Blago iz ''La Masije'' - Momak koji pokriva SEDAM pozicija

Autor: Milovan Longinov
utorak 19.01.2016.
16:59
Izvor: Sportske.net

U svojim karijerama, možda su još samo Filip Lam i Vejn Runi igrali na toliko različitih pozicija. Ali zamislite jednog 23-godišnjaka koji je podjednako dobro odgovarao na sedam različitih mesta u timu?

BETA/AP Photo/Jeff Chiu
BETA/AP Photo/Jeff Chiu

Povezane vesti

Zvuči neverovatno, ali mladi fudbaler Barselone Serhi Roberto ove sezone je igrao na sedam različitih pozicija.

Dolaskom Luisa Enrikea na klupu Barselone, leta 2014. godine, Serhi Roberto konačno je dobio zapaženiju ulogu u katalonskom timu.

Malo ko zna, ali upravo je Luis Enrike pre nekoliko godina  kao trener Barselone B, Serhiju Robertu dao ''desetku'' na leđima i kapitensku traku.

Roberto je bio oslonac u Enrikeovoj ekipi u periodu od 2009. do 2011. godine, lider, vođa na terenu i glavni kreator igre oko koga se sve vrtelo. Pet sezona kasnije dobija sve značajniju ulogu u prvom timu Barselone. Bolje rečeno, sedam različitih uloga.

Povredi se Dani Alveš - tu je Roberto, nema Mesija u ekipi, Roberto igra desno gore. U nedelju se protiv Atletik Bilbaoa povredio Đordi Alba, Adrijano i Matje su bili van stroja - Roberto debituje i kao levi bek. Sistem rotacije u veznom redu - Roberto pokriva sve tri pozicije.

Statistika pokazuje da je Serhi Roberto ove sezone odigrao 25 mečeva na kojim je promenio čak sedam različitih pozicija.

Spain Soccer La Liga

Zbog povreda Danija Alveša i zaboravljenog Daglasa, Roberto je na početku sezone vezao šest mečeva kao desni bek.

Potom je u sistemu rotacije igrao na sve tri različite formacije u Barsinom sistemu 4-3-3, kao levi i desni centralni vezni, ali i umesto Busketsa kao ''pivotmen'' u sredini.

Pred ''El klasiko'' usled Mesijeve povrede, Enrike nije imao poverenje u Munira i Sandra, pa je Roberto igrao desno krilo (i maestralno asistirao kod prvog gola Luisa Suareza), a jedan meč je proveo i kao napadač po levom boku.

Serhi Roberto

Luis Enrike je jednom prilikom ovako opisao ovog igrača:

''On je veoma inteligentna i mentalno jaka osoba. Samo igrači sa natprosečnom inteligencijom mogu na istom nivou da odigraju toliko različitih pozicija. Serhi nije impulsivna osoba, ali nije ni smiren kao što mnogi misle. Čak i kada je besan, ljut što ne igra, na njemu to nećete videti. To je njegova snaga'', rekao je Luis Enrike.

Svog mlađeg saigrača posebno hvali Havijer Maskerano.

''Serhi je čovek koji je uvek bio i uvek će biti spreman na sve. Gotovi svi igrači koji su nekada bili u situaciji da ne igraju mnogo, žalili bi se na trenera, bili nezadovoljni, ali ne i on. Poseduje natprosečnu mentalnu snagu zbog koje je u svakoj situaciji spreman da pruži najbolje od sebe. Možda je među mlađima u ekipi, ali je svojim karakterom primer za sve nas'',
istakao je Maskerano.

Serhi Roberto

Nakon što je u nedelju igrao na svojoj sedmoj poziciji od početka sezone, Roberto je dao jednostavan i sjajan odgovor.

''Igrao sam to isto na desnom boku, sada samo treba da to ponovim na drugoj strani, vrlo je jednostavno. Na treninzima posmatram svakog svog saigrača kako se kreće i šta radi na svojoj poziciji i onda je mnogo lakše'',
skromno kaže Roberto i dodaje:

''Igram sa najboljim igračima na svetu na svojim pozicijama i onda se trudim da to ''skinem'' i ponovim kada zatreba. Uvek sam tu da pomognem svojoj ekipi, bilo da je u veznom redu, napadu, ili kao bek''
, objasnio je Serhi Roberto.

To je ''La Masija'', igrače od malih nogu uče istom filozofijom. Treneri rade po istom principu i u pola noći da ih probudiš znaće odgovor šta u kojoj situaciji koji igrač treba da radi.

Serhi Roberto je vojnik te škole, ali definitivno jedan od najinteligentniijh i najzahvalnijih igrača koje je Barselona imala u poslednjih nekoliko godina.

I da, Barselona u sredu gostuje na ''San Mamesu'' u Kupu kralja, Alba, Adrijano i Matje su van stroja zbog povreda. Znate li ko je Enrikeov prvi kandidat kraj leve aut linije?
 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
unknown_person
Wednesday, 20.01.2016
14:18

Sjecam se prije otprilike 2. godine kada su ga pitali da li je nezadovoljan malom minutazom i da li razmislja o odlasku iz Barce, da je odgovorio da bi volio imati vecu minutazu ali da je zadovoljan svakom minutom koji dobije te da ce strpljivo cekati svoju priliku. Eto, izgledao da je docekao, mali kida ove sezone. Da ga aBd zaobidju povrede i da nastavi ovako, bit ce strasan igrac!

avatar
Aleksandar Kosic
Tuesday, 19.01.2016
23:02

Sergio treba jos vise da se forsira od strane trenera,sazreo je za velike meceve sigurno,on je dokaz da la masia i dalje izbaca nadprosjecne talente. . . Volio bih da nam Sergio budes kao sto je bio Xavi,jer svakako posjedujes kvalitet za to. . .

avatar
Barca4ever
Tuesday, 19.01.2016
23:00

Stvarno dobar igra.Mislio sam da nije neki talenat ali sam pogresio. Bas je inteligentan.

avatar
Jera62
Tuesday, 19.01.2016
22:49

Roberto me je iznenadio kako dobro igra,navijac sam Reala,ali priznajem da je fenomenalan

avatar
barça mes que un clu
Wednesday, 20.01.2016
00:23

U pocetku sam i i ja sam kao navijac Barse mislio da nece biti nista od njega, ali pogresio sam.

avatar
Jera62
Thursday, 21.01.2016
23:08

Haha , ti si jedan od gotivnih barcelonaca sa ovog sajta :D Imas moj respect :D I ako smo navijaci suprotnih klubova,to ne treba da znaci da trebamo da se mrzimo i to :D (Fanovi smo fudbala ,pre svega)

avatar
BarsaSaMarsa10
Tuesday, 19.01.2016
22:10

Roberto je pravo otkrovenje ove sezone,sjajan igrac...

avatar
Filip920
Tuesday, 19.01.2016
20:04

2 reci,Simone Padoin covek samo golmana jos nije igrao za Juve

avatar
Tuesday, 19.01.2016
21:22

Ma normalno, ni ne cudi me sto si se javio i nasao odmah drugog igraca! xD

avatar
Noname123
Tuesday, 19.01.2016
19:39

Fantastican fudbaler. :D Fascinira me :D

avatar
barça mes que un clu
Wednesday, 20.01.2016
00:25

Bas me prijatno iznenadio. A mislio sam da od njega nece biti nista. :)

avatar
Noname123
Thursday, 21.01.2016
13:47

Napadaju Simke i Don Andres od 10 profila :v

avatar
Noname123
Wednesday, 20.01.2016
22:45

Ja sam mislio da ce biti kao Deulofeu ili Teljo,koji nisu losi igraci ali vise se ocekivalo od njih i ne razumem zasto imam ovoliko minusa,stvarno je fantastican fudbaler.

avatar
Don Andres
Tuesday, 19.01.2016
19:24

znao sam da vide u njemu ozbiljnog igraca cim ga nisu slali po pozajmicama.. mene je bas prijatno iznenadio, treba ga forsirati kad god se ukaze prilika, zasluzuje to. a i treba nam jedan mladji biser iz la masije u timu. od sampera ocekujem cak i vise

avatar
Brazilero11
Tuesday, 19.01.2016
19:22

Ne pricajte gluposti, daleko je on od novog Cavija ali moze se reci da igra odlicno, mislim da je kljucno bilo to sto je poceo na desnom beku i igrao u kontinuitetu, dobio samopouzdanje i sad moze da pokaze sta sve moze.

avatar
barça mes que un clu
Tuesday, 19.01.2016
18:16

Roberto odlicno igra ove sezone. I moze biti jos bolji samo.

avatar
El Matador PFC-FCB
Tuesday, 19.01.2016
19:08

U pravu si! Novi Xavi definitivno.

avatar
Noname123
Thursday, 21.01.2016
18:03

Najblizi od svih igraca novom Xaviju. :D

avatar
barça mes que un clu
Tuesday, 19.01.2016
19:22

Do Xavija ima on jos dosta. Ali na dobrom je putu.