Barsa menja formaciju - Dve varijante za Luisa Enrikea?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 03.11.2014.
13:31
Izvor: Sportske.net

Problem je detektovan u veznom redu, sistem bi mogao da bude promenjen, 4-3-3 se nije pokazalo kao dobro rešenje. Dve varijante, jedna se neće svideti Mesiju?

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Povezane vesti

Konstatovali smo da u prvih 180 minuta, Barsin trio snova ne radi.

Ali, bilo bi ih pogrešno otpisivati, tim pre što u ovom trenutku Luis Enrike odmerava formaciju u kojoj će izvući najviše od Luisa Suareza.

Neke ocene da je Barsa sa njim slabija su zlonamerne, jedino mu treba pronaći pravu poziciju.

Protiv Reala se videlo da mu nedostaju minuti, u duelu sa Seltom je bilo bolje, međutim problem je bio u veznom redu i protoku lopte. Kada su detektovane ove slabosti, u Barseloni su već juče i danas razmatrali, kako piše katalonska štampa, opcije da eliminišu manjkavosti.

Na stolu su dve varijante.

Prva je promena formacija u 3-4-3. Ona je riskantnija, ali je osnovna ideja da se približe linije tima, igra agresivnije i brže donese lopta napred.

U toj postavci, brži igrači u odbrani su ključ, teško da će biti mesta za Pikea, a Maskerano, Matje i kada se oporavi Vermalen bi mogli da budu pomenuta trojka.

Luis Enrike bi probao sa duplim pivotom, Busketsom i Ćavijem, zatim Rakitićem i Inijestom po bokovima, i naravno trojkom u napadu. U toj situaciji bi ostalo isto, Suarez na jednoj, Nejmar na drugoj strani i Mesi najbliže golu.

Dakle:

Bravo
Matje, Vermalen (Pike), Maskerano,
Ćavi, Buskets, Inijesta, Rakitić,
Nejmar, Mesi, Suarez
.


Pitanje je i varijacija, ako se Rakitić povuče na defanzivnog veznog umesto Ćavija, desno bi bio Alveš ofanzivnije nego obično.

U drugoj varijanti koju "Lućo" razmatra, igralo bi se sa četvoricom pozadi, ali i Mesijem u veznom redu. Bilo bi to nešto nalik formaciji 4-2-3-1, ponovo je ideja da se pojača vezni red, a Suarez bi bio najbliži golu, umesto Mesija.

U ovoj formaciji, Maskerano i Buskets bi činili defanzivni vezni blok, desno bi bio Alveš, levo Alba, Matje i Vermalen ili Pike bi delovali kao štoperi.

Kao trojica ofanzivnih veznih bi delovali Inijesta, Nejmar i Mesi, a napred bi bio Suarez.

Formacijski bi to izgledalo ovako:

Bravo,
Alveš, Matje, Vermalen (Pike), Alba,
Maskerano, Buskets,
Nejmar, Mesi, Inijesta,
Suarez.


Naravno, Rakitić bi mogao da igra jednog od dvojice defanzivnih vezista, nije personalno pitanje već sistem koji bi mogao da izvuče najviše iz Suareza.

Izazov je Mesi, on obično traži da bude najbliži golu, pa s obzirom na uticaj koji ima, ovo bi mogao da bude problem za Luisa Enrikea.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke