Da li bi žene trebalo da budu zastupljenije u FIFA?

Autor: Beta Beta
ponedeljak 07.03.2016.
17:03
Izvor: Beta

Legendarna američka teniserka Bili Džin King pozvala je danas Međunarodnu fudbalsku federaciju i njenog novog predsednika Đanija Infantina da zaposle više žena na visokim funkcijama.

BETA/AP Photo/Michael Probst
BETA/AP Photo/Michael Probst

Povezane vesti

King je u govoru u sedištu FIFA u Cirihu navela da svetska kuća fudbala ima šansu da se transformiše posle velikih korupcionaških skandala.

"Ne stavljam vas pod pritisak, ali svet računa na vas"
, rekla je King Infantinu, koji je sedeo u prvom redu na godišnjoj konferenciji "Ženski fudbal i liderstvo".

Više od 17 godina koliko je na čelu FIFA bio Sep Blater, ta organizacija nema nijednu ženu na rukovodećoj funkciji vezanu konkretno za fudbal i komercijalna pitanja.

King je predložila tri koraka.

"Na jednoj trećini rukovodećih funkcija trebalo bi zaposliti žene, zatim da generalni sekretar bude osoba za koju je dokazano da podržava jednakost polova i treće, da se zaposli osoblje koje će napraviti komercijalnu strategiju za ženski fudbal"
, rekla je King, osvajačica 39 grend slem titula.

Infantino je pre 10 dana izabran za predsednika FIFA, a tada je na kongresu izglasan paket reformi kojim se FIFA obavezala da će promovisati ženski fudbal.

"Ne samo da su ove reforme pravi moralni put, već imaju smisla. Obaveza FIFA je da uloži potrebna sredstva u poslove ženskog fudbala", rekla je King.

Sve do 2012. godine FIFA nije imala ženu u svom izvršnom komitetu, ali bi do sledeće godine trebalo da ima najmanje šest, po jednu iz svake konfederacije u proširenom Savetu FIFA od 37 članova.

Infantino je rekao da će mu biti potrebna velika pomoć aktivistkinja za razvoj i promociju ženskog fudbala.

"Moramo da prihvatimo jednakost. Ništa ne mogu da uradim sam, biće mi potrebna vaša pomoć. Neće biti lako, ali ako se vi budete borile i ja ću. Siguran sam da možemo da postignemo prilično veliki uspeh",
rekao je Đani Infantino.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke