Čile u finalu, Edu Vargas pokorio 'Inke'

Autor: Boban Filipović
utorak 30.06.2015.
07:24
Izvor: Sportske.net

Prvi finalista Kopa Amerika je domaća reprezentacija, koja je u polufinalu bila bolja od Perua. Opet će biti komenatara na "domaćinsko" suđenje, 'Rohosi' su 70 minuta imali igrača više. Dvostruki strelac Eduardo Vargas junak pobede Čilea.

Beta/AP Photo/Jorge Saenz
Beta/AP Photo/Jorge Saenz

Povezane vesti

Pred prepunim tribinama Nacionalnog stadiona 'Hulio Martinez Pradanos' u Santjagu odigran je komšijski derbi 'Clasico del Pacifico' u prvom polufinalu na ovogodišnjem Kopa Amerika.

Krenulo je burno, prvo uzbuđenje zbilo se u trćem minutu pred golom Perua, Eduardo  Vargas se našao u dobroj šansi da dovede 'Rohose' u rano vođstvo, ali je izblokiran u zadnji čas.

Peruanci su ubrzo žestoko uzvratili preko Džefersona Farfana, ali njegov udarac glavom završava na stativi.

Nešto kasnije Klaudiju Bravu je udarcem iz daljine zapretio "peruanski bombarder" Karlos Lobaton, ali topovski udarac ovog 'starog lisca' pogađa mrežu sa spoljne strane.

Veoma bitan momenat na utakmici dogodio se u 20. minutu igre kada je sudija iz Venecuele Argote pokazao crveni karton štoperu 'Inka' Karlosu Zambranu.

On je prilikom jednog 'čišćenja' duže zadržao nogu u vazduhu, 'namazani' Čarls Aranguiz se 'nasadio' na đon njegove kopačke i odmah pao kao pokošen. Arbitar se nije dvoumio ni jednog trenutka, Peru ostaje sa desetoricom i to u periodu igre kada je bio bolji rival na terenu.

Chile Soccer Copa America Chile Peru

Iako je možda imalo elemenata za žuti karton u ovoj situaciji, utisak je da je Zambrano prestrogo isključen. Verovatno mu je 'uzeto za zlo' jer je ranije već  zaradio javnu opomenu zbog faula nad Aleksisom Sančezom, a neposredno pre toga se pokokoškao sa Vidalom. Obojica su u toj situaciji prošla samo sa usmenom opomenom, mada je 'Ratnik' bio inicijator incidenta i odgurnuo peruanskog defanzivca dlanom u predelu lica!

Brojčano nadmoćniji Čile kreće u opsadu gola Pedra Galesea, a šanse se ređaju kao na traci.

Horhe Valdivija je imao dva inteligentna pokušaja, oba puta bio za dlaku neprecizan, popularni 'El Mago' je bio inicijator većine opasnih akcija, gol je visio u vazduhu i konačno pao u samom finišu prvog dela igre.

Igrao se 42. minut, Aleksis Sančez je ubacio loptu iskosa s leve strane, Čarls Aranguiz naleteo iz drugog plana, okrznuo je, ali samo do  stative, na odbitak natrčao Edu Vargas i nekeko "uterao" loptu u mrežu - 1:0.

Chile Soccer Copa America Chile Peru

S druge strane, sve što je Peru uspeo da napravi sa igračem manje u prvom poluvremenu bila je jedna opasna kontra tri minuta pre no što su primili gol, Paolo Gerero se maestralno oslobodio svojih čovara, odigrao za Farfana, ali je Bravo pravovremenim istrčavanjem otklonio opasnost.

Do odlaska na odmor videli smo i pokušaj Artura Vidala sa oko 25 metara koji ide tik iznad prečke.

Početkom drugog poluvremena Edu Vargas postiže veoma lep gol udarcem iz voleja koji je poništen zbog ofsajda, iako se čini a nedozvoljene pozicije nije bilo.

Chile Soccer Copa America Chile Peru

Farfan je ubrzo zapretio ponovo udarcem glavom, ali Bravo taj pokušaj kroti bez problema.

Ipak, na samom isteku sata igre Peru dolazi do poravnanja. Luis Advinsula je odlično centrirao s desnog boka, a Gari Medel u želi da otkloni opasnost ispred Karilja zatresao sopstvenu mrežu.

medel

Nerešen rezultat je na snazi bio svega tri minuta.

Odbrana Čilea je na svojoj polovini sprečila razvijanje kontre rivala, Gerero je 'uhapšen', lopta stiže do Eduarda Vargasa koji šalje 'bombu' s oko 25 metara, lopta je  u mreži, epupcija oduševljenja na tribinama, 'Rohosi' ponovo vode.

Chile Soccer Copa America Chile Peru

Iskisni 'poglavica Inka' Klaudio Pisaro je potom ušao sa klupe, imao jedan pokušaj glavom nakon novog dobrog centaršuta Advinsule, ali je Bravo bio odlično postavjen.

U poslednjih 15 minuta utakmice Čile je imao tri lepe prilke da reši sve dileme, ali se mreža peruanskog gola nije više zatresla: prvo je Aleksis Sančez je tukao preko gola nakon fantastičnog pasa Valdivije, nešto kasnije šut sa distance Artura Vidala pogađa spoljni deo mreže, a isti igrač u poslednjim trenucima meča ne koristi zicer situaciju i gađa pravo u golmana Galesea.

Ostalo je 2:1, domaćin je u finalu, čeka boljeg iz duela Argentina - Paragvaj i pred svojom publikom će imati priliku da osvoji prvu titulu šampiona Južne Amerike u istoriji.

Prethodnih šest puta kada su bili organizatori Kopa Amerika Čileanci nisu u tom uspeli, ova generacija u subotu ima šansu da postane besmrtna.

Chile Soccer Copa America

"Inke" ostaju na osvojene dve titule prvaka kontinenta u svojoj fudbalskoj istoriji (1939, 1975). 

Peru Soccer Copa America Chile Peru

U video prilogu pogledajte najzanimljivije detalje sa prvog polufinalnog meča na Kopa Amerika:

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ppera 1
Tuesday, 30.06.2015
13:33

Nekako mi je bilo jasno od samog početka utakmice da će sudija odigrati glavnu ulogu u pobedi Čilea. Jedino što nisam znao da či će to biti nepostojeći penal, neopravdano isključenje ili i jedno i drugo zajedno...

avatar
Tuesday, 30.06.2015
13:28

Jedan od najlepših golova na takmičenju ovaj drugi Vargasov. Vamos Chile!

avatar
Barca4ever
Tuesday, 30.06.2015
10:21

Ovaj Cile se sve provlaci sa igracem vise.Ovo je bio najvise zuti karton. Prvo je pokupio loptu decko. Mrzim ove Latine zbog toga sto previse glume.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Tuesday, 30.06.2015
09:00

Zali Boze ovog sudije, to sto je uradio nije ni za zuti, a prljavom Vidalu je oprostio iako je mozda samo njemu trebao da pokaze zuti pre toga, a u najgorem slucaju obojici po zuti karton, a ne ovako da bude farsa i lakrdija od sudjenja. Peru je drasticno ostecen, ovaj retardirani sudija je zreo za linc...

avatar
D.Green4 Black&White
Tuesday, 30.06.2015
07:56

Dobra tekma bila :) Nisam dugo video Farfana i odlicno se drzi...mnogo dobar igrac... i on i Guerrero :)