Čeferin najavio formiranje regionalnih liga! Nagrada - Liga šampiona?

Autor: Beta Beta
petak 16.09.2016.
17:16
Izvor: Beta

Tek što je preuzeo dužnost prvog čoveka UEFA, Aleksander Čeferin izneo zanimljiv predlog.

Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povezane vesti

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin rekao je danas da bi bilo dobro formirati regionalne lige u kojima bi nastupali klubovi koji budu eliminisani iz evropskih takmičenja pre Nove godine.

"O tome smo dugo vremena razgovarali pre izbora. Ideja je da takvi događaji ne bi zamenili nacionalne lige, jer bi to značilo smrt za države kao što su Slovenija, Hrvatska i Škotska. U prvom planu je interes država poput Škotske, Irske i Belgije, onih država koji imaju malo manje lige", rekao je Čeferin.

On je kazao da bi takve lige trebalo da budu pod okriljem Uefe.

"Ideja je da bi se te utakmice igrale sledeće godine, ali bi igrale ekipe koje ne igraju u evropskim takmičenjima. Utakmice bi se igrale utorkom, sredom i četvrtkom, a nagrada bi bila učešće u Ligi šampiona ili Ligi Evropa. Klubovi bi onda imali interese da nastupaju", kazao je Čeferin.

Prvi čovek Uefe rekao je da su reforme Lige šampiona sprovedene krajem avgusta "korak u pogrešnom smeru", jer, kako je ocenio, stvara se "zatvoreni sistem takmičenja".

"Liga šampiona ne sme da nastavi u ovom smeru, jer će dovesti do toga da će samo klubovi iz određenih država moći da nastupaju", rekao je Čeferin.

Uefa je prošlog meseca odlučila da obezbedi garantovana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona za četiri najjače evropske lige, špansku, nemačku, englesku i italijansku. Prema odluci, te lige će od sezone 2018/2019. imati po četiri garantovana mesta u grupnoj fazi.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Povratak kralja 4 2
Friday, 16.09.2016
19:33

Nekad bi Barselona-Seltik mogla da bude finalna utakmica KEŠ, ne tako davno i zanimljiv par u nokaut fazi LŠ, a danas u grupnoj fazi LŠ to izgleda kao lakši trening za Barselonu protiv amatera u dresu Seltika. Grupna faza LŠ postaje sve manje i manje zanimljiva, a takođe i većina parova 1/8 i 1/4 finala LŠ. Uzrok toga je monopol koji je UEFA dozvolila najbogatijima, koji su svakim danom sve bogatiji dok su siromašni sve siromašniji, na kraju ćemo imati grupu profesionalnih klubova koji će igrati zatvorenu LŠ i amatere koji će praviti igrače za njih. Poslednja odluka da najbolje 4 lige imaju sigurna po 4 mesta u LŠ će samo ubzati centralizaciju LŠ i pojačati monopol najbolgatijih. Oni koji ispadnu iz Evrope do NG da igraju za plasman u LŠ samo pokazuje nameru novih čelnika UEFA-e da tim klubovima pokaže gde im je mesto, a to je večite kvalifikacije. Zamislite da dođe neki klub na pragu da prezimi u Evropu, a da je dosta slab i da nema skoro nikakve šanse da prođe prvu eliminacionu rundu, da ne pričamo o osvajanju LŠ ili LE, taj klub bo došao u situaciju da se dobro razmisli da li da rizikuje i igra nokaut fazu LŠ/LE ili da ispadne i pokuša na proleće kroz regionalnu ligu da dođe do LŠ. Popularnost fudbala upravo zbog centralizacije polako opada pa čak i samoj centralizaciji nisu više pune tribine kao nekad, npr. u PL Engleske, u Italiji...

avatar
Golzalo Higuain
Saturday, 17.09.2016
03:28

vi sto sto govorite pojma o fudbalu nemate!!! nije uefa naptavila klubove jos bogatijima nego njihove lige!!!

avatar
Golzalo Higuain
Monday, 19.09.2016
01:31

lige su nevezano zato jake, lige su jake jer imaju ogromne ugovore tv prava i to samo za državu iz koje potjecu! znaci to su velike evropske zemlje u kojima su ljudi strastveni ljubitelji fudbala koji plaćaju da bi gledali tekme. WE holandija nije velika zemlja ona je ko bosna i kako onda da ayajx i ostali klubovi dobijaju ogroman novac od tv prava? nikako! kontas li sad? to samo mogu velike zemlje! Jedini nacin da se napravi norlana fudbalska karta u evropi jesu regionalne lige i da se ukinu nacionalni sampionati

avatar
Povratak kralja 4 2
Sunday, 18.09.2016
22:01

Reci ti meni zašto su njihove lige postale tako jake? Zato što su dobile po 3-4 mesta u LŠ, a to privlači veći broj kvalitetnih igrača, a to donosi automatski bogatstvo klubovima (mislim da ne treba da ulazim u detalje kako ali ako treba samo reci). Tako da nisi u pravu.

avatar
papaja
Friday, 16.09.2016
19:10

Cuj 4 talijana garantovano mjesto...ala Boze

avatar
Friday, 16.09.2016
18:31

Sigurno najbolje resenje za Srbiju u ovom trenutku i da ponovo pokazemo komsijama da su Srbi najbolji u fudbalu a ne nekakav zagreb , maribor i tako dalje.

avatar
xman
Friday, 16.09.2016
17:40

Zasto su to uradili, naravno zbog Engleza, da se prekine bilo kakva diskusija na temu ' sta ako Englezi izgube jedno mjesto u LS

avatar
dushanseelny
Friday, 16.09.2016
18:29

Englezi ne mogu izgubiti mesto u LS jer su po koeficijentu daleko ispred Serije A i ne nazire se da ce se to promeniti

avatar
dushanseelny
Monday, 19.09.2016
02:52

Ja govorim nebuloze?! Pa pre ce Portugalci stici Italijane nego Italijani Engleze, koji su ispred Nemaca inace. Kontam ja da se ti lozis na Juve ali cinjenice su cinjenice. Uostalom, kojom to logikom ce Italijani dici koefocijent preko Engleza kad osim Juventusa niko ne moze da se sastavi?!

avatar
Golzalo Higuain
Saturday, 17.09.2016
03:28

odi pa provjeri kakve nebuloze govoris

avatar
NIKE
Friday, 16.09.2016
19:01

Englezi ako izađu iz LŠa, past će gledanost za 50%. Vidio si da je Premierliga 3 puta gledanija od svake druge lige - to govore TV prava. S obzirom da su Španija i Njemačka trenutno po bodovima ispred Engleza, ne vidim da ih netko još može preteći. Italija će prije izgubiti četvrto mjesto od Francuza, nego preći Engleze na trećem, jer samo Juve i Napoli igraju LŠ, dok PSG, Lyon i Monako iz Francuske, a Englezi već imaju 4 tima od kojih će svi proći grupu minimalno, u LE se Talijani brukaju (Inter, Roma i Fiorentina - nitko nije dobio, osim Sasula), tako da Englezi mogu samo ići naprijed, nema ih tko preći i poslati ka dole.

avatar
po cetvrtu zvjezdicu
Friday, 16.09.2016
17:24

pobjednici nekih regionalnih liga da idu u LP zanimljivo rijesenje i mozda trenutno i najbolje

avatar
Friday, 16.09.2016
17:17

Cefera, odlazi Hahaha Odmah stiti samo sebe i komsije, a Srbe ko sljivi:-D

avatar
Al(a)din
Friday, 16.09.2016
18:16

Sta ako bi Partizan ili Zvezda bili zadnji u grupi LS ?

avatar
Friday, 16.09.2016
20:29

Tek to je bezveze sistem, a ja sam pre svega protivnik regionalne lige.