Čudesni slučaj Vilfreda Zahe ili 'kako da potrošiš 11 miliona za 28 minuta!'

Autor: Miloš Marković
utorak 03.02.2015.
14:40
Izvor: Sportske.net

Boravak Vilfreda Zahe u Mančester Junajtedu se može okarakterisati kao neuspešan, ali ne iz ugla Kristal Palasa.

Beta/AP Photo/Gareth Fuller, PA Wire
Beta/AP Photo/Gareth Fuller, PA Wire

Povezane vesti

Može se reći da se epizoda u Mančester Junajtedu nije završila kako su očekivali engleski klub, ali i sam Vilfred Zaha.

Doveden kao jedno od perspektivnih pojačanja i potencijalni nosilac nove ere Junajtedovog i engleskog fudbala u celini, Zaha nije uspeo da se probije do prvog tima kluba sa Old Traforda i dokaže kao vredna investicija.

Plaćen 10 miliona funti, Zaha je u ugovoru ostvario i bonus od jednog miliona na ime poziva u nacionalni dres, dakle ukupno je koštao Junajted 11 miliona funti.

Obzirom da je u dresu crvenih đavola na terenu proveo tek 28 minuta, lako je sračunati da su Fergi i Junajted svaki krug od tih 60 sekundi na terenu platili 400 hiljada engleskih novčanica.

Suma od 11 miliona, ipak, nije celokupni trošak.

Naime, Junajted je na sebe preuzeo obavezu plaćanja nedeljne plate od 35 hiljada funti tokom pozajmica u Palasu i Kardifu, što znači da je tokom dve godine na Zahu potrošeno dodatnih 3 miliona funti.

Kada bismo povukli crtu, bio bi to gubitak od 14 miliona funti, ali Junajted ipak uspeo da povrati makar i taj deo izgubljenog novca, prodavši Zahu nazad u Palas za sumu od 3 miliona.

Odličan posao Kristal Palasa na kraju, koji je ponovo dobio svog fudbalera, pritom inkasirao ukupno 8 miliona funti koliko iznosi tržišna razlika za koju je Palas prodao i potom vratio svog igrača.

Ako se pridoda da Zaha ima tek 22 godine i neukroćeni potencijal, Palas je nazad dobio igrača koji će mnogo pomoći na terenu, u budućnosti potencijalno biti i novi izvor značajnih prihoda.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke