bio prodat Napoliju za oko 10 miliona evropskih novčanica. Italijanski klub sada odbija da ga proda i za 50 miliona.

Cristiano Ronaldo Kristijano Ronaldo Kalidou Koulibaly Kalidu Kulibali

Pokonjoli je svojevremeno važio za jednog od najtalentovanijih belgijskih fudbalera, čini se ipak da je prerano napustio Genk, u čije redove je stigao kao 15-godišnjak. Prodat je AZ Alkmaru još 2007. godine za 2,75 miliona evra.

Vilfred Ndidi je iz rdone Nigerije u Genk stigao za 180 hiljada evra. Početkom godine prodat je Lesteru za 21 milion evra.

Mladi srpski reprezentativac Sergej Milinković-Savić je iz Vojvodine u Genk stigao za oko milion evra, kasnije je Laciju prodat za 12 miliona više.

Sergej Milinkovic Savic

Lion Bejli je još kao omladinac stigao u Evropu iz rodne Jamajke. Nakon godinu dana provedenih u Austriji, vratio se u domovinu da bi 2015. završio u Genku za 1,4 miliona evra. Minule zime prodat je Bajeru iz Leverkuzena za 13,5 miliona evra.

Za De Brujnea se odmah znalo da je biser. Nakon tri godine u omladinskom pogonu Genka, debitovao je za prvi tim 2008. godine, a u naredne četiri sezone u dresu ovog tima upisao je 97 nastupa i postigao 16 golova u Jupiler ligi. Kao 20-godišnjak stigao je u Čelsi za devet miliona evra, kasnije je prodat Volfsburgu za 22 miliona evra, a onda ga je Siti otkupio za 75 miliona evra. Čini se da je Genk u ovom slučaju malo požurio sa prodajom.

de brujne

Još jedan fudbaler koji je iz omladinskog pogona stigao u prvi tim Genka je i Kristijan Benteke. Ipak, najpre je prodat Standardu za svega 128 hiljada evra, jer je procenjeno da ne poseduje veliki talenat. Nakon par sezona lutanja po Belgiji, vratio se u Genk 2011. godine, da bi nakon samo godinu dana i 19 golova u belgijskoj prvoj ligi bio prodat Aston Vili za devet miliona evra. U dresu tima iz Birmingema je eksplodirao, pa je nakon tri godine prodat Liverpulu za 44 miliona evra. Nije se snašao na "Enfildu", ali je Liverpul nakon godinu dana povratio solidan deo uloženog novca, kako su ga prodali Kristal Palasu za oko 30 miliona evra.

Lukaku Benteke

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Маркус19
Friday, 28.07.2017
20:15

Да Партизан није продавао своје најбоље играче задњих 10 година, лагано би упали у Лигу шампиона...

avatar
gmarkovic
Friday, 28.07.2017
21:39

Partizan bi mozda igrao finale sa Realom sada...

avatar
Маркус19
Friday, 28.07.2017
22:35

Ипак није то Манчестер Јунајтед...

avatar
noname
Friday, 28.07.2017
19:41

da nije prodavao mozda bi Partizan imao i jaci tim!

avatar
gmarkovic
Friday, 28.07.2017
21:41

Da li si realan? Da li si video ovde Brujna i Kurtou? Hoces da kazes da su takvi igraci bili u Partizanu? Pa mi bi bili 4-5 favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva ako ste imali takvih igraca...

avatar
gmarkovic
Friday, 28.07.2017
21:43

Ovih 11 su prodati za 110 M. Znas li koliko sada vrede? Budi malo realan. Koga bih imali Lazara Markovica? Mitrovica? Jovetica? Sve grejaci klupe. I ti njih poredis sa ovakvim igracima.

avatar
Ramazzotti_blu
Friday, 28.07.2017
19:01

Sta bi bilo, kad bi bilo...