Čeferin: ''SP sa 48 reprezentacija ne gubi smisao''

Autor: Beta Beta
petak 31.03.2017.
21:33
Izvor: Beta

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je danas u Staroj Pazovi da se ne slaže sa ocenom da Svetsko prvenstvo 2026. godine sa 48 ekipa gubi smisao.

Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povezane vesti

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je danas u Staroj Pazovi da se ne slaže sa ocenom da Svetsko prvenstvo 2026. godine sa 48 ekipa gubi smisao.

"Teško je reći da je to idealan sistem. Ali, da Svetsko prvenstvo gubi smisao, sa tim ne mogu da se složim. Sve konfederacije su bile za taj sistem i glasa se. Ako se glasa, bolje je da se UEFA slaže sa time nego da je jedini protivnik"
, rekao je Čeferin novinarima u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Na Svetskom prvenstvu sa 48 ekipa, Evropa će imati 16 reprezentacija.

"U vezi broja mesta, UEFA ima daleko najviše mesta, jedina ne igra plej-of, svaka druga u kvalifikacionoj grupi, što je za mene idealna situacija ako imamo 48. Svaka reprezentacija iz Evrope će igrati u posebnoj grupi i ako je kvalitetna, svaka će se plasirati dalje iz grupe",
rekao je Čeferin.

"Uvek se nadju kritičari za svaku stvar. Ako bismo napravili manje ili veće, nikad se ne bismo svi slagali. Biće zanimljivo prvenstvo
", dodao je on.

Predsednik UEFA je naveo da će najveći problem biti ko će moći da organizuje taj šampionat sveta.

"Najveći problem je to što će teško ko moći da organizuje prvenstvo. Treba najmanje 12 ogromnih stadiona. U Evropi možda ima dve-tri države, Kina, Amerika... Biće veliki problem, ali možda na kraju i nije loše", rekao je on.

U Ligi šampiona će se od sezone 2018/19. uvesti promene, a glavna promena je to što će se u to takmičenje direktno plasirati četiri prvoplasirane ekipe iz četiri najjače lige - španske, engleske, nemačke i italijanske.

"Format se promenio, ali najvećih pet zemalja donosi 86 odsto svih prihoda u fudbalu u Evropi, a uzima 60 odsto, što je bitna stvar... Super liga ne dolazi u obzir, to bi značio rat sa UEFA. Karl-Hajnc Rumenige je to potvrdio posle kongresa Evropske asocijacije klubova u Atini. Snovi svakog su da može plasirati u Ligu šampiona. Bilo kakva zatvorena liga ne dolazi u obzir dok sam ja tu
", rekao je Čeferin.

On je naveo i da uvodjenje "video tehnologija neće skoro".

"Gol tehnologija se pokazala kao odlična stvar... Problem je da se zaustavlja utakmica. Teško je zaustaviti fudbalsku utakmicu na svakih pet minuta. Potrajaće još dok se na najvećim takmičenjima upotrebljava video snimak spornih situacija", naveo je Čeferin.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ПОРОДИЧНА ТРАДИЦИЈА
Saturday, 01.04.2017
10:46

Bas naprotiv, morao si da se usprotivis tom sramotnom predlogu. Ne bi nista promenilo cak i da ide 18 ili 20 reprezentacija iz Evrope umesto 15 ili 16, ovo je preglomazno pa je preglomazno, gubi se svaka draz ucesca.

avatar
ПОРОДИЧНА ТРАДИЦИЈА
Saturday, 01.04.2017
09:29

Toliko o tebi...

avatar
Friday, 31.03.2017
21:50

32 и овај систем је по мери, све преко тога је са мање резона!

avatar
BarsaSaMarsa10
Friday, 31.03.2017
21:42

Onda smisao ocigledno nije zanimljiv fudbal,nego nesto drugo(a svi dobro znamo sta)...Videlo se lepo na EP ove godine kako povecanje broja ekipa utice na kvalitet fudbala (najgore reprezentativno takmicenje koje sam gledao u zivotu).