Čile izbacio šampiona uz "pomoć prijatelja"

Autor: Boban Filipović
četvrtak 25.06.2015.
04:42
Izvor: Sportske.net

Prvi polufinalnista Kopa Amerika je domaća reprezentacija koja je minimlacem slavila protiv branioca titule Urugvaja. Urusi su utakmicu završili sa dva igrača manje usled veoma diskutabliniih odluka brazilskih arbitara. Doktorska partija desetke 'Rohosa'

beta
beta

Povezane vesti

U prvom 1/4 finalnom duelu odigranom pred krcatim tribinama Nacionalnog stadiona 'Hulio Martinez Pradanos' u Santjagu, Čileanci su eliminisali aktuelnog šampiona Južne Amerike, slomivši njegov žestok otpor u samom finišu utakmice.

Početak utakmice protekao je u znaku veoma agresivnog presinga urugvajskih fudbalera na poslednju liniju domaćina, koji do predaha stiže tek nakon 10-ak minuta igre.

Horhe Valdivija kao da je u jednom trenutku rekao svojim saigračima 'dajte mi loptu' i od tada Čile preuzima dominaciju.

'Desetka Rohosa' je plesala po terenu, izvanredno je popularni 'El Mago' proigravao svoje saigrače, ali odbrana Urugvaja je uspešno odolevala naletima 'Rohosa' kojima je nedostajala završnica.

Chile Soccer Copa America Chile Uruguay

Pokušavali su redom Edu Vargas, Aranguiz, Aleksis Snačez, Vidal je poslao jednu 'bombu', ali tukao je pravo u Musleru.

Zanimljivo, iako u podređenoj ulozi Urugvaj je bio bliži postizanju gola u prvom poluvremenu, tačnije, najopasniji udarac ka golu uputio je igrač u plavom dresu.

Klaudio Bravo je bio već savladan kada je Karlos Sančez poslao jedan 'šištavac' spoljnim delom kopačke ka njegovom golu s roglja šesnaesterca sredinom prvog dela igre, na sreću kapitena Čilea, lopta je otišla tik pored stative.

Mreže su ostale netaknute pri odlasku na veliki odmor, ali kako se krenulo s centra u nastavku usledila su uzbuđenja pred oba gola.

Prvo je Arturo Vidal pokušao iz daljine, Muslera mu je uhvatio živu loptu. Na drugoj strani Edison Kavani je poslao jedan projektil sa preko 25 metara, koji odlazi za malo preko prečke.

Urugvaj je imao veliku priliku da dođe do prednosti u 54. minutu nakon jednog prekida, ali Rolan je slabo zahvatio loptu iz veoma izgledne pozicije i maltene ju je dodao golmanu Bravu.

Ključni trenutak utakmice dogodio se nešto iza sata igre, Gonazlo Hara je štipanjem  i gurkanjem isprovocirao Edisona Kavanija, ovaj ga je taknuo po obrazu, Čileanac se bacio kao pokošen, a sudija Sandro Riči ovu čarku uzeo za zlo samo urugvajskom napadaču.

Brazilski delilac pravde je pokazao 'El Matadoru' žuti karton, a kako je ranije već bio opomenut zbog protesta, to je značilo put u svlačionicu najopasnijeg igrača 'Urusa'.


Chile Soccer Copa America Chile Uruguay

Brojčano nadmoćniji, Čileanci su još više dominirali, Valdivija je nastavio da "carini" lopte, da 'crta' akcije svog tima i da pravi razliku na terenu, ali odbrana Urugvaja je delovala izuzetno pred svojim golom.

Uprkos svemu, Tabarezovi puleni su sa čovekom manje na oko 15-ak minuta pre kraja opano zapretili, Karlos Sančez je poslao novu bombu ka golu Brava i ponovo bio za malo neprecizan.

Otpor brojčano inferornijih Urugvajaca konačno je slomljen u 81. minutu utakmice.

Čileanci su odlično kombinovali, stigao je dobar centaršut s levog krila, Muslera je boksovao, ali na njegovu nerseću do Valdivije, koji nakon lažnjaka asistira ka Maurisiju Isli, a ovaj sa ivice šesnaesterca preciznim udarcem po zemlji šalje loptu u mrežu.

Isla

1:0 za domaćina, stadion je eksplodirao!

Pet minuta pre kraja regularnog dela ovacije za igrača utakmice Horhea Valdiviju, selektor Sampaoli umesto njega ubacuje u igru iskusnog Davida Pizara.

U 88. minutu se opasno zakuvalo nakon nove sudijske odluke na štetu Urugvaja. Fusile je dobio žuti karton nakon jednog starta na Aleksisu Sančezu, a potom na asistenciju pomoćnika Sandro Riči menja odluku i pokazuje mu crveni.

Usledila je duža pauza i komešanje, te je utakmca produžena čitavih sdema minuta.

fusile

U nadoknadi je Arturo Vidal imao zicer da reši sve dileme, Muslera je dobrim istrčavanjem skratio ćoše, te je ostalo 1:0.

U prilogu pogledajte najzanimljivije detalje i jedini gol sa četvrtfinalne utakmice Čile - Urugvaj:



Aktuelni i 15-ostruki šampion Južne Amerike tako završava učešće na Kopa Amerika, ovaj meč je bio verovatno polsednji na jednom velikom takmičenju pod vođstvom Oskara Tabareza.

Uz sve nevedene okolnosti (čitaj domaćinsko suđenje) i uz izostanak najboljeg igrača, suspedovanog Luisa Suareza sa takmičenja, kao i bez levog beka Alvara Pereire na večerašnjem meču zbog parnih karotna iz grupne faze, Urugvajci nisu mogli više.  U ovom timu nije bilo ni iskusnih Dijega Forlana i bivšeg kapitena Dijega Lugana, koji su završili reprezentativnu karijeru nakon Mondijala u Brazilu.

Chile Soccer Copa America Chile Uruguay

S druge strene, Čileu je put do finala širom otvoren, budući da u narednoj rundi čekaju boljeg iz duela Peru - Bolivija, gde će, ko god da mu padne biti apsolutni favorit.

'Rohosi' ovog leta imaju istorijsku priliku da kao domaćini osvoje Kopa Amerika prvi put u istoriji.

Chile Soccer Copa America Chile Uruguay

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Aleksandar Riđošić
Thursday, 25.06.2015
17:34

Pa i ja sam podrzavao Cile do sad. Mada sa druge strane tesko je birati favorita medju ovim ''manjim'' juznoamerickim reprezentacijama. Na zadnjem svetskom navijao za sve njih. Ali sad su me iznervirali. Mimo strasno odlicnog Valdivije,mnogo su im sudije pomogle,ali pre svega jbt,provoira citav mec Kavanija koji je psihicki nestabilan zbog matorog koji je ubio lika noc pre tekme. Ali ajde,valjda je i to u zaru sportske borbe.

avatar
Thursday, 25.06.2015
11:53

Vamos Chile! :)))

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Thursday, 25.06.2015
11:48

valdivija je strasan igrac...opste je poznato da ga u cileu smatraju najvecom zvezdom reprezentacije kao i najboljim igracem

avatar
Amar Zo
Thursday, 25.06.2015
10:56

Bilo bi steta da Tabarez ode jer je on napravio Urugvaj fudbalskom velesilom ,u svakom slucaju Cile u ovom trenutku jeste bolji i zasluzio je da prodje ali ne uz ovako sramotno sudjenje

avatar
Taribo West
Thursday, 25.06.2015
08:51

Nije mi jasno kako Kavani ili štoperi Godin i Himenez nisu iskoristili strašno nisku odbranu Čilea. Medel sa 171cm igra štopera, Jara sa 178cm iako je bek po vokaciji, bekovi po 175-176cm, DM Dijaz koji nema ni 170cm. Iskusni vuk Tabarez je morao to iskoristiti!

avatar
Aleksandar Riđošić
Thursday, 25.06.2015
17:35

Pa kad mi to znamo,zna i trener i ekipa Cilea,bas su takticki branili prekide. A Kavanija su ''drkali'' celu utakmicu i konacno je pukao,jer je i onako bio prilicno emotivno nestabilan